Narodno blagostanje

Страна 412.

рици финансијских информација о Румунији вест, да је комесар Аграрне Банке, г. М. Ђуричић, изјавио приликом боравка у Бањалуци, да ће Аграрна Банка отпочети са радом за време од два месеца, и да износи уписана главница преко 500 милиона динара.

Овако се француска јавност информира о нашим привредним приликама. А географија није никад била слабост Француза.

— »Во Х« тип најновијег највећег и технички најсавршенијег аероплана за превоз путника и робе, који је пре неколико недеља био довршен у немачкој фабрици аероплана Дорние на Боденском језеру, био је циљ посете ита-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 25.

лианског министра за ваздухопловство. Том приликом поручени су три авиона типа »Во Х« за италијанску ваздушну флоту.

— »Јутарњи Лист« од 19. о. м. јавља из Сарајева, да је неколико чланова бившег управног одбора Градске Штедионице, којима је ових дана дозначена тантиема за прошлу годину, вратило тантиеме са мотивациом, да су се они увек заузимали за то, да се јавни рад не награђује, а да тантијеме неће примити из разлога, што Градска Штедионица, после отписа великих дубиозних потраживања, за 1928 годину не може исказати чисте добити. Овакве функционере требала би и остала наша предузећа.

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЊНИШТА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ

У прошлом броју анализирали смо стање Народне Банке од 8. јула, а како нам сад стоје на расположењу стања од 15. и 22. јула, за две недеље; то ћемо истовремено оба анализирати.

Ми смо у последњем броју тврдили да ће се оптицај новчаница Народне Банке морати да смањи. То се наше пророчанство потпуно обистинило: за две недеље опти: цај се смањио за пуних 200,000.000 дин. и само за 44,000.000 дин. стоји над сумом од 5 милијарди. Да није почело иностранство да купује динаре у циљу извоза из наше земље, оптицај би спао испод пет милијарди, пошто се само један део купљених динара оставља на жиро рачуну код Народне Банке.

Тај прилив девиза са стране огледа се и у повећању девизног стока код Народне Банке, који за ове две недеље износи округло 30 милиона динара,

Смањење оптицаја дошло је у главном услед повеБања депозита по жиро рачуну и потраживања државе и разних надлештава. Депозити по жиро рачунима попели су се за 63 милиона динара, то је припрема наших кредитних установа за уновчење жетве. Потраживање државно скочило је за пуних 100 милиона динара. А потраживање разних уреда скочила су за 27 милиона динара. Опгицај смањујући фактори дејствовали су за 207 милиона, а оптицај повећавајућих за 38 милиона динара. Вреди напоменути да се есконтни портфељ смањио за 11 и по мил. динара.

Почетак јесење кампање донеће нам знатно повећање оптицаја, прво због прилива девиза, друго због смањења депозита по жиро рачунима и најзад услед повећања есконта.

ZAGREBAČKA BERZA

Novčano tržište ı dalje je likvidno. Inozemstvo već počimlje kupovati dinare гаф! Нпапстапје žetve. Zagrebački novčani zavodi, koji podržavaju izravne veze sa novčanim Zavodima inozemstva, već su preko Narodne Banke dobili znatne iznose dinara za račun inozemnih firmi. Jedan dio tih potraživanja već je disponiran u Vojvodinu, očigledno radi паbavke naših ačrarnih produkata. Budući da su te dispozicije već sada izvršene, sudi se, da se tu radi o kupovanju pšenice iz prošlogodišnje žetve.

Prodajom dinara u prvo vreme raste devizna zaliha i potraživanja na žiro računima. Nu kasnije ta potraživanja

ЉУБЉАНА: ШЕЛЕНБУРГОВА БР. 7. ТЕЛЕГР :

ШКОДОВКА, ЉУБЉАНА

ТЕЛЕФОНИ: 30:86 12737 | олефон 5-78.

ћ. Д. пређе Шкодини оорики у Пилзену

Заступништво Београд, Ки. Мих,. Венац 13-14

opadaju a raste opticaj. Obzirom na ove transakcije očekuje se, ako izvoz bude imao nešto jači tempo, da се орбсај поуčanica poskočiti za nekoliko stotina miliona dinara. Na tai način bi se dobio bar dio sredstava koji su potrebni da se finansiranje žetve i izvozne kampanje glatko odvija. To bi bio najizdraviji način za Starac dinarskih sredstava za finansiranje Žžetve.

Devizna tržišta. Promet je znatno manji nego što је bio poslijednjih .tjedana a i intervencija Narodne Banke operira sa manijlim iznosima. Izvoz je izgleda nešto jači pak je i ponuda privatne robe znatno veća. Nu ta veća ponuda dšviza ne odrazuje se toliko na našim berzama. Izvoznici nude svoje devize svojoj banci. Medjutim pojedine banke imaju i naloga za kupnju deviza. Ranije kad je izvoz bio slabiji one su samo jedan dio potražnje mogli konpensirati sa ponudom dok su gros pokrivali sa intervencijom Narodne Banke. Sada kad je izvoz znatno veći i kad je i ponuda deviza znatno veća, novčani su zavodi u položaju da dobar dio potražnje svojih komitenata pokriju devizama izvoznika.

Obzirom na pobolišanje devizne situacije privredni krugovi očekuju da će se u najkraćem roku vremena izvesti zakonska stabilizacija dinara i tako riješiti pitanje koje već dulie vremena koči normalni razvitak našeg privrednog života. Tržište dionica ne pokazuje naročitih promjena. Kod novčanih zavoda konstatira se stabilizacija kursa Jugobanke na 80.75 dinara. Uslijed toga i promet je u tom papiru sada znatno manii što je i naravna poslijedica stabilizacije kursa. Kod drugih novčanih zavoda nema bitnih promjena. Registrira se porast kursa akciia Narodne Banke. .

Kod industrijalnih papira, Vevče već notira 130 dinara. Carina za razne vrste papira jednim novim tumačenjem carinske tarife znatno je poskočila. Obzirom da su produkcioni iroškovi jednaki, domaća će produkcija da profitira do tog povišenja carina.

Akcije Narodne Šumske industrije znatno su poskočile u kursu. Provedena je fuzija sa Domovinskom industrijom drva. Narodna šumska industrija spada sada u naša jača > drvna poduzeća. A kako je konjuktura i dalje povoljna, Iz- * gleda da će i kod ovog poduzeća prilike u najskorije vreme biti potpuno sredjene i da će se opet pristupiti plaćanju di-. vidende. Radi toga se pokazuju veći interesi.

Za akcije paroplovidbe »Oceania« pokazuje se veći interes i pravljeni su zaključci po 200 dinara. Dubrovačka 1 Jadranska paroplovidba naprotiv prilično su zanemareni. –· |

ЗАГРЕБ: РАЧКОГА БР. 2. ТЕЛЕГР. :

ШКОДА ЗАГРЕБ

Телегрг Шкода Београд. ТЕЛЕФОНА 07

HODU све пројекте и шаље на захтев 0 стручне инжињере.