Narodno blagostanje

Страна 514

Zagrebačka berza

'Devizno tržište. Na deviznom је iržištu situacija, bez 050bitih promjena. Dnevni „promet je prilično različan, već prema potrebi pojedinih dama, te varira затеди 419 milijona тата. Intervencija. Narodne banke je također veoma promenljiva, već prema ukupnom prometu, pa, je dznosila. između 1 i pol do gotovo 7 milijona dinara. Oscilacije tečajeva, su minimalne, te su uvjetovane jedino promjenama na međunarodnom tržištu. MInteresanino je, da je mposlijednjih dana, Narodna bamka intervenirala redovito i u devisi Italija, radi pomanjkanja privatne ponude. У

Tržište dionicama. U tečajevima dionica, novčanih zavoda, пета та какоућ promjena. Promet je minimalan, pa ве dnevice pravi samo jedan ili par mga'ključaka. Unatoč toga mimimalnog prometa, situacija je veoma prijazna, jer se za, sve dionice роlaže čvrst movac, dočim je. ponuda u Taspoloživoj robi veoma Slaba, pa se та. мек! broj dionica movčanih zavoda roba niti ne nudi.

Industrijski su papiri potpuno mrtvi i bez dkakkoviog: prometa. Novac i roba polaže se bez ikakovop: naročitog značenja, a do zaključka dolazi a glavnome samo u arbitražnim papirima. Nešto su više iprometane dionice Tirbovlje, koje su se učvrstile na 465—467.50. Čvrstu temdencu pokazuju diomice V evče, za, koje se polaže čvnst novac 130—139.50, ali bez kulantne ponude: Od pomoznskih papira jedimo je nešto veći interes za dionice Oceanije, koje su se radi toga i učvrstile na 205-—910.—, dok :drugi pomonski papini nijesu uopće zaključivani.

Državni papiri. I tokom ovoga tjedna izostala, je imtervencija kod državnih papira, što je imalo posljedicu, da je teбај Zajma, Agrara ui Štete nešto popustio radi jače i intengzivnije pomude. Kupovni je interes ma državne papire bio znatno slabiji, pa do žalključakka, gotovo mije mi dolazilo.

Робно тржиште

Као што смо ми то раније већ предвиђали, да су цене житарских производа у размеру ка постојећим залихама и добрим изгледима жетве биле превисоке, то 'и развој цена сада потврђује. На међународном тржишту увек још превлађује песимизам, што опет има последицу, да цене постепено опадају. Према томе је и у току ове недеље карактеристика опште тенденције: веома лабаво.

Послови на свим тржиштима стагнирају. Американска тржишта препуњена су обилном робом, интензитет понуда веома је јак, али су потрошачи увек још врло резервисани. Резервираност великих европских купаца се осетљиво примећује на сев. американским пијацама, на. којима је досадашњи главни купац — Европа потпуно дезинтересиран. Америка је пропустила правилни моменат, њезине су цене биле превисоке, снизити из није хтела, па се је Европа снабдела у много јевтинијој Аргентини и нашој држави, Румунији и Мађарској а Америци је роба остала непродана.

Као што су главне потребе и тражње удовољене, то су сви већи послови престали — упркос даљњег снизавања, цена — па се општа стагнација и код нас живо осећа.

Код кукуруза ситуација је аналогна. Цене на међународном тржишту опет су попустиле, а у Америци мање но код нас; јер код нас су изгледи за кукуруз толико повољни, да ће овогодишња жетва ове досадашње жетве много надмашити — а то има велик утицај на развој цена. Наше цене за кукуруз у последње време рапидно су се онизавале, а при том је и интересовање у току ове недеље веће, и закључни послови заузимају све већи обим. Упркос тога тенденција је изричито лабава и не постоје још изгледи, да би се цене у догледно време могле поправити.

Брашно има веома слабу прођу, а тенденција и даље је лабава. Цене су се толико снизиле, да се од стране млинова већ чује, да се млевење уопште више не исплаћује. Сва прођа стагнира. Црна роба, која је још пре који ме-

сец била тражена уз сваку цену, данас не може више наћи“

купаца. Врло добро развија се трговина пасуља. То је једини

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 31 о

пољопривредни производ, који у то време има чврсту тенденцију и добру прођу. Само — и то је штета — што су понуде веома слабе па се тражњи — нарочито оној из иностранства, — никако не може удовољити.

Код јечма цене су опет попустиле. За пролетну робу уопште нема интересовања а за зимски јечам плаћа се 115 — 121 дин.

На тржишту памука ситуација се је много побољшала — 'оптимисти говоре чак и о већем преокрету. Свакако се цене више не снизавају, и показују у последње време чврсту тенденцију. Статистични податци показали Фу, да је потрошња знатно већа (но у прошлој години и да су се залихе старе робе у задовољавајућој мери снизиле. Али ипак још постоји један одлучујући фактор (за развој цена) који је непознат: обим овогодишње бербе. Дефинитивни резултати одлучиће даљни развој цена и због тога, сва тржишта са великим интересовањем 'очекују објављење службених американских података о стању овогодишње бербе, који ће се објавити 9. септембра. За сада вести O берби много. се мењају, што је слична појава, као што је познајемо код пшенице и ти извештаји су један од главних разлога досадашњег колебања цена.

Тржишта колонијалне робе су у овој недељи била ванредно мирна. Код кафе нема никаквих нових момената и цене су остале потпуно непромењене.

Шећер веома је миран. Већих закључака, било у шећеру из шећерне репе, било у шећеру и трски, нема. Сви у трошачи покривају једино најхитније дневне потребе. Главно интересовање тендира ка закулисаној игри, у којој се решава питање међународне сарадње. Као што је нашим читаоцима познато, лежи кључ тог решења у рукама Јаве, која до сада још није хтела приступити међународном продајном уговору. Али овај уговор без Јаве не значи баш много, пошто је Јава најјефтинији произвођач а има толику производњу да може снижењем својих цена угрожити рентабилитет читаве остале производње.

На нашем тржишту дрва примећује се у последње време опадање коњунктуре. Наши најбољи извозни артикли — тврдо дрво — храстовина и буковина имају у иностранству слабу прођу. Тражње су веома ослабиле, јер наши досадашњи главни потрошачи, фабрике вагона и аутомобила, немају потребног запослења, а и због тога, што се у последње време прешло од дрва на гвоздене и челичне конструкције.

Опадање наше извозне коњунктуре има још и други разлог. А то је руска конкуренција, која се у последње време појављује у све већој мери на оним тржиштима, на којима је досада доминирала наша роба. Даље је Шпанија, која је важан купац наших дрва, постала несигурно тржиште, јер сталне трзавице и колебања њезине валуте, а и помањкање једног трговинског уговора, све послове много отежава.

Слаба извозна коњунктура мораће се приметити нарочито код јесењих лицитација, код којих ће се постићи још ниже цене но што их сада познајемо.

На тржишту угља цене су још непромењене. Али у колико се приближавамо јесени и зими, то се приближавамо «новој коњунктури. У ово време склапају се велики закључци и од њих зависиће развој цена.

У свим индустријским центрима-проивводња је “веома. задовољива; код непроменљивих цена. Једино енглеска тр-.

"жишта показују повећања цена, и то су први знаци, ко-

јима ће се континент у скоро придружити.

На тржиштима метала развој је у овој недељи неједнак. Бакар не показује нарочитих промена, цене су остале исте, а тенденција зависи од држања американског картела. Интересантност металног тржишта лежи у овој недељи код олова, јер се примећује учвршћење цена. Разлози тог учвршћења леже у већим уговорима између европских и американских великих потрошача. |.