Narodno blagostanje

voinu obavezu, ali ona odeVa, hrani, izdržava voinika, dok ie u kasarni. Država uvodi opštu obavezu narodne škole, lovički je njena dužnost, da snabdeva decu udžbenicima. Ali ako to već ne može ili neće da uradi, onda bi trebao narođ da vidi od ovog zakona bar toliko vaide, prema дозадапјет stanju, što će celokupna dobit, koja ie do danas išla izdava-– čima, otići na pojeftinienie udžbenika.

Mi smo već kazali, da ie udžbenik skupa stvar. Po sebi se razume da je u zakonu trebala da se unese odredba, po kojoi sirotinia dobila udžbenike besplatno. Ne može savremena država robu, koiu sama proizvodi, prodavati i licu, KOme opštinska vlast izdaje uverenje o siromašnom staniu. Kad se bude pisala kulturna istorija Srbije za posledniih 50 gzodina, moraće se uneti glava, koja će nositi naslov »mučenici za prosvećivanie«. To su oni mnogobrojni roditelji, koii su pred krai 19 veka i početku 20 veka, propadali i žrtvovali sve što su imali, samo da decu iškoluiu. Mi imamo nebroieno slučajeva da su roditelii morali da idu u radnike, mati da stoji za tudjim koritom, da bi samo mogla dete da školuje. Pa kako školovanje košta sve više i više, to bar treba uštediti Sirotinji izdatak na udžbenike. U naprednim državama se mnogo misli o problemu, kako će se siromašnim redovima dati mogućnost školovania dece. Zbog toga Francuska i danas ođržava mnogobroine internate i ako ie io zastarela srednieVekovna ustanova.

БЕРАНЕ РЕДИТЕЉ

== _ Приликом погреба Д-р Штреземана, немачког министра спољних послова (а погреб је био веома свечан) изостављено је учешће војске рајхсвера. Погреб је имаб чисто цивилни карактер. То је први пут, како постоји Прајска, да се сахрањује министар спољних послова без војничких почасти.

Енглески листови јављају, да је влада одлучила, да овогодишња прослава примирја буде изведена са што мање учешћа војске, тако да би прослава добила што више грађански карактер. Број трупа, које ће учествовати на прослази има да се сведе на минимум.

Значи да се већ озбиљно почиње са демилитаризацијом као једним обликом идејног разоружања.

Демилитаризирање

пик налсљркаао ВЕРА ВАЛОА ле,

Sr rip igra Tar ra pe РО РИЛа

Federalna država Australia ie prva u svetu, u Kkoioj ic SOĆijalistička stranka došla na Vladu. To ie bilo još pre rata. Na MOLE aa Pari = „Zborima, Koji Su izVršeni Drč O dobila jie radnička stranka 46 mandata od 75. Sam današnii predsednik Brus, poslanik nacionalističke stranke, tučen ie u svome kraju od iednog radničkog kandidata.

I u Australiji ie radnička stranka dobila većinu na parlamentarnim izborima

Australiia ie »radnički rai«. Tamo ie radnicima garantovan minimum nadnice. Prema tome ie i nivo Života radničkoса vilo visok. Pored toga australiski radnik većinom ima i svoju kućica. Radna nedelia iznosi svega 44 sata, subotom po podne ne radi se nizde, a negde i subotom ceo dan, već se najviše posvećuie sportu i igri. Tai visoki standard Života održavaiu australiski radanici na tai način, što ometaju imigraciju radnika iz južne i istočne Evrope, a naročito taliјапшта 1 Jugoslovenima, koji su gotovi da rade uz mnogo iižu nadnicu. I druze se narodnosti nerado puštaju, iedino 5е ıado gleda emigracila engleskog elementa. Od radničke se vlade ne očekuju nikakve velike promene; ona će raditi n saglasnosti sa engleskom radničkom vladom.

НАРОДН О БЛАГОСТАЊЕ

Страна 603

егзваауаниватвотавррнтеии ние.

