Narodno blagostanje

| | |

Страна 418.

Број 96.

kao maksimum od Nemaca, podelio se medj ostale. | Pošto se engleski eksperti nisu bunili a to je zbilja | neobična. pojava, to su. prvo reducirani Englezi, a ostatak deficita rasporedjen je medju ostale odsutne, što naravno. nije bila teška stvar. Članovi Jangovog Komiteta bili su i suviše slabi političari i psiholozi, oni nisu razumeli da se iza ofih cifara Krijti žive države, koje se deset godina rvaju oko svojih veparacionih potraživanja i koje ne mogu da odstupe ni stopu od stečenih prava, sve i kad bi njihovi drŽavnici bili gledišta engleskih eksperata. Oni su potpuno izgubili iz vida život i ljude operišući samo sa faktima i ciframa.

MI. Engleska stoji na gledištu naše vlade

Jangov plan је jedan nacrt, koji pravno ne predstavlja ništa. On može da stupi na snagu tek pošto ga akceptiraju sve zainteresovane države. Svakako da bi on stupio na snagu i onda, ako bi samo jedna država i to mala izjavila da ga ne prima.

Neće velike države dopustiti, da im ometa posao jedna mala država, — kad su one medju sobom složne. Setimo se samo kako je Rumunija rdjavo prošla sa svojim štraikovanjem protiv reparacionilh odluka i kako njeno durenje nije ništa izmenilo u toku stvari. Ali ako na predstojećoj konferenciji nekoliko država. izjave, da ne primaju ni pod kojim uslovima onaj deo Jangovog plana, koji se odnosi na reparticiju, onda će on biti izmenjen, a te se tačke mogi da izmene bez ikakvih daljih poremećaja u istom.

Naša је vlada pismenim putem. izvestila francusku i englesku vladu, o sledećim svojim primedbama na Jangov plan:

a) traži obezbedjenje prvobitne kvote od 5 od sto nemačkih reparacija, b) istu kvotu traži za komercijalni deo nemačkih anuiteta i c) traži pravo na jedno mesto u ipravnom ocdboru Banke za Medjunarodne Obračune. Mi smo u prošlom broju kazali da to nije važno i ostajemo pri tome..O drugoj tačci govorićemo drugi put, a što se tiče prve tačke, mi smatramo da postoji vrlo velika nada da ćemo prodreti. Ne samo da su ioš Rumunija i Grčka uložile protest, već se. sa nama na istom gledištu nalazi i sama Engleska. 26. jula otvorio je.Lojd Džordž u Donjem Domu debati o Jangovom izveštaju i kazao izmedju ostaloga:

»Ja sam zaprepašćen, da je taj izveštaj podnesen britanskom ministarstvu finansija sa tvrdjenjem da je ieno računa o opravdanim interesima britanskim.

smatram da će Snauden upotrebiti svoj uticaji, da se izvrše znatne izmene na tome planu. Ja nemam ništa protiv toga što su smanjena nemačka plaćanja, naprotiv: svaka |e revizija do danas donela redukciju i držim da ni ovo nije poslednja. Ali |a ulažem ргоtest prohiv toga da ukupne žrtve treba da snosi, Velika Britanija. Ako treba da se reducira onda neka se to pravedno podeli medju sve poverioce. Ja hikako ne vidim razloge za promenu reparacionog ključa od 1990 g. Sada se prvi put dele nemačka plaćanja na. bezuslovna i uslovna. Od bezuslovnih Engleska ne dobije tako reći ništa i ako ima da plaća redovno

НАРОДНО БЛАНОСЛАЊЕ | O

svojih 34 milijona funti Americi. Onih pola milijarde maraka bezuslovnih, cdredjenih Francuskoi, uživaju |

PRERA O III O O NIMLA NR

ЉУБЉАНА: ШЕЛЕ "БУРГОВА, БР. 7, ТЕЛЕГР.: "ЕИКОДОВКА, ЉУБЉАНА

Желефомн 578,

стани Вуреј

D JL nppje шкоднно (фабрика у Пилзену

Фаступшништтво Београд, Ки. Миж, Венац. 13,14

ТЕЛЕФОНИ; 29-86 #:27-87 Израђује све пројекте и шаље на захтев своје стручне инжињере.

