Narodno blagostanje

8 јуна 1929.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 297

умањиле су тражњу лана. Цене сировина у задње време су пале на западно-европским тржиштима.

— Аутомобилски индустријалац Хенри Форд основао је У Данској фабрику аутомобила, која ће имати акциони капитал од 30 милиона данских круна. Капитал ће се постепево уплатити а прва транша од 8 милиона круна, ових дана предата је упису по курсу од 103: /„%. Од те транше резервирано је 6 милона круна за упис чиновника и радника, и само 2 милиона су предата упису осталим интересентима. Ових 8 милиона било је 42 пута преуписано.

— Код нове емисије немачког друштва Форд, од 12 на 15 милиона франака, 60% нових акција преузело је енглеско друштво Форд, а 40% !. G. Farbenindustrie.

Нова емисија учињена је због градње још једне фа-

брике, која ће се у најскоријем времену почети градити.

— У Котору је основано ново рударско и индустријско друштво с. 0. ј. под именом „Црногорски Бауксити". (Основни капитал износи 500 хиљада динара.

Ово друштво основано је у вези са проналаском баукситних наслага у Кривошинама и Црној Пори.

— У Загребу ће се за кратко време приступити подизању фабрике фармацеутских и диететичких препарата Д-р А. Вандер А. Д. Фабрику у Загребу оснива фирма Д-р А. Вандер А. Д., из Берна, која је исте таке фабрике основала у Лондону, Паризу, Милану, Чикагу, Бечу и Будимпешти. Главница новог друштва износи 4 милиона динара, а капитал се налази у домаћим рукама.

— Како „Моргенблат“ јавља, у индустриским круговима се говори, да ће Шкода саградити код Сплита једно модерно бродоградилиште. И ако то још није перфектна ствар, али у вези са вестима о француском индустриском плану, поводом Суфидове трансакције у Далмацији, ове вести добијају нарочити карактер, јер је познато, да је Шкода повезан са познатом француском индустријом ШнајдерКрезо. ТЕОРИЈА

— У Ајзенаху основано је ,„Социјалистичко удружење за привредна и друштвена испитивања“. Циљ удружења је ла унапређује истраживања на пољу социјалне економије и социологије, економског и социјалног права, и да резултате тога истраживања публикује и популаризира. Нарочито ће се расправљати актуелни проблеми који су у вези са социјалистичким покретом. Прдседништво сачињавају: Тарнов, посланик у Рајхстагу, Д-р Ренер (Беч), Д-р Ледерер, (Хајделберг), Фриц Нафтали (Берлин) и Ернст Кан (Франкфурт).

ПРАВО

— У Румунији се припрема реформа принудне нагодбе. Ова институција, која у старим аустро-угарским покрајинама постоји, увешће се исто тако и у Стару Румунију и Бесарабију, и то стварањем једног новог и јединственог закона о принудној нагодби. Министар Правде намерава да овај закон поднесе парламенту још у пролетном заседању, јер интереси поверилаца, услед учесталих многобројних падова, изазваних привредном кризом, то захтевају. Постојеће право омогућава дужнику, који не може да плаћа, да од Трговачког Суда тражи шестомесечни мораторијум, који суд даје, ако је установљено да је предузеће активно. Мораторијум може бити на захтев продужен још за 6 месеци. За време мораторија не може се тражити пријава стечаја. Овај поступак није сврсисходан, јер за време мораторија дужник може са сваким појединим повериоцем да склапа сепаратна изравнања, тако се може догодити, да се један поверилац више користи него други. Иметком дужника за то време управља један одбор поверилаца и један судија трговачког суда, што врло често отежава даље вођење по-

слова и мирно ликвидирање. Законски пројекат ослања (се на талијански закон.

Дужник мора предложити најмање 50%-тну квоту, и доказати вероватност, да ће он тим обвезама најмање за три године задовољити. Да би се примио предлог, потребан је пристанак поверилаца, на које пада најмање 3J4 читавог непокретног дуга. Ближи рођаци, респ. личности, које су унутар три месеца од 'отворења поступка принудне нагодбе преузели потраживања једног блиског рођака не узимају се у обзир код установљења 3J4 квоте; исто тако и повериоци, који имају стварна обезбеђења, осим као се они ових сами одрекну. Даљне вођење послова врши дужник под надзором судије трговачког суда, и евентуално поравнање мора се односити „на све дугове под истим условима. Сасвим нова је одредба, да за дужника, који за пет година од дизања принудне нагодбе стече иметак, чија висина износи најмање 20% читаве бивше пасиве, поново оживљује обавеза плаћања. Само ако се овај случај не догоди у току 5 година, дужник је дефинитивно слободан од накнадног плаћања.

РАЗНО |

— Први састанак свих Удружења и Савеза Банака. Савез новчаних и осигуравајућих завода Краљевине С. Х. С. у Загребу прославља 7. јуна своју десетогодишњицу, којом ће се приликом (одржати (и први састанак свих Удружења и Савеза банака Краљевине С. Х. С. у Загребу. — Програм прославе:

1. Десета редовита главна скупштина Савеза новчаних и сипуравајућих завода Краљевине СХС. ојддржаје се у петак, дне 7. јуна 1929. у вијећничкој дворани Загребачке Бурзе (нова палача бурзе) у П. ч. прије подне с овим дневним редом: 1. Извештај равнатељства о пословању друштва у години 1928. 2. Извештај надзорног одбора. 3. Подјељење апаолуторија равнатељству и надзорном одбору. 4. Прорачун за год. 1929. 5. Промјена правила. 6. Расправа и закључак о предлозима, који су стигли најкасније до 1. јуна 1929. 7. Евентуалије.

2. Свечана сједница Савеза поводом десетоподишњи це његовог оснутка и рада одржаје се у петак лне 7. јуна 1999. у 12 час. прије подне у великој дворани Загребачке Бурзе. Говори предсједник Савеза г. Д-р Бранко Пливерић.

3. Први састанак свих Удружења и Савеза Банака одржаје се у петак дне 7. јуна 1929. у 4 u. послије подне те се наставља у суботу дне 8. јуна 9.30 ч. прије подне у судској дворани Запребачке Бурзе. На том састанку одржати ће представници организација поједине реферате, након којих ће слиједити дискусија те бити донесене потребне резолуције. На дневном реду су ови реферати: !. Значај и функција „нашег банкарства у нашој привреди. Референт (Организација новчаних завода за Босну и Херцеговину. 2. Принципи и подлоге приватног осгурања. Референт Савез новчаних M осигуравајућих завода у Загребу. 3. Реформа акционарског права. Референт Друштво банчних заводов за Словенију у Љубљани. 4. Јавна оместишта (окладишта) и организација житарског кредита. Референт Удружење банака у Беопраду.

4. Оснутак делегације Удружења и Савеза новчаних завода Краљевине С. Х. С. Предлог ставља и реферира Удружење Војвођанских банака.

= Према вестима дневних листова Нови Сад и Осијек добили су понуду за зајам са стране једне американске групе. Зајам би износио 2 милиона долара, уз течај од 92 и укамаћење од 7% на 30 година.

Ми ову вест доносимо с резервом, јер се већ често пута показало, да од тих најављиваних зајмова не буде ништа. Таки је исти случај са зајмом пожаревачке области, о коме је писано са много галаме. А како смо ми обавештени од тога зајма 'нема ништа.

— У последње време економске организације бивше Х. С. С. дошле су у потешкоће, и то Хрватска Задружна Банка, Хрватски сељачки дом а. д. и Осигуравајућа Задруга „Провидност“. У једном делу хрватске штампе водила се је