Narodno blagostanje

Страна 300

лабаве јер је тражња увек још минимална. То исто важи и за јечам, код којег се опажа живља понуда.

Код брашна је цена остала иста као у прошлој недељи. Понуде има у довољној мери али је обрт врло слаб. У вези са сталним назадовањем цена житарских производа велики произвођачи брашна остали су резервисани те нису држали велике робне залихе.

Тржиште јајима развија се при доста повољним ценама. Изгледа да је овогодишња производња много мања но обично, довози нису баш највећи, а хладњаче великих центара празне су. Због тога се цене на европским тржиштима одржавају. Наша фришка роба плаћа се у Немачкој франко граница, неоцарињено по 9; фенига од «комада; код нас се крећу цене између 95 до 105 динара за 100 комада према квалитету.

На тржиштима колониалне робе има пиринач чврсту, кафа и какао мирну а шећер врло лабаву тенденцију.

За пиринач се осећа веома жива тражња. Нарочити интересенти су специјално за средње квалитете Африка и Јужна Америка, док је Европа донекле десинтересирана, јер је како изгледа, своје потребе за извесно време покрила. Велике обрте пиринча показују Сиам и Бурма. На лондонској берзи нотира пиринач Бурма 13— Снам екстра глазиран 22.6 Патна 12,9. Италиански пиринач има цену од 18.7: Љ циф., нова жетва 174 |. Код нас ј е цена пиринча без промене.

Тржишта кафе, имају мирну тенденцију, нагињући ка лабавости. Цене априлских испорука нешто су се поправиле, чиме су се изједначили ранији губитци. Са великом пажњом прати се курс бразилске владе, која као што је познато, финансира и руководи целом продајом кафе путем валоривације. Услед тога да Сантос кафа не (одговара рранијим квалитетима, примећује се, да обраћају велики интересенти и потрошачи пажњу јефтинијој роби која се је у току ове недеље куповала у већим количинама. За евгропске пијаце хамбуршка берза је одлучујућа. Њезина тенденција је била мирна. Цена за средње квалитете, које нису кишом оштећене, кретале су се међу 60 и 65, а Сантос кафа је нешто мало поскупила јер су се њезини довози осетно смањили. Локо цене остале су непромењене.

Тржиште какаоа врло је мирно. Извештаји о стању усева повољни су али се рачуна тиме да ће количина производње према оној прошле године нешто подбацити. Цене за Бахиа Супериор 'нотирају у Хамбургу промпт 48.6 термин август 49 циф. Епока Ариба 60, Тринидад 56—57. Махала јули 52. циф.

На међународним тржиштима шећера, ситуација је веома лабава, а главни узрок такве констелације лежи У хиперпродукцији. Као што смо у ранијем броју јавили, производња шећерне репе омањила се у Европи за 3%. Али је тај проценат још безначајан пошто су постојеће светске шећерне резерве још увек прекомерно високе, како у Европи тако и у Америци. Резерве, које надмаше потрошњу рачунају се на један милион тона. Такве перспективе стављају цео рентабилитет шећерне производње у питање, а тешка конкурентска борба главних произвођ. приморава их да траже нове путеве. У тежњи за консолидацију у овој продукцији сазвана је на јесен конференција свих заинтересованих држава у Брисељ да решавају о питању међународног споразума. Такав споразум створио би међународни шећерни картел са сличном функцијом као што је то имала предратна брисељска шећерна конвенција.

Код нас се због високе заштитне царине ова велика борба не осећа. Па ипак су наше фабрике шећера у прошлој недељи снизиле своје цене за 10 пара по кгр. за све врсте. У Лондону нотира шећер 98 шилинга за 1 цвт. (50,8 кпр.) а у Њујорку 1.715 центи за ! лб. (0,4536 кгр.).

На тржишту бакра американски картел у току ове недеље цене није променио. Раније смо већ јавили, да је Анахонда група одлучила да смањи своју продукцију. за

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 18

10%; од те одлуке очекивало се известан утицај на костелацију цена — „но међутим је тај утицај потпунома изостао. Према енглеским вестима ово се ограничавање продукције објашњава тиме, да је поменуто друштво са својим ценама од 24 центи се отуђило од тржишта и да има веома велике стокове непродате робе. Све те мере имају несумњиво један одређен циљ: да припреми ново повишење картелних цена. .

Курсеви у Лондону као и у Њујорку остали су непромењени, тенденција је мирна, а већи потрошачи, који имају главне потребе покривене веома су резервисани и ако поједни произвођачи изван картела настоје да своју робу продаду испод картелних цена.

На тржишту калаја ситуација је остала непромењена. Потрошња је умањена а тражња врло лабава. Сви хосистички покушаји које се примећивало на лондонској берзи потпуно су престали па, се због тога констатује извесна стабилност у ценама. Лондон нотира непромењено 196 13)16.

Олово има мирну тенденцију на коју утичу у извеној мери велики утовари Аустралије. Са друге стране је и Немачка у току ове недеље наступила као продавач већих количина али су цене ипак одржале своју позицију од прошле недеље. Тражња нарочито европских држава веома је слаба. Лондонска берза нотира непромењено 239 | фунти за тону. :

Као на свим осталим металним тржиштима тако је и на тржишту цинка ситуација ове недеље остала без битнијих промена. Уз непромењене цене лондонске берзе од 26"), обрти у овој недељи били су задовољавајући а тенденција је у помањкању нових фактора остала веома мирна.

Наше домаће тржиште угља потпуно је непромењено.

· Цвине су остале исте, а запосленост у нашим рударским пре-

ја

дузећима веома је повољна. Прилике су се нормализовале.

па због тога нека предузећа, која раде са веома високим продукционим трошковима не могу да достигну свој рентабилитет, што има за последицу, да се је продукција код тих предузећа морала смањити. Али има изгледа, да ће се рацијонализацијом и новим инвестицијама моћи исправити ове недостатке.

Као што смо већ раније били јавили, да су велики европски произвођачи осим Енглеске цене овог угља у неколико повисили, то морамо сада констатовати да су и енглески рудници приступили изравнању цена које су се повисиле за 6 пенси. Нешто је отежана ситуација у Шкотској јер се примећује осетљиво опадање индустријске конзумпције а извоз нема пијаце. У Њукастлу је кокс чврст, у Кердифу има непромењену цену. На континенталним тржиштима нема након већ јављених повишица цена никаквих нових момената.

На нашим тржиштима дрва појављује се опадање коњуктуре, а то нарочито у трговини и извозу храстовине и буковог дрва. Меко дрво има још увек добру прођу, док је веома отежано трговање са фризовима и булама. За француско тржиште може се речи да је донекле повољно. За Шпанију међутим извози се ове мање и то нарочито услед пада шпанске валуте. Немачка је постала рђаво тржиште због велике неликвидности својих импортера; једино Италија представља повољну баву за наш извоз. Код нас се још ипак осећа несташица вагона, која спрећава, да се испоруке у иностранство продате робе на време изврши. Ово отежавање правилног отправљања нашег извоза смета у многом и чини велике непријатности нашој дрвеној индустрији. Резултат свих тих недостатака јесте тај, да смо у последњем тромесечју извезли мнго мање но у одговарају“ ћем времену прошле године. Цене главних извозних артикала остале су исте.

alata} Cc

Овај број „Народног Благостања“ због обил-

ног материјала проширен је, и има 24 стране. на рани ac Gare НЕ пеанинива на пене Енреа)