Narodno blagostanje

27 априла 1929.

остаје суфицит од 8 милиона драхми. У своме експозеу министар финансија је нагласио, да је буџет за 1927-28 имао дефицит од 550 милиона драхми, док је буџетски дефицит за 1928-29 износио 60 милиона драхми. Министар је означио уштеде код набавке ратног материјала од 191 милион, док је увођење новог закона о разврставању у војсци донело уштеде од 92 милиона драхми. Код марине уштеђено је око 107 милиона драхми. Влада изјављује, да ће она у будућој финансијској години број државних чиновника по могућности смањити. 1929-30 године 100 милиона даће се избеглицама у грчким градовима, и 110 милиона за грађење јевтиних станова. Коначео ће се употребити посебни кредити преко 100 милиона драхми за грађење нових школа. Министар Финансија сматрао је да може да подвуче, да се финансијско оздрављење Грчке полако, али стално врши, што је утврђено и са стране финансијског комитета Друштва Народа.

— Банатска трговечко-индустриска и занатлиска Комора у Вел. Бечкереку спремила је своје мишљење о законском пројекту за заштиту интереса малих поседника. Новим законских пројектом се предвиђа забрана продаје летине на зелено. Комора сматра да је ово питање тешко решити, јер је немогуће сасвим забранити, односно укинути ову врсту трговине, будући да онда мали поседници неће моћи доћи ни до новаца ни до кредита.

У свом уводном чланку од 17. априла тек. год. „Трговински Гласник“ се изјашњава за укидање закона о становима, и за потпуну слободу у томе питању. „Трговински Гласник“ сматра да не постоје више објективни услови, који су пре диктирали доношење закона о становима.

— Маџарска, која је земљорадничка земља, · после рата се јако индустријализује; глобална вредност фабрикованих артикла у маџарској индустрији износила је 1.100 милиона пенге 1925 године, и 1.600 милиона у 1927. години; Напредак за ове две године износи 45%. Али, после 1927 године, маџарска индустрија преживљује кризу, чија тежина се осећа и у повећању незапослености. Рачуна се, да сада има само у Будимпешти око 91.000 незапослених радника. Три фабрике каучука затвориле су своја врата, а иза неког времена акције фамозних фабрика брашна у Будим Пешти не котирају више. ;

Криза маџарске индустрије нарочито се очитује у немогућности пласирања њене робе, јер су производи скупи. Цена једног од главних елемената маџарске индустрије, угља, ненормално се подигла.

Тако, одлични угаљ Горње Шлезије кошта скоро половину мање него маџарски. Разуме се, да маџарска индустрија данас не може да продуцира са ценама, које су на светском тржишту.

— Како јављају из Њу Јорка, Мнвестмент Бенкерс Асосиешвн послала је својим члановима једну окружницу, У којој је начин информисања у емисионим проспектима детаљно расправљен. Задњих година су се у Америци код стварања емисионих проспеката често показале штете. Нарочито је подвучено помањкање јединствених упутстава. Инвестмент Бенкерс Асосиешн препоруча стандардизирање емисионих проспеката, и то на тај начин, да значајне информације о емитентима буду јединствено установљене.

_ У Букурешту се оснива Земљорадничка Банка, у којој су заинтересовани држава и румунска Народна Банка. Банка ће се ускоро конституисати са капиталом од једну милијарду леја. Очекује се, да ће овај законски пројект бити изгласан пре 1 маја. У интересу пољопривредника Народна Банка је већ сада овлаштена, да менице, акцептиране од пољопривредника, које не смеју да буду дуже него на три месеца, дисконтује. Ова категорија меница сме да досегне 25 од сто читавог износа меничног портфеја одређе-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 185

ног за дисконтне послове. На овај начин омогућавају се пољопривреди кредити до 6 милијарди леја.

= Број незапослених у Енглеској, према службеним подацима Министарства Рада, износио је 8. априла укупно 1,178.000. Број незапослених повећао се је од 25. марта 1929. за 45.244.

—_ Статистика незапослености у Немачкој показује У месецу марту велико умањење незапослености. Броц уписаних у благајне за помоћ пао је од 9.385.000 на 1,885.000. Раднички савези исто тако показују падање незапослености на 16,80%, према 22,30% средином месеца марта.

— Према службеним статистикама У Француској број незапослених, који су уписани, попео се је од 453 крајем октобра 1928, на 3.527 крајем фебруара. У марту је поново пао на 1.078 и 13 априла број је био 843. У априлу 1928 године био је број незапослених 7.273.

__ Финансијски и трговински односи Сједињених Држава са Латинском Америком после рата су се невероватно развили. Према задњим цифрама, инвестиције Сједињених Држава у републикама Јужне Америке попеле су се од 188 милиона долара из 1912 године на 2 милијарде и 210 милиона долара у години 1927. и на 2 милијарде 500 милиона долара у години 1928.

Вредност трговачких трансакција за време ове исте периоде попела се је од 328 на 959 милиона долара.

— Преко 5 милиона аутомобила избациће ове године на тржиште америчке фабрике аутомобила. Прошле године израђено је 4,358.748 кола. У фебруару ове године постигнут је месечни рекорд: израђено је 466.084 аутомобила. Од тога отпада Ha General Motors 175.000

— Према статистици која се односи на 937 талијанских акционарских друштава, која су публиковала овоје билансе до 31 марта, 220 их је реализовало глобални добитак од 1.005 лира; 17 друштава претрпело је дефицит у износу од 12,500.000 лира. Када се одбије дефицит, чисти добитак износи глобално 992,500.000 лира, што представља 11.66% друштвеног капитала, насупрот 10.92% у 1927 години. Подељене дивиденде попеле су се на 750 милиона, 8.81% према 8.66% у 1927 години.

— Боналдо Стрингер, гувернер Банка д' Италиа одступиће са свога положаја. Стрингер је водио централну талијанску нотну банку од њеног постанка 1893. године и његова је заслуга да је Банка д'Италиа добила искључиви монопол издавања новчаница у Италији. Његова политика била је увек опрезна. Као наследник Стрингера спомиње се Алберто Бенедуче, посланик, који има велико искуство у финансијској управи и банковним стварима. Пре много година основао је Институт за иностране зајмове и водио га је све од почетка. Институт је нарочито направио велике емисије за италијанска електрична друштва у Америци.

— Румунска влада испитала је извештај који је под“ нео један француски стручњак, који је био нарочито позван да испита стање румунских железница ин да даде предлоге у погледу њихове реорганизације.

Предвиђени трошкови пењу се у 1929 голини на 3 милијарде леја. Ова сума ће се дигнути у напред од зајма од 35 милиона долара, који је недавно закључен у иностранству за извршење великих јавних радова.

— О повишењу дисконта у Пољској од 8 на 3 од сто, дао је заменик председника Пољске Банке, јелну изјаву У којој каже, да ова мера пре свега треба да запречи емиграцију капитала у Америку. Осим тога, захтева данашњи привредни положај Пољске, који је карактеристичан сиромаштвом капитала, умањење дефицита трговачке билансе, као и ограничење инвестиција. „Ост Експрес“ даље јавља, да Пољска Банка повлачи повишење већ одобрених кре-