Narodno blagostanje

11 маја 1929.

čiodi. Kad je obilna tražnja јаја, onda se i lo jaje prima, naravno sa velikim rabatot); inače se, smatra za otpadak. Flekavo jaje može da se upotrebi Čak i onda, kada je fleka uz:la veliki mah. Postoji oaročiti red ljudi koji se bavi tim čisto smrdljivim poslom; razbija flekavo jaje, vadi pegicu i prodaje ga fabrikama testa 1 резјазисаписата.

И. Organizacija trgovine jajima Inieresanina je frgovina jajima. Zbog toga Što

organizacija mora Dili vrlo opsežna, pošto se ono ne proizvodi u masi, na jednom mueslu, već lako reći u svakoj kući na selu. Kupovina od proizvođača vrši se na dva načina; ili prekupac ide na svojim kolima svake nedelje do seljaka i preuzima robu ili seljaci dolaze na 1. zv. prijemnu stanicu, koju obično podižu izvoznici i fu prodaju robu. Kod nas postoje oba načina: u SIbiji i Slovenačkoj seljak domosi na stanicu, a u Vojvodini delomično idu trgovci na svojim kolima od eljaka do seljaka Cim stigne roba i stanicu nosi se u mračna ođeljenja, u kojima se nalaze lampe; tlu se viši L. zv. lampiranje. Svako se jaie pregleda da bi se konstalovalo da li je švimer i da li je zdravo. U nekim zemljama primaju se samo zdrava i normalne veličine, a sva ostala se vraćaju; to je jedini zdrav metod. Kod nas, na Žalost, a usled konkurencije među izvoznicima, primalo se sve, čak i lekavo jaje, pri čemu ništa пе pomaže obaranje cene, jer Hlekavo jaje sliže na mesto ортедејепја Као iruio.

Lampiranje vrše naročito za lo osposobljeni ljudi, u čemu su takođe poljski jevreji najbolji. Zatim nastaje sortiranje i pakovanje. Poslednje više ženske, koje u tome mogu doći do virtuoznosti. Stari, iskusni personal može ogromne količine dnevno da, izlampira i upakuje. Pre no što je pakovanie gotovo mora biti poručen vagon, jer je u irgovini jajeta kao u ratu: od jednoga dobivenoga dana zavisi pob:đa.

Pošto nema berz», to se roba prodaje ili telegralskim ponudama poznatim licima ili, i to je dobro, preko sopstvenog zastupnika na mestu opredđelenja. Moral u trgovini jajima, kao i uopšte u međunarodnoj irgovini, još uvek je na niskom 5шрпји, а јаје je tako đelikatan artikl, da je najbolje đa se drži sopstveni zastupnik u jnostransivu. On se izvešlava O izvozu, HIOvaru i ekspediciji i on prodaje robu telefonom, preko koga se lako sporazumeva sa nekoliko zemalja.

Drugi red ' izvoznika su mali ljudi, koji nemaju računa da drže svoga zasiipnika na slrani. | oni prodaju robu depešom, a ako im to пе игре, опда šalju komisionaru. To je najžalosnija glava iz istorije iajarske trgovine. Komisionat je naročita vrsta zanimanja; ona je više štetna no korisna za proizvođača. Komisicnar prodaje robu u svoje ime za tuđ račun. Komitent se nalazi hiljadu kilometara daleko, on ne može da kontroliše ni kvalitet prispele robe ni cemu. Nesavestan

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 213

komisionar uzme polovinu celokupne vrednosti ekspedirane robe. Хбог loga silni ekspeditori iz Rusije nikad nisu mogli da steknu imanja.

U istoriji Patiza velika glavu zauzima pitanje snabdevanja životnim namirnicama, a među ојипа па ročilo pitanje komisionara. Pariz je snabdeven od vajkada životnim namirnicama iz cele zemlje. U Francuskoj ni danas nije organizovana umutrašrja trgovina jajima i danas tamo robu šalju u Pariz sitni trgovci iz malih mesta. To su male količine, te oni nemaju računa da dođu sa robom u Pariz. Oni je šalju u komision pariskim irgovcima. Ti su (гроус decenijama ioliko pljačkali svoje komilente, da se najzad Francuska morala odlučiti da tržište životnih namirnica reguliše zakonom i slavi gapod državnu kontrolu. U Parizu postoji centralno tržište životnim namirnicama (Les Halles Centrales). Ono je podeljeno po branšama; svaka branša ima nekoliko privilepisanih komisionara, svaki od njh ima svoje mesto (carreau). Njima je zabranjena trgovina za sopsiven račun i oni stoje pod kontrolom ргејекште. Za konstataciju kvaliteta prispele robe postoje naročito zakleti organi (compteur mireur). Komisionara se ne tiče kvalitet robe; ali ako kupac dobije rđavu robu, on se ne obraća komisionaru, u koga je kupio, već jednom takvom službenom organu i ono Što ovzi bude utvrdio to je'javna isprava. Nikakve котезјас!је пе ригпаје francusko zakonodavstvo, ako nije io ulvrđdio službeni organ. To je na prvi pogled jedna vanredno korisna uslanova, ali je život i nju izvitopetio. Compteur mireur

zna da je sopsivenik robe daleko, a rđava зе roba cdmah

ništi. Njegov rad je teško kontrolisati, a i on je čovek.

Uvoznici kupuju robu na vagone, a prodaju je obično na sanduke i to, bakalima, piljarima, hotelima i konditorima.

U međunarodnoj irgovini jajima nema vcreSije. Roba se plaća ili proliv tovarnog lista ili odmah po prijemu. Plaćanje protiv tovArnog lista je idealno za nesavesnog ekspeditora. On može da utovari pokvarena jaja, jer prijemnik prvo plati pa onda gleda šta ima u sanducima. Isiina, ovaj ima mogućnosti da putem vlasti utvrdi kvalitet robe. Ali kako će se naplatiti od trgovca koji je u trećoj državi? S druge strane isplata po pri-

jemu ima ogroman rizik ze ekspeditora, ier nesavestan kapac može da ga podvigne beskrajnim šikanima. Kada se aa pr. upuli vagon robe u malu stanicu i ktpac šikaniranjem stavi prodavcu robu na газројоХепје, ргоtestirajući rđav kvalitet, mnogo ne pomaže prodavcu ni ekspertiza ni sud, jer. se roba svakim danom sve Više kvari. On mora da čini popust, ako je tržište iole preкоматепо гођот. |

Kod trgovaca uvoznika postoji drugi veliki problem, a to je pilanje veresije. Po pravilm, ne daje se roba na veresiju, koja se kupuje za gotovo, ali se takođe usled konkurencije često ne vodi računa o lim bitnim uslovima i zbog toga imaju dosta veliki gubitak uvoznici.

ДОГАЂАЈИ И ПР

Не бев великога увбуђења подсећамо читаоце, да "у идуу среду, 15. ов. им, почиње васедање Сталнога МеЂународвога Суда у Хагу по питању валораваније наших предратних дугова. То је најважнији дан у историји наше Краљевине.

|

БЛЕМИ

Ових дана је основана у Америци банка, под именом, „Прва Американска Банка за Репор“, а као оснивач фигурира једна од највећих америчких банака, Нешнел Сити Бенк. По себи се разуме, да је то необично оснивање морало бити образложено нарочитим комуникеом.

Банка за финансирање бер-

занске спекулације,

на ШЕМА ТЕРИ РЕЛАТИВНЕ