Narodno blagostanje

97. јуда 1929. НАРОДНО

Državni papiri u prvom redu Šteta malo po malo gube na kursu i notira oko 400 dinara. Intervencija Poštanske štedionice izostaje a to loše djeluje na tržište

Agrarna Banka, Sa interesom se očekuje izbor upraynoz odbora Privilegcovane Agrarne Banke. U prvom redu dali će se iskupiti obećanje da će sastav upravnog odbora odgovarati upisu pojedinih krajeva. Kako je Zagreb upisao znatne iznose, računa, da će u znatnoj mjeri biti i zastupan u upravi.

BEOTPAJICKA BEP3A |

У току ове недеље динар је на иностраним тржиштима одржао потпуну стабилност. Иностране девизе веома су мирне. Уобичајне флуктуације крећу се у минимал. ним границама.

(Обрт страних девиза је на београдској берзи једнак обрту од прошле недеље, а износи 37 милиона динара. Највише је рађено у девизи Лондон (8,9), Амстердам (7,8), Берлин и Праг (4 милиона динара) и. Тт. д.

Рента Ратне Штете рађена је почетком недеље по 493 и 402, 23. о. м. по 405, а већ 24. 0. м. опет по 402, који се курс одржава и на следећем састанку. Као у проттлој недељи, тако је и у овој обрт у Ратној Штети минималан. Промпт роба тргована је за пола милиона, а у термину нешто преко ! милион.

Службена интервенција отишла је на одмор. А то је имало за последицу попуштање свију папира, који су били предмет њезине пажње. Ако се урачуна камата на Ренту Ратне Штете од дана кад је интервенција почела, онда је она у међувремену пала за пуних десет поена. Очигледно да ту не може бити говора о стабилизацији, а тиме се на: меће питање о циљевима које је интервенција могла да има. На то је тешко дати коначни одговор, због тога што се не зна, да ли се она са свим повукла, или је само отишла “на летњи одмор.

У првом случају, циљ би био јасан, на име да се, у беди налазеће се хосисте извуку што повољније из те ситуације. А ако ће се пак интервенција поново појавити на берзи, онда је могућно неколико комбинације односно циља. Један од њих састојао би се у томе, да се сад омогући бесистима који такође нису мачји кашаљ, да се што јефтиније покрије. То би било у осталом и најправилније, треба сваки да види вајду. ћир Моша пак, који спада у misera plebs contribuens једнако се довија да погоди шта ће бити после. Како извесне хосистима близу сто-

БЛАГОСТАЊЕ

јеће личности купују робу на београдској берзи, то није искључена могућност, резонује ћир Моша, да се интервенција опет појави и подигне курс на 407. Он нас је умолио да припитамо преко нашег листа, да ли ко зна штогод о намерама интервенције како би и ћир Моша могао да искористи купивши робу данас, док је курс још 402. Обавештење се прима са захвалношћу.

У 4 од сто Мнвестиционом зајму рађено је само на састанку од 22. 0. м. код курса 87.50 (87 хиљада дин).

4 од сто Аграрне Обвезнице рађене су по курсу од

51 (56 милиона дин.).

Народна Банка рађена је по курсу од 8000 и 8270, а обрт износио је 150.000 дин.

У хартијама од вредности приватних предузећа није дошло до закључка.

РОБНО ТРЖИШТЕ

На американским берзама показују цене пшенице у току 'ове недеље опет мирнији развој. За хосу последње недеље, чији главни узрок лежи у живом дејству шпекулације — стварни разлози за хосу оваквог обима никако нису постојали — предвиђало се, да ће се врло брзо морати зауставити. Цене су првих дана ове недеље нешто попустиле (од 150 на 149 центи на чикашкој берзи) а У другој половини ове недеље донекле су се стабилизонале на бази од 138 до 140 центи за: бушел. Шпекулација

}

Страна 413...

може да се задовољи тим успехом, који јг у кратко време изравнао претрпљене губитке прдшлих месеца.

Разумљиво је, да европска тржишта нису била у стању, а ни у вољи, да потпуно акцептирају пораст американских цена, јер је тај пораст дошао сувише брзо и неочекивано. Али има и других разлога. Европска жетва бићегу овој години апсолутно рекордна, много већа но и у Једној последњих година, па ће због тога европска тражња за американску робу бити много мања. Европске цене житарских производа постепено се повећавају, али ни из далека не у оној мери, но што се то десило у Америци.

Пошто је кукуруз у Америци ради неповољних климатских прилика подбацио, цене су чврсте, док су код нас остале потпуно непромењене. Према томе постоје изгледн, да ће наша роба имати веома добру инострану прођу, која се већ сада осећа, јер се нова терминска роба интензивно тражи.

Тожишта памука приближавају се критичним вргменима, јер искуство показује, да у доба пре бербе курсеви подлежу осетљивим променама. Досадашњи извоштаји о стању бербе веома су повољни. Американска производња се повећала у овој години за 4 од сто и према досадашњим изгледима цени се, да ће овогодишњи принос износити 16 до 17 милиона бала, што ће потпуно задовољити светске потребе. Упркос веома повољним изгледима, показивале су цене памука на американским берзама велика повећања, за која — осим дејства шпекулације — не постоје никакви разлози; статистички податци морали би да упливишу бесистички. Производња се повећала, видљиве залихе веће су но у одговарајућем времену прошлих година, а светска потрошња показала је кочстантна умањења. Упоређено са прошлом годином просечне су цене за 12 до 15 од сто ниже.

У Египту је стање памука веома повољно а цене се крећу паралелно са американским. и оне су се у последње време нешто повећале.

Тржишта памучних -предива и ткива налазе се у депресији, која траје већ читаву годину. Тражња је веома слаба а исто тако су и поруџбине краткорочне и незнатне. Због тога су цене лабаве и не показују још никакве тепденције ка учвршћењу. Промене памучних цена последњих месеца остале су без сваког одјека. | |

Тржиште вуне је донекле лабаво и осећа се извесна резервисаност. Лондонске аукције овог месеца показале су нешто боље успехе но што се очекивало: Мерино-вуна поскупила је за 5 до 10 од сто; фини и средњи квалитети за 7 и по до 10 од сто а обична роба за 5 од сто. Ипак су цене још увек биле ниже од оних које су биле. постигнуте у мају ове године. Ка завршетку аукције цене су почеле попуштати, једино су најбољи аустралијски квалитети одржали своје цене.

Шећер је у току ове недеље опет мало поскупио и нотира у Њујорку 212 до 216 центи. Тенденција је и даље чврста, јер се рачуна да ће након Бриселских преговора код којих су се споразумели сви произвођачи изузев Јаве, ускоро доћи до уговора и са јаванским произвођачима шећера и то о смањењу производње и о рејонирању светске продаје. Због повишених цена на међународном тржишту, подигле су и наше фабрике своје цене за 5 пара, код кгр.

На тржишту гвожђа примећује се у последње време. нарочито чврста тенденција: Све државе имају одличну. конјунктуру гвожђа, која долази до изражаја у великом азвозу. Једино се Француска не појављује као извозник, јер је њезина индустрија гвожђа толико јако запослена, да целу производњу сама конзумира. Јер је познато, да се на националним тржиштима постижу боље цене него на светском, то се повећање извоза објашњава са несразмерно повећаном производњом гвожђа, којега домаће прерађевинске индустрије не могу утрошити.