Narodno blagostanje

+

14. септембар 1929.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 531.

"Takodjer je bio veći promet u deonicama, Slavonije, za koje dulje vrijeme nije bilo nikakovog: interesa, nego su redovito notirale S5.— za novac i 100.— za, ponudu. Medjutim na, 10. 0. mj. nastupila je za taj papir čvrsta tražnja — navodno za račun patEonizirajućeg: zavoda — pa se je tečaj naglo popeo na 100.—, da зе slijedeći dan dalje popne u tražnji na 105.— a u ponudi na 110.—. U deonicama parobrodarskih društava bio je samo interes za deonice Dubrovačke mparoplovidbe, koje su se naglo popele na 430.—, dok u ostalim papirima nema nikakovih promjena.

Državni papiri. I tokom ovog: tjedna izostala je intervencija kod državnih papira, no unatoč toga nije došlo do popuštanja tečajeva u ipojedinim mpapirima osim u obveznicama 7% Zajma.

Zajam je popustio radi jake ponude, koja se u glavnome dovodi, što mnogi imaoci tih obveznica, naročito regulativne štedionice u Sloveniji prodaju 7% zajam i kupuju u zamjenu Blairov zajam radi boljeg ukamaćenja.

U Agrarima nije uopće bilo zaključaka, dok je promet u Ratnoj Šteti bio minimalan, pa je zaključivana Ratna Šteta samo za promptnu kasa dobavu, dok je za termine bio polagan jedino поуас 1 гођа.

Београдска берза

На девизном тржишту примећивало се у току ове недеље, након ликвидирања девизних ултимо обавеза, што је имало за последицу, да је обрт у девизама знатно поскочио, поновно умирење. Целокупан обрт износио је 21 милион динара, што значи смањење са читавих 15 милиона према обрту од прошле недеље, Највише је трговано у девизи Лондон (6,8 милиона), Цирих (4 милиона), Праг (2 милиона) Њујорк (1,6 милиона), Беч (2,6 милиона динара) и T. JI.

Динар је у иностранству остао стабилан, док су флуктуације девизних курсева код нас биле нешто јаче. Девизе Париз, Милано, Праг и Берлин попустиле су у свом курсу за 3 до 25 поена, док је девиза Лондон поскупила за 6 поена. Остале девизе одржале су поготово непромењене курсеве. Прилив девиза постао је толико значајан, да је приватна роба сву тражњу подмирила. Према томе интервенције Народне Банке постале су излишне и Народна Банка имала, је могућности, да вишак девиза употреби за покриће динара.

На ефектном тржишту је ситуација и даље мирна.

Рента Ратне Штете је и даље другокласни папир за којег се ни интервенција више не интересује. Курс је остао

непромењен на бази од 406 а на дан 12. о. м. повисио се на

406.12. Рађено је било свега: у терминима 580 хиљада, а у промпт роби 567 хиљада, дакле укупно за 1.5 милона динара.

7% МИнвестициони зајам ужива и даље пажњу службене интервенције, али се је курс ипак снизио на 99.50 ди-

нара, На састанку од 10. о. м. попустио је курс поново за 13 пара. Обрт нешто је већи од 130 хиљада динара.

Акције Народне Банке продужавале су у овој недељи изразиту бес - тенденцију, на дан 12 септембра 0. г. рађене су по курсу од 83200— Обрт је износио 130 хиљада динара.

У хартијама од вредности приватних предузећа осим у бродарцима — уопште (није било посла. Бродарци су на састанку од 9. 0. M. постигли курс од 600— динара, а обрт је био минималан.

Робно тржиште

На међународном тржишту житарских производа се је ситуација у току ове недеље битно променила. Већ у првим данима текуће седмице цене су престале да даље падају, и изразита бес-тенденција, која је на свим тржиштима доминрала преко пет недеља, ових је дана завршила. Цене се више не снизавају. Напротив, оне показују чак и мало повишење — и то на свим тржиштима. Ова појава веома је интересантна, јер је до измене у тенденцији дошло без да би се на тржиштима појавили какви нови моменти, који би ту промену могли оправдати. Али је факт, да цене више не падају и да су се у другој половини ове седмице на свим берзама за неколико поена поправиле.

Разлози могу да леже у дејству контермине, дакле у акцији хосиста, који су у току последњих недеља претрпели велике губитке. Дефинитивних објашњења, за овај преокрет још нема. Може бити и то, да су цене достигле ону најнижу тачку на којој је даљњем опадању постављена граница дејством природних економских закона. Ми смо у нашим ранијим извештајима истицали, да су у последње време послови у житарским производима потпуно стагнирали, а да је понуда читаво време била веома интензивна, Сада су понуде на интензитету много изгубиле, и у том моменту појавило се и повећано интересовање купаца, тако, да обим послова, који су у току ове недеље закључени, много надмашује закључке прављене у ранијим недељама.

Цене на чикашкој берзи, кретале су се у овој недељи као што следи:

на дан 6. септембра 132 центи на дан 7. септембра — центи на дан 9. септембра 133:/, центи

на дан 10 септембра 133:/, центи 7 на дан 11 септембра 1951/, центи

а нотације подразумевају се aa 1 бушел — 27,22 кгр. Према томе, цене су се стабилизирале, а тенденција

_ Вгзојам!: СЕМЕМТРАВЕЈКА,

РРЕРОВОСО ЈЕ

ВЕОСТНОКА РАВРКА СЕМЕШТА А.

— BEOČIN (Srem) —

svoj najbolje pripoznati prvovtrsni, a veštački

ORTLANDCE

koji normama propisane čvrstoće visoko nadmašuje.

Int. Tel. NOVI SAD 24-05.

М Т«