najbolju sigurnost na svetu. Naš će udeo u nemačkim plaćanjima biti nesiguran, jer će jednoga dana prestati Nemačka da plaća, koja je do sada mogla da plaća samo tako što je držala nisko nadnice, a to ne može ići u beskonačnost. Vlađa ne sme staviti svoj potpis pod jedan izveštaj, koji je ne samo korak u natrag, već i uniženje«. · ii

Na to je odgovorio ministar finansija Snauden i kazao je izmedju ostaloga: __

»Ja sam u vrlo delikatnom položaju, ali hoću da budem jasan i jasno da kažem da Engleska nije ni po čemu obavezna da primi Jangov plan. Koliko ja znam, do danas ga nije primila ni jedna od zainteresovaih država poverilaca. Ja mislim da su poverioci takodje mišljenja da se o izveštaju može da ргего- . vara. Predstojeća konferencija bi bila nemogućna, ako bi se morao primiti Jangov plan, onakav kakav je. Vlada je saglasna sa utvrdjenim anuitetima. Mi nemamo potrebe da povećavamo nemačke obaveze. Mislim da su u tome sve zainteresovane države složne. Bezuslovni udeo, koji će se sigurno platiti, osim u slučaju bankrotstva Nemačke, tako reći uskraćen je Engleskoj. Pet šestina ide Francuskoj ostatak Italiji. Naš bi se udeo mogao da uporedi sa običnim akcijama jednoga ne baš sasvim zdravog akcionarskog društva, a bezuslovni deo s obligacijama hipotekovanim na prvom mestu. Lojd Džordž je hteo da zna, zašto je menjan ključ podele, a to se i ja pitam. U izveštaju nema ni reči o tome, niti je meni ko dao o tome ma kakvo obaveštenje. Šema podele nije dovodjena nikada u pitanje. Devet godina su procenti, utvrdjeni u Spa, ostali nepromenjeni pri svakoj reviziji. Lojd Džordž taksira naše smanjenje na 2 miliona funti godišnje, medjutim ono iznosi prosečno 2.415 miliona. Ta diferencija je data Italiji i Francuskoj, a naročito Italiji, koja dobija 1.840 miliona funti. Ako se bude plaćalo do kraja, onda mi dobijamo 17.5 miliona funti, Dominije 2.6 miliona, Francuska 52.5 miliona a Italija skoro 11 miliona«.

»Dayli Telegraph« od 27 jula donosi članak, u kome izlaže, u čemu će Engleska vlada oponirati Jangovom planu. To su sledeće tačke:

1. Smanjenu procenata utvrdjenih u Spa.

9. Prelaz u ćutke preko fakta, da je Engleska, pre nego što je regulisano pitanje ratnih dugova,

platila znatnu sumu Americi.

3.) Isključenju Engleske iz bezuslovnog dela апшteta. ,

4.) Održavanju reparacija u naturi još 10 godina.

5.) Protiv odredbe da se reparaciona potraživanja mozgu u naturi prodavati trećim državama.

6.) Potiv mogućnosti da Banka za Медјипагодпе Obračune finansira nemačke reparacije u naturi. __

7.) Protiv Medjunarodne Banke zbog toga što Engleski direktori u njoj dolaze »u očajnu manjinu« prema francuskim i nemačkim i

8.) Protiv namere da se ipak apeluje na englesko tržište kapitala, a sve u korist francuske.

Sve je verovatnije da će ključ podele reparacija u Jangovom planu biti odbačen i da će se vratiti onome utvrdjenom u Spa. Tim smo mi dobili 99 od sto od onoga, što nam se Jangovim planom oduzima.

ЗАГРЕБ: РАЧКОГА БР, 2. TEJIETP.:

ШКОДА ЗАГРЕБ

Телегра Школа Београн. ТЕЛЕФОН 4497 |