Narodno blagostanje

Страна 500

Робно тржиште

На међународном тржишту житарских производа превлађује у овој недељи песимизам у погледу на развој цена. Извештаји о стању и приносу жетве сваки се час 06јављују, али се они, и ако спретно састављени, не сматрају више озбиљним, па им се према томе не обраћа више она пажња, као што је то било до сада уобичајно. Са свих страна стално се истиче, да ће принос жетве бити много мањи но у прошлој години — што може одговарати стварноме стању — али се при том несме заборавити, да је прошлогодишња жетва била већа но икад и да постоје још велики стокови старе робе, који нису били утрошени у току текуће године.

Све извештаје и калкулације о приносу жетве демантују веома велики довози робе као и ванредно интензивне понуде. Оне су и одлучујући фактор у погледу на развој цева и ради тих великих и интензивних понуда сва су житарска тржишта песимистичка, а тенденција цена и даље је лабава. jj

У Северној Америци довози су толико обилати, да су северо-западне железнице одлучиле, да до почетка идућег месеца не преузимају нових транспорта житарских производа, како би пре свега могли да изврше експедицију робе која испуњава магацине и силосе. Иста се појава примећује и у Канади. .

Европска тржишта веома су резервисана и чак спуштене американске цене не могу анимирати за веће закључке, тако, да се већ говори о некаквом штрајку купаца. Америка биће принуђена, да утовари и отпреми у Европу веће количине робе, и ако још непродате, само да се на тај начин испразне складишта у поморским лукама. А потпуно је разумљиво, да ће ова роба морати и даље бесистички да упливише.

Средњи дневни курсеви најважнијих житарских берза најтачиије нам илустрирају тенденције текуће недеље:

Чикаго – Винипег Буенос-Амирес Ливерпул 22 августа 13а 154 10.40 9.8 23 ri 1327/8 156 10.53 1910. 24 5 1325 152 10.70 5 196 5 1305/8 152: 1055 96 21 3 1301/, 153 10.35 9.517, 28 5 1295/8 1515/; 10.48 9. 4

Код нас је у пшеници ситуација донекле мирнија и

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 30.

пошто се увек осећа велика оскудица шлепова, то је тре~ нутно наш извоз укочен што неповољно утиче на одвијање послова. Лабава тенденција цена се у овој недељи и даље одржава.

Кукуруз се потпуно ослободио американског уплива. У Америци имају цене чврсту тенденцију, која је тек при крају ове недеље — због обилних киша — мало ослабила, док је у Европи развој цена кукуруза аналоган ценама пшенице. Европски интересенти снабдевају се нарочито нашом и румунском робом која успешно конкурише америчком и _ аргентинском кукурузу.

= Раж је на европском тржишту претрпела осетљиво попуштање цена и то из разлога, јер је принос жетве (нарочито у северо-европским пределима) бко веома повољан. У Немачкој почела се трошити раж уместо кукуруза, јер је раж — због великих увозних царина на кукуруз — у Немачкој веома јефтина. Неочекивано велика жетва ражи је у Немачкој имала за последицу пад цена, који је заузео толики обим, да је немачко житарско друштво било принуђено, да предузме већа интервенциона куповања, којим би селимала одржати цена на извесној висини.

Код нас послови у ражи не заузимају већи обим, цене су — у вези са онима на осталим тржиштима — у току недеље опет нешто попустиле и варирају између 160—165 динара за 100 кгр. |

Пасуљ имао је у овој недељи добру прођу, али су довози и понуде још веома слабе. Цена, коју се постиже, варира између 360 и 370 динара, али пошто је иностранство у ценама у последњим данима знатно попустило то ће се вероватно и код нас цече нешто снизити. Из иностранства наша се роба живо тражи.

На тржиштима колонијалне робе превладава у овој недељи мирнија тенденција. | _

— Код шећера осећа се песимизам, пошто су тржишта у великој неизвесности, какво становиште ће заузети удружење кубанских произвођача, које до сада још није хтело приступити светском шећерном картелу. Ово су разлози, што су послови минимални иако су цене у последње време опет нешто попустиле.

Кафа, нарочито јужно-американска, има у последње време бољу прођу, код нешто скупљих цена; разлози тог поскупљења леже у главном у претстојећем повишењу · транспортних тарифа.

Метална тржишта у току ове недеље не показују никаквих значајнијих промена.

израђене од првокласног материјала

Кнез Михајлова 17.

На основу уговора са Јадранском Стражом у Сплиту о продаји специјалних типова жижица, пуштене су у продају

жижице Јадранске Страже

и импрегниране. Кутије имају врло

укусан формат и носе етикету Јадранске Страже

Препоручују се потрошачима

Југословенско Друштво Жижица А, Д. БЕОГРАД |

Телефон 59-17