Narodno blagostanje

Страна 188

динара. Значи да ће метална подлога Н. Б. после извесног времена износити 3 милијарде динара, на основу чега она може издати новчаница за 9 милијарди динара. У том нема ничег ни необичног ни невероватног. Цело је питање кад ће то наступити.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ЛЕ

Рецимо после 10 година. За постављање прогнозе курса акција Н. Б. време је ирелевантно.

Пошто смо овако утврдили просечан легални контигент Н. Б. после извршене стабилизације,

"да анализирамо у идућем броју могућну добит Н.

Банке у свима детаљима.

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА

DEVIZNO I EFEKTNO TRŽIŠTE

Zagrebačka berza.

Novčano tržište daje sliku neizvjesnosti. Reserviranost је daleko veća nego što je to bilo pred neko vrijeme. Razvitak internacijonalnog tržišta nije takav da bi uljevao povjerenje. Izgleda da stojimo pred jednim općim povišenjem kamatne stope skoro svih emisijonih banaka. Povećanje kamatnjaka na internacijonanom tržištu, naravno da nepovoljno djeluje i na našu privredu. Mi smo dobrim. djelom upućeni na inozemne kredite bilo to izravno kao što rade velika poduzeća ili pako preko naših banaka. Dobar je dio tih kredita u inozemnim valutama, pak su dolazili mnogo jeftinije nego dinarski 'rediti. Danas i ti inozemni krediti postaju sve skuplji i skuplji što će bez dvojbe јобе djelovati na razvitak kamatnjaka i za dinarske kredite. Poskupljenje inozemnih kredita, uslijed zaoštrenja situacije na internacijonalnom novčamom tržištu kod nas se odrazuje u znatnoj mjeri i radi toga što su kod nas svi inozemni kapitali, koji nam pritiču u formi kredita, podvrgnuti plačanju poreza na rente.

Poslovi prilično stagniraju. Vremenske nepogode vladaju i dalje i proljeće nikako da mastupi. Takovo stanje zabrinjuje privrednike a i novčani krugovi moraju o tom Taspooženju YOditi računa. Sve skupa novčano je tržište reservirano i čeka kako će se tek da razvijaju prilike. Likviditet je novčanih zavoda znatan. I ako je inkaso i dalje slab, reserviranost u podjeljivanju novih kredita omogućuje novčane zavode, da drže veće gotovine ili potraživanja na Žiro računima.

Devizno tržište. Intervencija Narodne Banke bila je početkom tjedna nešto jača. Sredinom tjedna iznosila je samo nešto preko milijona dinara. Potražnja nije baš znatna a privatne гоbe ima, dnevno po nekoliko milijona.

Promet devizama zagrebačke burze u prva tri mjeseca. ove godine bio je ravan prometu u prvom kvartalu prošle godine. To bi značilo da Zagreb dobro održava svoju poziciju u našoj privredi. Devizni promet Beograda i Ljubljana nešto je "slabiji ove godine nego što je to bio slučaj prošle godine. Zagreb, obzirom na krizu koja vlada u istočnim 'rajevima države, zauzimlje sve više i više maha u mašoj uvoznoj trgovini Što se Vidi i DO porastu njegovih carinskih prihoda. Radi toga su i ranije intervencije Narodne Banke bile najjače upravo na zagrebačkoj burzi. Sada su te intervencije mmogo slabije, jer ima dosta deviza, iz izvoza drva i Stoke.

Kod kurseva nema bitnih promjena. Sa interesom se prati nastojanje talijanske vlade da, pod svaku cijenu održi liru na današnjem kursu, iako je ta borba skopčana sa velikim poteškoćama i teškim žrtvama.

Kod dionica novčanih zavoda nema ovog tjedna. ništa патобњоса. Матодпа Banka nešto je siabija nu na zagrebačkom tržištu nema prodajnih naloga. Može 'kurs pasti na 8.000 dinara ili porasti na 10.000 na tržištu se ne bi pokazao veći promet. Zagrebački novčani zavodi koji su glavni akcionari Narodne Banke iz prečanskih krajeva svoj posjed na tim akcijama ne misle mjenjati pa dogodilo se sa kursom ma šta.

Dionice Poljodelske banke nešto su jače obzirom na ukamaćenje od preko 19%. Kod drugih akcija sve je pri starom. Dionice Unionbanke zaključene su po 208 što odgovara ranijem kursu ako odbijemo u ovom tjednu isplaćenu dividendu. Dionice Zemaljske Banke nešto slabije nego početkom tjedna. Isto tako Srpska Banka notirala je 1 dinar niže. Nu to je prolazna pojava koja će se ispraviti već na slijedećim bursovnim sastancima. Optimigzam u razvitku kursa Srpske Banke traje neprekidno i dalje.

Kod industrijalnih poduzeća moramo zabilježiti nešto slabiju tendenciju. Šumska poduzeća drže se dobro, dapače Slaveks bilježi znatan porast kursa. Papiri koji notiraju i na peštanskoj bursi nešto su slabiji. Tako je Brodski vagon bio nuđen po 270 dinara, a da se nije našlo kupca. To je u vezi sa situacijom na, peštanskoj bursi u prvom redu sa poteškoćama Simeona 'Krausza koji je bio jedan od odlučnih faktora kod ovog poduzeća. On je тартауб 1 sproveo prodaju većine akcija, Steg-u. Krausz je i inače interesinan u našoj privredi. Pored Brodskog: vagona on je važan faktor i kod »Ofe« a preko ove kod Gajreta i Varde.

I parobrodarski papiri nešto su slabiji, u prvom redu Jadranska Plovidba, te Oceania. Oba ova papira nalaze se u znatnim količinama i na Rijeci. A talijansko novčano tržište jako je slabo na sve akcije parobrodarskih društava. Talijanska, parobrodanska društva doživjela su svojim akcijama. upravo jedan debacle. Jasno je da općeniti pad akcija parobrodarskih društava nije mogao ne djelovati i na akcije tih dvaju naših društava koji su obzirom na blizinu gramice prvi na udaru promjenjene situacije talijanskih bursa u prvom redu one u Trstu. Međutim kod nas u parobrodarstvu situacija skroz povoljna. Upravo ovih dana radi se na osnivanju nekih novih parobrodamskih društaYa slobodne plovidbe.

9

У СОПСТВЕНОЈ ЗГРАДИ УГАО УЛИЦЕ

КРАЉА ПЕТРА И.УЗУН МИРКОВЕ 6. _ ВРШИ СВЕ БАНКАРСКЕ ПОСЛОВЕ НАЈКУЛАНТНИЈЕ

=