Narodno blagostanje

70 24 август 1229.

ПАОДЛО БЛАГОСТ АГЉЕ

отрана «ог.

jači interes i tendencija porasta Wumsa. Ragusea, pošto je izVIšena, opcija, notiraju 400 novac, a, 430 roba. Obzirom na povoljnu konjukturu slobodne plovidbe, račuma se u poboljšanje kursa, makar će ma, tržištu biti mnogo više dionica ad se uplati poslijednja rata nove emisije.

Državni papiri. Prijazna temdencija za 7% Zajam i Agnara, traje d dalje i postignuti su znatni porasti kurseva. Glavni je kupac kao obično Slovenija. Pod utjecajem porasta kursa Zajma i Agraraca, nešto je jača i tendencija kod Ratne Štete. Nu samo za 2—8 тата, što obzirom na kurs me odgovara miti 0,5%. Međutim kod Zajma i Agraraca imamo poraskh od 5—6%. U tom disparitetu u razvitku Китза raznih državnih рарша može se najbolje vidjeti, kako se je vodila, politika imtervemcije. Imaoci Štete su razočarami i nastoje da je se riješe, a drugi se ne žele izložiti istom razočaranju, ipak jednostavno radje kupuju Zajam i AgraTrce.

Београдска берза

На тржишту девиза се у току ове недеље осећа летње ферије. Али не само код нас. У иностранству је ситуација потпуно иста, поготово све девизе одржале су своје раније курсеве. Већих флуктуација нигђе нема; као што је динар у иностранству остао посве стабилан, исто тако су и код нас све девизе биле веома мирне. Колико је флуктуација то се оне крећу у још узанијим границама као што је то уодичајено. Целокупан недељни обрт износи 22 милиона динара, а упоређен са прошлом недељом мањи је за читавих 16 милиона. Највише је било рађено у девизи Лондон (9 милиона), Цирих (45 милиона), Праг (4) ит. д.

На ефектном тржишту осећају се ферије у још већој мери. Код Ренте Ратне Штете, која је, као што смо то већ рекли, постала лругоразредни папир, интервенција је на последњим састанцима ове недеље престала да дејствује. Упркос тога остало је то не развој курса без сваког утицаја. Курс је варирао између 406— и 407.— а обрт износио је укупно 2,709.000 динара (702.000 промпт и 2 милиона термина). :

7% Инвестициони Зајам, као и 4% Аграрне Обвезнице показују чврсту тенденцију. 7% зајам попео се до краја недеље на 90.— динара код обрта од 170.000 динара, а Аграрне Обвезнице на 54.50 код обрта од 200.000 динара.

Чврсту тенденцију имају и акције Народне Ванке. Почетком недеље нотирале су 8.270.— а на последњем састанку ове недеље нотирају 8.352.50— Рађено је било свега за 320.000— динара. Остале хартије од вредности на Београдској берзи и даље су занемарене. Од времена на време појављује се по које понуде или тражња, али до закљу-

aa Eta Rata

PANČEVAČKA PUČKA BANKA — PANČEVO

ОБМОМАМА 1869. GODINE

Pkcioni kapital: Dinara Rezerve: Dinara oko (lozi: preko Dinara

Filijale: Alibunar, Debeljača, Ban.-Karlovac, Kovačica, Kovin, Ban'-Novoselo, Padina i Охаћп. Pdresa za brzojave: PUKBRNK. Telefoni: 26, 28, 29, 30, 122. Obavlja sve u bankarsku struku spadajuće poslove, održava direktne veze sa tu — i - | inozemstvom.

чака на берзанским састанцима у току ове није

дошло.

недеље

Робно тржиште

— Американска тржишта житарских производа су у току ове седмице поново разочарала хосисте, који никако не могу схватити, да су цене, које они желе, превисоке; сви хосистички напори, а нарочито они од почетка ове недеље, имали су као једину последицу велика колебања, али упр-

кос свега цене постепено опадају а тенденција веома је ла-

бава. Понуде доста су велике и интензивне, а интересовање већих купаца толико је ослабило, да на ливерпулској берзи, која је одлучујућа за увоз у Европу, у току ове недеље не показује никаквих већих ефективнијих закључака.

На чикашкој берзи цене су се кретале као што следи:

на дан 16. августа о. г. 139.50 центи

на дан 17. августа 0. г. 141.75 центи

на дан 19. августа о. г. 138.50 центи

на дан 20. августа о. г. 137.25 центи

на дан 21. августа о. г. 131.75 центи.

Цене важе за 1 бушељ — 27.22 кг. промпт робе.

Американски извештаји о стању и приносу жетве било службени било приватни, у Европи више не пале, јер је у последње време тенденција тих извештаја постала сувише откривена; упливисати на евроске пијаце, да у што већој мери купују американску робу.

Код нас је дошло до стагнације, коју смо предвиђали у нашем последњем извештају. Озбиљних купаца нема више, а главни разлог лежи у томе, што недостаје шлепова за извоз наше робе.

Пошто се ефективни послови у овој недељи веома слабо развијају, а и у вези са падом цена на американском тржишту — цене су на нашим тржиштима показивале лабаву тенденцију.

— Тржишта колониалне робе показују у току ове недеље веома миран развој. Тржиште шећера веома се смирило, и ако се према развоју у 'прошлој недељи очекивала већа депресија, због задртог држања јаванских произвођача. Мирна. ситуација објашњава се тиме, што ипак изгледа, да ће се произвођачи сјединити.

Сва остала робна тржишта остала су поготово непромењена. Изузетак чини једино бакар, који је у току последње недеља имао веома чврсту тенденцију. Картел слабо продаје своје стокове, а индустријске потребе много су веће од производње аутсајдера, па је разумљиво, да су цене почеле да се повећавају.

10,000.000:5,000.000' 100,000.000— BE JOB fi