Narodno blagostanje

Страна 428. чила, да у сврху инвестиционих радова закључи у иностранству зајам од 2 милиона долара.

ИНДУСТРИЈА

— Криза енгл. памучне инд. у току последње године веома се пооштрила. Скоро 50 од сто предузећа ради само половину недеље, што трошкове коштања још повећава. Због тога су фабриканти објавили, да ће морати снизити наднице за једну осмину, а за случајда радници у то не би пристали, радови би се обуставили. У питању је преко 500.000 радника. Еихова досадашња просечна недељна надница износи 48 шилинга (659 динара) а за раднице 24 до 28 шилинга .(326 до 380 динара). Фабриканти објашњавају своје захтеве тиме, што се је индекс коштања живота од 1919 године знатно смањио, а да су наднице остале непромењене. Радници ово не успоравају, али истичу, да је радна недеља смањена од 55 и по сати на 48 сати и да су тиме у вези смањени и приходи од надница. У осталом заступају радници још увек своје становиште од прошле године, у коме излажу, да се не може изводити санација ив дустрије једино на терет радника. Уређење тог питање преставља за радничку владу врло тешку и компликовану задаћу. Фабриканти остају на свом интрасигентном становишту а радници су изјавили, да никако не пристају на снизавање наднице. Влада настоји у томе, да интервенише и поднесе компромисне предлога, али како се сазнаје у последњем су моменту сви преговори прекинути и 500.000 налазе се у аушперунгу.

— У италијанској металној индустрији, на састанку послодаваца и заступника радника, под председањем Мусолиниа, утаначене су нове минималне наднице по сату и то: за стручне, квалификоване раднике 3,40 лира; за неквалификоване 2,20 до 2,35; за шегрте 1,35; за обичне раднике 1,20; а за младиће испод 16 година 0,80 лира.

— Готово све наше новине јављају, да ће се у Бару у Далмацији подићи фабрика Фордових аутомобила у сврху развијања аутомобилизма на Балкану.

— Француско хемијско друштво за претварање ваздуха у течност, које има патенте поступака француског хемичара Клодела, уступило је за искоришћавање један део овог поступка мађарском друштву »Вулкан«. Фабрика за произвођење кисеоника, течног ацетилена и угљене киселине ускоро ће се довршити.

— »Трговински Гласник«, који је у неколико чланака објавио стање нашег рударства, хрома, магнезита, галенита

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

________ |DON и антимона у Јужној Србији, саопштава у броју 168. “ла је 1928. год. транзитовано из Јужне Србије преко Солуна 940 вагона ових руда од укупне вредности од 4 милиона драхми, или око 3 милиона динара. Транспортни трошкови од Ђевђелије с утоваром у брод износе 1500 драхми по вагону. Мислимо, да наши рудници услед овако великих транспортних трошкова не могу конкурисати обалним рудницима и да би било боље, да се ових 945 вагона употребе У коју национално-економски кориснију сврху, данас, кад патимо од оскудице вагона. БАНКАРСТВО |

— Одбор поверилаца Славенске Base прихватио је 22 од стотао изравнање. Поверисци који потражују 105 милиона гласали су за предлог, а ови који потражују 11 милиона гласали су против.

— |. августа отвориће се на Сушаку филијала ХрБатске Банке А. Д.

ПОЉОПРИВРЕДА

= О овотодишњој румунској жетен постоје две верзије. Према првој она ће бити најбоља од свију послератпих. Од очекиваних 200 хиљада вагона жита преостајс 4) хиљада за извоз, од 220 хиљада вагона јечма 12) хиљада, од 180 хиљада вагона зоби 50 хиљада, и од 600 хиљада вагона кукуруза 200 хиљада. Вредност извоза износиће 2) милијарди леја, тако да би се стабилизација валуте успешно могла завршити.

Према другој верзији: пшеница: без вишка, требаће чак да се увезе 5 до 10 хиљада вагона; раж: незнатан вишак за извоз; јечам: око 100 хиљада вагона 33 извоз; 306: 12 хиљада вагона за извоз; кукуруз: 200 до 250 хиљада вагона вишка за извоз. РАЗНО — Румунска влада одустала је од тога да гони пучисте, који су недавно спремали преврат. То је одиста великодушно и демократски.

— У току последње кампање износила је потрошња шећера у Немачкој 13.26 милиона товара; од прошле године била је већа за једну четвртину милиона, а од претпрошла за 1 милион товара.

= Мађарска парохија Св. Антонија од Падове у селу ВеКезсзађа добила је од Националне Емисионе Банке у Амстердаму 8 од сто хипотекарни зајам у износу од 650.000 фор. уз 98 од сто.

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЕДИШТА _

БЕОГРАДСКА БЕРЗА Курс Ренте Ратне Штете а Ја хармоника.

Кад је амерички научник Ервинг Фишер почео да врши пропаганду за тако звану „манипулисану“ валуту, која се састоји у томе да се вредност новца има мењати тако, како би се одржала стабилност цена, онда је један духовити енглески финансијски стручњак казао, да се ту валуту не треба звати манипулисаном већ валутом а Та хармеоника; јер би њезина вредност имала да се повећава и смањује, као што се хармоника шири и сужава да би се до-

"била одређена арија. Курс ренте ратне штете развија се већ скоро два месеца a la хармоника, варира између 492409. Наши берзански диктатори имају изгледа велике предилекције за динамику а Ја хармоника. Иста је таква била наша државна политика у лету 1925. год. и тек после једнога чланка нашега уредника у „Привредном Прегледу“ у коме је он ту политику назвао љуљашком, прешла је она у систем стабилизације. Професионални берзански шпекуланти ке могу да замисле идеалније развиће курса од опога а ја хармоника. Кад курс падне они купују, кад се попне

они продају. Лепше и сигурније зараде нигде на свету. Пред крај прошле недеље почео је диспокент На: родне Банке да купује ратну штету с очигледном тенденцијом да курс истера шта више. Та је операција продужена 29 пр. мес. а пред крај састанка 30. дотерао је курс до 409. Ти маневри на берзи нису, непознати, на против они су врло чести. Њих изводе берзијанци, кад год имају споразум са неким комнтентом да му продаду робу на бази курса тога дана. На берзи се истина говори, да је та иста метода примењена овога пута у циљу да се купи што скупље. И ако то трговачки изгледа бескрајна бесмислица, све је у животу могућно. Нама је непознато, да ли је 30. или 31. било великих транзакција ван берзе, али нам се чини да су остаци посрнуле хосистичке групе тога дана прилично продавали. Ко је тај ко је купио толику робу по 209. Свакако није то био лак посао истерати курс од 402 на 403. и 409 и по том курсу купити што већу количину. Ако је

"ко то извео заслужује свако признање.

Већ 81 по. м. је курс почео да пада а !,. тек м. се кретао око 406,