Narodno blagostanje

Страна 362.

Робно тржиште

На међународном тржишту житарских производа преовлађују у овој недељи хосистички моменти; тенденција веома је чврста и цене свих житарских производа по: степено се повећавају. Узроци којим се објашњава овај последњи пораст цена не леже више у политичким мотивима као што је то још пре четрнаест дана био случај (американски закон о потпомагању пољопривреде) већ су ту извештаји о неповољном дејству атмосферских прилика у главним америчким центрима, према којим ће принос пшеничне жетве бити мањи од прошлогодишњег. Извештаји о стању усева у главним америчким произвођачким центрима јављају да ће због ране суше и садашњих великих киша и олуја резултат жетве подбацити за 10%

· до 20% а из Канаде долазе вести да ће жетва бити за чи-

таву трећину мања.

На домаћим тржиштима пшеница има чврсту тендендцију, а цене су се, упоређене са оним из прошле недеље, нешто повећале. Због последњих киша биће и код нас резултат жетве слабији од прошлогодишњег, а код кукуруза се развој усева много боље процењује и сматра се да ће жетва бити веома добра. |

На основу тих вести је тенденција код кукуруза мирна а за терминске послове Будимпешта је цене чак и нешто снизила.

Цене — за вагонску робу — кретале су се у овој недељи као што следи: ПШЕНИЦА: Сава шлеп промпт 78-79, 3-4% . . 212— 208Дунав, шлеп промпт. 78-79, 3-4% . . 225.— 217.50 Главна пруга, промпт. 78-79, 34% . 20— 215Тиса шлеп промпт. 79-80,2% . . . 21750 215Бегеј шлеп промпт. 79-80,2% . . .220— 217Вршад 79:80. 2% промит . . - -'. 21790... 210 Банатска станица 79-80,2% . . . . 25— 20узана пруга промпт. 79-80, 4-5% . . 215— 210Бачке станице 79-80, 2% . . _ | 219—- 207 Пожаревац промпт. 79- 80, 3- Ло | 22008. 216 Вагон. Забрежје 79:80 . . . |. . 29— 2085 КУКУРУЗ: Телавна пруга промтн . . __ __ промис пар. Вршац. «. ___ _ 220— 212.промпт Срем Баш | -_ '220. 215 Банатска станица, промпт . . . . 23— 210Мромпв шар Инђија „|. 220 2255 ОВАС: Српски, шлеп Сава, промпт . . . 200—. 190 бремски, вадон . ·. MOO. —,— —.—= главна пруга LL = = = 210: 200.вагон Беспражш o ___- _ 0 205 – 130 = вагон уска пруга . .. _ : 210== 190. РАЖ: без нодице =... |. —.— ЈЕЧАМ: | ; Гл. пруга, промпт 240.— 230.—

Македонски, оригинал . | - | | - 220.— 210Џиварски. 69-70 <= >. ~

На европским тржиштима јаја осећа се у току последње недеље жива тражња, јер су довози јаја још увек прилично слаби. Нарочито су поскочиле цене у Швајцарској и Немачкој, где се плаћа за нашу робу 9.75 до 9.9 пфенига по комаду. Интересантно је, да је у последњим берлинским нотацијама поскочила цена само наших јаја, док су цене осталих држава извозница остале више мање непромењене.

На нашим домаћим тржиштима довози јаја лабави су. Цене које су постигнуте варирају између 98— до 108.динара за 100 комада.

_ Код шећера наступио је месецима очекивани преокрет. Тај преокрет запажен је у рапидном скоку цена које су се у прошлој недељи повисиле од 16 поена на 1.81 центи за јул, што значи, да је најнижа цена од 1 јуна прекора-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 22.

чена за 22 поена. Лондонска нотација се поправила за 98 пенса а код белог шећера за 1 шилинг. Почетком ове недеље цене у Њујорку нешто су попустиле. Интересантно је напоменути, да су у изгледу преговори између Кубе и Јаве о рестрикцији производње и то како се јавља, Јава ће своју производњу свести на 4 милиона тона. Ове се вести још не потврђују, али се очекује, да ће се обистинити, имајући у виду, да данашња криза у производњи шећера гаузима катастрофалне размере.

На тржишту кафе нема нарочитих промена. Вести о стању бербе досада гласе повољно. Европа је у последње време била купац већих количина, али је зато Бразилија ипак морала интервенисати, јер су цене показивале лабаву тенденцију.

На међународном тржишту памука примећује се и даље опадање цена. Шене су у последње време биле изло-

жене веома великим оспилацијама — дејство шпекулације

ди американског закона о потпомагању пољопривреде — али упркос разних хосистичких узрока, оне се нису могле поправити. На тржишту стоке ситуација је, упоређена са оном из прошле недеље, остала непромењена.

Прођа наше стоке у иностранству била је последњих недеља врло повољна, а нарочито у Аустрији и Италији. Због тога су цене код нас знатно скочиле. Међутим је последњих четрнаест дана наступио известан преокрет. Тај је преокрет дошао услед ветеринарско-хигиенских мера аустријске владе, којим се отежава и забрањује увоз наше стоке из извесвих области — каје представљају наше главне извозничке центре — са тобожњом аргументацијом, да су се у тим областима појавиле разне сточне болести. Главни разлози ове забране леже у заштитним мерама које је аустријска влада подузела у циљу заштите своје домаће стоке. Природно је, да су се ти контингенти, намењени за извоз морали појавити на нашим пијацама што је проузроковало известан пад цена. Код снижених цена трговина је била Беома жива али су се последњих дана довози смањили. Цене кожа у току ове недеље код нас не показују битних промена.

Извоз наших кожа знатно је отежан новим мерама иностраних купаца, који траже, да се роба услед скептицизма према овогодишњем квалитету предаје место франко Београд или друга станица у нашој држави, у месту где се купац налази. Због слабе куповне снаге, неуредног плаћања и слабе тражње наших иностраних интересаната продаја је за све врсте наших кожа веома отежана.

Метална тржишта била су у току ове недеље мирна и непромењена, једино су цене за бакар показивале у почетку нешто чвршћу тенденцију, али су до краја недеље опет попустиле.

\

Олово, цинк и калај потпуно одржавају позицију од прошле недеље. Повећана куповина Русије за олово и цинк оживела је тржишта али није имала значајнијег утицаја на развој цена што показује да су резерве тих метала довољно велике.

Тржишта гвожђа имају у овој недељи чврсту тепденцију. Због повишице цена луксенбуршког извозног гвожђа у шипкама имају немачки и белгијски производи, који су нешто јефтинији, добру прођу. Из американске индустрије гвожђа јавља се, да је запосленост веома повољна — прођа одлична — али ипак постоје извесни знаци да ће потреба једне велике индустријске гране =—- ауто“ мобилске индустрије — ускоро попустити. Обистињавање ове вести могло би неповољно утицати на развој производње и на прођу гвожђа.