Narodno blagostanje

млтрана 39

стички расположене. То су већином млади људи, они су подвргнути војној дисциплини, која важи и за фашисте у Италији. Разлика у извођењу те дисциплине долази једино отуда што је страна средина у којој се врши. Они су чувари „историске талијанске мисли у прошлости и садашњости“. »О епдеге !' фапаша nel passato e nel ргехепте«. Њихова је дужност да обавештавају неверно иностранство да је Италија не само један славан стари музеј, већ и једна огромна радионица, у којој се

ПАРОДТО РА ОСТАГБЕ

Број 31.

ради и кује. Као верне трупе Мусолинијеве они дају физиономију колонијама при свима патриотским и другим свечаностима, они бде над чистоћом осећања или бар изражавања истих. ИМ ако морају и желе да поштују закон гостинске земље, ипак они у неколико праваца врше контролу над свима сународницима. Ти Газс! а!' езјего дају италијанским колонијама у иностранству постојаност и снагу, а служе без сумње отежавању одрођивања и сметају асимилацији.

Индекс народног благостања за јули месец 19289, год.

Силан полет коњунктуре

Ако има кога, који сумња, да је код нас квантативно стање пољопривреде, а нарочито извоз жетве, најсигурнији фактор целокупног економског живота, — тај се мора разуверити пред индексом народног благостања наше земље за јули месец о. године, који показује полет на целој линији.

Тај се полет најјаче одражава на нашој спољњој трговини.

Извоз у вредности од 621.000.000.— д. пред-

ставља рекорд за 7 месеца 1928. и за исто раздобље 1929. год. Он је за 240.000.000.— дин. већи но на пример у фебруару ове године, а за скоро 100.000.000.— динара но у јуну.

Увоз показује такође пораст али много мање, но код извоза. Он је на пример у овој години био у априлу и мају већи, а у јуну је само за 40.000.000 дин. мањи.

То снажно повећање извоза и умерен скок увоза, имали су за последицу огромно смањење пасивности нашег трговинског биланса: Дефицит износи свега 34.000.000.— динара, док је у мају био 5 пута, а у марту скоро 6 пута већи.

Дефицит нашег трговинског биланса за првих 7 месеца ове године износи 723.000.000.— и мањи је за 40% од истог у прошлој години за исто време (једна милиарда двеста тридесет шест милиона). Ништа мање није повољно кретање дена у ју-

лу месецу. Индекс цена на велико износи 36,72 и.

тиме је спао испод до сада најнижег (јануарског). Исто су тако цене живота (за животне намирнице) у Београду као и у Загребу, Сарајеву, Сплиту, ЈЉубљани пале на најнижи ниво у овој години. Пале су све цене, без разлике на природу производа.

Падање индекса цена значи пораст куповне снаге динара. Тиме је сељак добио еквивалент бар у извесној мери за пад цена пољопривредних производа.

Оптицај новчаница Народне Банке показује рекордну цифру за 7 месеци ове године, (пет хиљада триста шесет милиона) а у прошлој години само три пута био је незнатно већи (наравно за првих седам месеци). Пораст према јуну ове године износи преко 200.000.000. динара. То се објашњава познатом околношћу, да је уновчење жетве ове године за скоро 20 дана раније почело, но у

[]

|

прошлој години. Нарочито треба истаћи, да целокупан пораст оптицаја долази искључиво од појачања девизнога стока.

Исто тако је стање депозита код Поштанске Штедионице рекордно (седам стотина седамдесет милиона) како за седам месеца ове године, тако за целу 1928. г. као и за све време од њезиног постанка. Потрошња шећера износи скоро десет милиона килограма и самоу јануару ове године била је нешто већа, док је за првих 7 месеца прошле године била стално мања.

Потрошња алкохола креће се у цифрама, које се убрајају у веће. Према јуну месецу показује се пораст у 70.000. хл..

Потрошња пива такође је у порасту према јуну ове године, али знатно мања према јулу прошле године (за 43.000. хл.) — односно за више од 50% потрошње у јулу ове године.

Потрошња бензина знатно је мања, но у јуну. Појава за коју немамо објашњења.

Стечајеви опадају за 12% према јуну, а емиграција представља најнижу цифру (474) све од првог јануара. 1928. године. Узрок неће бити у тешкоћама у гостинским земљама, колико у повољним приликама у пољопривреди.

Потрошња кафе одржава се на истом просечном нивоу од јануара.

Код вина имамо вишак према јуну, а код ракије такође вишак. Појава, да је приход од трошарине на вину и ракији био у мају много већи, објашњава се ступањем на СУ закона о трошарини. Приход од царина износи сто двадесет и два милиона у јулу и мањи је но у марту, априлу и мају.

Како је наша спољна трговина имала рекорд у јулу, то се овај релативно мали приход од царина може објаснити једино повећањем увоза и извоза без царинских артикала.

Државни приход од такса изнео је сто три милиона динара и само је у априлу ове године и

јануару и фебруару прошле године био већи. | Приход од трошарине износи осамдесет један и по милион динара и представља рекорд за првих _ 7 месеца ове године и за целу прошлу годину. " Као што видимо све саме рекордне цифре!

| — OPAHUYCKO-

СРПСКА БАНКА ___ |

КАПИТАЛ: Франака 20,000.000' —

Вапаие Опотапе, Banque de Paris etdes

Оснивачи: j Pays-Bas, Socićić Financičre d'Orlent.

Обавља све банкарске послове -- = Маи

"ПАРИЗ, Лондон,

Седиште: Филиале:

Централна Дирекција: БЕОГРАД, Скопље, Битољ, Ниш, Солун.