Narodno blagostanje

Страна 590

Мефи т роз едпућ mjeseci došlo ic bilo do bitnih promjena. Creditanstali istupio je iz Копзегна Hrvatske sveopće kreditne banke koja je potpala pod uticai Madiarske sveopće kredituae: banke. А svoju beogradsku afiliaciju »Agilbanki« predao je Jugoslovenskoj udruženoj banci.

Tako su i Bodencredit i Creditanstalt interesirani kod Udrhžene banke. Po tome ta iluzija neće u prvom mome: imati nikakvih poslijedica na naše novčarstvo. Da ije bila ostvarena koja druza kombinacija, a govorilo se je o fTuzili Đodencredita sa Bankvereinom ili sa Eskomptgeselschaft, onda bi eventualno bilo došlo i do fuzije izmedju Udružene banke Opšteg jugoslavenskog bankarskog”) a. d. ili Bosanske industrijalne i trgovačke banke. Osim u slučaiu, da ie Creditanstalt htio zadržati dominantan uticai kod Udružene banke. Creditanstalt ima većinu akciia Kreditnog zavoda u Liubliani. Sada, kad on postaje odlučan faktor kod Udružene banke, lako da u naiskoriie vrijeme dodje do fuziie izmediu Udružene banke i Кгедипос 7ауода. Jer za Creditanstalt nema nikakova smisla u Jugoslaviji podržavati dvjie alilijacije.

Creditanstalt, ili još bolie, Kreditni zavod iz Liubljane zainteresiran jie i kod Trgovačke i obrtae banke u Novom Sadu, jednom od naših najvećih provinciialnih zavoda. Radi toga nije isključeno, da prigodom eventualne fuziie Kreditnoz zavoda sa Udruženom bankom ne bude absorbirana i Trgovačka i obrtna banka. U tom slučaju dobili bi jedan nov zavod koji bi imao glavnicu od preko 200 milijona dinara, a čija bi suma bilanca bila ravna “onoi Prve hrvatske štedionice. Fuzija Bodencredit-Creditanstalt ubrzati će i kod nas proces koncentraciie bankarstva.

%) Ta ie hypoteza neverovalna, jer u Opštem jugoslovenskom učestvuju jako i belgisko-švicarske banke. — Od uredništva.

snu anandsion „O o | PI Министарство Пољопривреде,

одредило је награду од 5000 динара, ономе произвођачу кокошијих јаја, који буде доносио на тржиште јаја највеће тежине, и редовно обележено датумом кад је снесено, и именом својим.

За побољшање квалитета jaja

Министарство ће кроз 2—8 месеца извршити контролу на тржиштима, (која су нарочито за то одређена) Која ће имати задатак да утврди, резултат те утакмице.

Ова се мера не може довољно да похвали, само нам изгледа, да би њезино извођење требало да се; саобрази приликама у нашој земљи. Добро је што је дато првенство члановима живинарских селекциских задруга, али награда од 5000— динара, неће бити довољан мотив за стварање тих задруга. Потребно је да сви произвођачи У земљи добију могућност, да учествују у тој утакмици. Како се у условима конкурса тражи, да се на јајету напише датум и име произвођача, то је неписмен пронзвођач искључен из утакмице. Довољно је да напише датум,:.а за толико се може помоћи у селу. Име није потреоно. У место тога треба одредити на тржишту власт, која би имала да мери донесена јаја и уводи у регистар заједно са именом произвођача. У распису се каже, да властите контролне књиге, фактуре, потврде од купаца и слично служе као доказ. То се може извести. само у Словеначкој, где је развијено задругарство. Ако се не одреди нарочита власт, која ће дневно контролисати јаја, велики део наше земље остаће искључен од утакмице. На кратко, распис треба да се прилагоди приликама, а оне се одликују неписменошћу произвођача и осуством задруга. У томе случају. биће непотребно нарочите. контролне

омисије. |_ 1

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 36. |

aa ла ~

U Americi su pobune apsenika obična pojava, kao štraikovi u Evropi. Za četiri meseca bilo: је šest takih pobuna. Poslednja | | | "и Varoši Keynen, premaša sve do sada vidjeno u toj oblasti: apsenici su uspeli da uhvate 15 taoca, medi niima, jednog bivšeg senatora. Zatim su' se dokopali oružia i municije čuvara apsane, ušančili n jednoj spo1ednoj zgradi i otvorili regularnu borbu, kao i u ratu. Pobulijenika je bilo šest stotina. Protiv njih su ustali, pored dve čete narodne voiske, još 1000 dobrovoljaca i pošto su зе паоružali mitraljezima, bombama sa Otrovmim gasovima i aeroDlanima, krenuli su na pobunjenike. Pošto dinamitom nisu тоз1 да гахтике Zgradu, 10 se prijavio katolički sveštenik, da odnese veću količinu dinamita pod samu zgradu.

Ni to nije pomoglo, usled manikavosti električnog upaljača. Tek posle 12 sati borbe, razrušena je zgrada u kojo] su bili pobunjenici. Jedan deo je uspeo da pobegne, a veći je izginuo. I na strani napadača ima mnogo mrtvih.

Uzrok ovim pobunama, leži u rdjavoj nezi, i predsednik

Pobuna u glavniači u Americi

8 ЕРИ

| Huver je naredio anketu po tom pitanju.

Пре извесног времена пору„чило је наше Министарство Саобраћаја 110 локомотива ___ II I ва рачун репарација. ПорупOI | II на а ни оину су преузеле фирме: Борсиг и Шварцкопф а за рачун картела за извоз локомотива. Одмах по потпису уговора изјавиле су фирме: Хеншел и Мафај да неће учествовати У испоруци локомотива за Југославију, пошто су цене, по којима је преузета поруџдина, далеко испод оних, које је картел утврдио као минималне. Међутим фирма Линке Хофман-Бушверке чланица картела, није се задржала на овоме, већ је тужила Борсига и Шварцкопфа изборном суду, који предвиђа уговор о картелу, Суд је нашао, да су горње фирме одиста погазиле уговор силазећи са ценама испод конвенционалчих и осудио их на плаћање замашних пенала.

Ми бележимо ову чињеницу јер је она пријатна патриотском осећању добрих и исправних грађана. Ми смо већ били угуглали на вести, да наше репарацидне поруцбине служе за извор неправичног богаћења разних интервенциониста, услед чега ми плаћамо највише цене, па нам је мило кад чујемо, да је наш Министар Саобраћаја успео да разбије картел придобијајући један део чланова за ниже цене.

Ако се не варама поруџбина је извршена од стране г. д-р Корошца.

Једна вест за родољубе

ан Имаоци бугарских предрат-

них облигација жале се да им бугарска управа државних дугова већ годину и по дана не даје купонских табака, пошто су стари већ истекли. На то надовезује европски фиансиски листови, да не могу да појме разлоге оваквог држања.

Ми мислимо да ништа природније од оваквог држања, пошто је Бугарима наметнуто силом плаћање предратних дугова у злату по врло високој квоти,

ИЕ.

На насиље одговара се изврдавањем

OOU LU UL

Пажња претплатницима

Умољавају се претплатници, да изволе што пре послати дужну претплату, која износи за треће тромесечје 70.— дин. а за цело друго полугође 140.— дин.