Narodno blagostanje

21 априла 1929.

Kod državnih papira tendencija padanja traje i dalje. Interesenti nastoje kako bi se riješili svojih angažmana. U prvom redu mali sprekulanti koji nemaju jako zaleđe, nalaze se u jednom malo zavidnom položaju.

Београдска берза

Динар је у току целе ове недеље на Циришкој берзи показивао чврсту тенденцију (13 шв. фр.). Амстердам је у току целе ове недеље тендирао врло чврсто, Мадрид на против показује слабу тенденцију, док су све остале девизе задржале своју вредност од претходне недеље.

На нашем девизном тржишту промене у курсевима биле су минималне, и у главном све девизе трговане су по паритету.

Промет у“ девизама првих дана недеље био је слабији него обично, али већ пред крај недеље тражња за девизама знатно је појачана.

Приватне робе било је у нормалној понуди, како. по извозничким тако и по налозима из иностранства.

У слободном промету једино је нуђен чек Њу Јорк више него обично, тако, да по податцима, које имамо, 0стало је доста непласиране робе. У осталим девизама осећа се оскудица слободне робе.

На валутном тржишту пао је у току целе ове недеље један закључак фр. франака код: курса 9923.—, нешто слабијег услед прилично јаке понуде ефективних фр. франака. На против, у осталим валутама осећа се прилично јака оскудица, што нарочито важи за ауст. шилинг, мађ. пенге и амер. долар.

Ефектно тржиште било је у току целе ове недеље бесистички расположено на свима линијама, како код државних папира, тако исто и код акција банака и других предузећа.

Ово расположење 'нарочито је осетила рента ратне штете и акције Народне Банке.

Рента ратне штете, која је још у току прошле недеље била стално у паду, задржала је ну овој недељи слабу тенденцију, специјално изражену на последњем састанку обилном понудом промптне робе.

Инвестициони зајам је исто тако ослабио и показује лабавију тенденцију услед обилне понуде а минималне тражње.

Аграрне обвезнице такође су слабе. Нешто мало закључака је било код курса 53.50, али то је папир за којим је наше тржиште показивало од увек врло мало интересовања. Остале државне хартије од вредности у току целе недеље биле су потпуно занемарене и задржале су своје курсеве од претходне недеље.

Акције Народне Банке завршиле су прошлу недељу са 8.600.— а ову са 8.150.—. И поред тога што је курс попустио, промет је био средњи, како за промптну, тако и за терминску робу за ултимо мај. Још је у току ове недеље било закључака Опште Кредитне Банке по слабијем курсу 940.— и акција Српског Бродар. Друштва код 580.—.

Код осталих акција банака и индустријских предузећа није било у опште никаквог пословања, већ је само било понуде и тражње по нешто слабијим курсевима од претходне недеље.

РОБНО ТРЖИШТЕ

У току ове недеље показују сва робна тржишта веома мирну ситуацију са типичном бес-тенденцијом, која се према постојећим мишљењима, неће још тако брзо усталити или променити.

Међународно тржиште житарских производа има у току целе ове седмице врло лабаву ситуацију. Северо-американска спекулација је покушала да подигне цене житарских производа и то на основу очекиваних заштитних мера новог председника Уније, које би међу осталим створиле и

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 189

један огроман државни кредит од 500 милиона долара, који би се имали ставити на расположење американским фармерима. Али су се показале ове наде као преурањене — а последица је била — да су се цене врло брзо 'смириле те и даље превлађује општа бес-тенденција.

Оваква ситуација је донекле и оправдана. Према статистичким податцима за Сједињен. Северо-Американске Државе које је саставило ми објавило ових дана американско пољопривредно министарство стање усева је врло повољно те износи 827% „нормалног стања“ док је у прошлој години у то време било 68.8%.

Према томе се цени да је стање овогодишње жетве за 14% боље од прошлогодишњег а за 2% веће од просечног стања у току последњих десет година. (80,9%). Чак и овогодишња дугачка зима и хладноћа, који су узрок да су се пролећни усеви свуда много задоцнили, не може упливисати као хосистички фактор, јер се види; да је стање зимских усева у Америци као и у Европи толико повољно, да гарантује веома велику продукцију. Американски житарски стокови су још врло велики те ће се морати продуценти одлучити на ликвидацију својих великих залога и то уз цене које неће бити баш најповољније. Према последњим вестима се је и канадски житарски пул одлучио да продаје веће количине пшенице које су се почеле товарити за Европу.

Због тога су американске цене у току последњих дана опет неколико попустиле, док су цене аргентинској роби, која се товари за Европу остале непромењене јер су постављене на нижој бази од северноамериканских.

На европским тржиштима цене житарских производа нису претрпеле већих падова, али се стално осећа стагнација и слабо интересовање за робу. Велики чехословачки ми аустријски млинови полагано повлаче раније закључке а нових се опште не прави.

Код нас је пшеница доста лабава. Но та се лабавост у ценама још не показује, те су остале у току ове седмице без промена (— 1 до 2 паре). Разлог лежи у факту, да су код нас довози још уевк доста слаби. Тако исто је и тражња малена.

Много лабавија пак је ситуација за кукуруз. У Америци и у Аргентини су цене знатно попустиле док се увек још веома велике непродате количине товари за Европу. Тражња је дневно мања те ће због тога вероватно цена кукуруза претрпети још и даљи пад. Потпунома аналогна ситуација је и код нас. Тражња за кукуруз скоро ни не постоји те се јако осећа, да су пасивни крајеви одустали од куповања кукуруза, јер су прешли на снабдевање пшеницом, која је јефтинија. За промпт као и за терминску робу цене су попустиле за 7 до 15 пара код кгр.

Бакар се је на међународном тржишту напокон снизио. Американски картел је био принуђен, да снизи цене,

"које су постигле свој оптимум крајем марта за стандард 98.

— Летг и за електролит 116. — Летг. У току последњих 14 дана те су цене опале за 20% што је изазвало оштре критике ради поступка картела, који је са својом хос-политиком скоро упропастио целокупно тржиште.

Да је ова последња хоса била економско неоправдана показују податци светске продукције, која је износила у току месеца марта 193.000 тона, а у фебруару о. г. 167.000 тона, док је у марту. прошле године било продуцираних 147.000 тона. Целокупна производња бакра у првом тромесечју ове године је за преко 100.000 тона већа од оне у прошлој години, а пошто се индустријска конзумпција никако није повећала у одговарајућој мери, то је јасно, каквом је циљу приписивати тај огроман пораст цена.

После овакве невиђене хосе цене су катастрофално почеле да падају те су се у прошлој седмици смириле иу

"току ове недеље још унеколико опоравиле. На дан 24. 0. м.

нотира бакар у Лондону: Стандард 77.10 Лстг. а електролит 84.— до 84.10 JIcrr.