Зубков, зет Кајзеров који се Кад сведржац оде у пен. сада налази у Луксембургу

зију као келнер, пао је под стечај. У стечајној маси налази се врло много ствари, које му је донела у мираз његова жена, сестра Кајзерова, а међу њима и драгоцености, које су пореклом из енглеске краљевске куће. Кајзера је то страшно узбудило, па није хтео да се

памавааианее лави тавава ле ЛЕл а РФ AGT IEA rana

одлучи да купи сам те драгоцености, то је телеграфисао | једном енглеском генералу, кога је свега неколико месеци |

виђао 1903. године и молио за интервенцију, да енглески краљевски дом купи од масе те драгоцености. На то је дошао одговор, да енглеској краљевској породици не пада на памет, да купује предмете стечајне масе мужа сестре бив-

шега кајзера. У исто време дато му је на знање, да ТоЂОВА

интервенција није била ни пожељна ни тактична.

ea a n a a O a

Pre 70 godina došao je iz Galicije u madjarsku varošicu Sent-Mikloš kod Temišvara poliski ievreiin Jakov Poper i počeo trgovati sa životnim namirnicama izvozeći ih za Peštu.

Poper ie ekspedirao živinu za Peštu, a po malo i jaia, premda je tada pakovanie iaia bilo primitivno, tako, da trans-

Tragediia iaiarskih trgovaca

port nije mogao biti obavlien u velikom obimu, ni na velikom

ostojaniu.

Kad je posao uzeo veći obim, pojavila se konkurenciia iz raznih krajeva, a naročito iz Bačke. Ali se Poper niie dao zbuniti, on jie odmah uhvatio veze sa Bečom, velikim potrošačem, i počeo tamo da Заце živinu. Posao se pokazao Уто da sania o izvozu Živine u 0 LO do. Roj su morali biti moćni potrošaći. Sa izvozom Žive živine išlo ie vrlo teško jer su tada robni vozovi bili mnogo sporiii, a nisu postoiali speciialni vagoni za Živinu, Какуе imamo danas. Pre= ko zime, kad ie naročito visoka cena živini na ideju, da šalie zaklanu živinu u Nemačku, pošto zimi nema opasnosti od kvara za nekoliko dana, a tri dana ie bilo dovolino za prenos živine u paketima, — pošto su se poštanski paketi, kao sredstvo za prenos robe, počeli u to doba naglo da razviiaju. Tako ie Jakov Poper postao tvorcem ,ekspedirania klane živine putem poštanskih paketa, ne samo u velike cradove Nemačke, već i u naimania mesta. Cela Nemačka је bila njegov potrošač, pa kako je industriski polet Nemačke posle 1875. godine bio ogroman i kupovna snaga апдиз ког

radništva sve jača, to ie i obrt Poperovog posla bivao sVe .

veći. On ie već osamdesetih godina bio vrlo bogat čovek.

U to doba već se razvila i usavršila tehnika trgovine iajima izmedju Rusiie i Nemačke. Poper se polavljuie kao iz-

voznik jaja iz Banata. Bio ie vrlo skrupulozan pri isporuči-'

vanju robe, tako, da ie niegova roba koja ie imala za marku dva ukrštena kliuča, postala čuvena sve do Londona. »Šlisel imarka« bila ie u oči rata poznata isto kao i štaierska roba, a bila ie u glavnom iz okoline Bečkereka.

Jakov Poper ie imao dva sina, stariieg ie zadržao u SentMiklošu, pošto ie tu podigao velike magacine, ogromne ро-

drume i rezervoare za konzerviranje jala u kreču, klanice 1

sve ostale instalacije potrebne za ekspoediranie živine i jdja,

a mladiega sina Maksa, poslao ie u Frankfurt na Maini, gđe

jie otvorio filijalu. Оп је штго, кад је пјесоуа гадпја БЏа и пајуесет ро-

letu, ali su sinovi već bili u stanju, da produže осеу розао.

'ays-Ba8, Socićte „Financiere d'Orient.

a ман мм мо ава ве пау у у а и ме Франшцуско»-Српска Банка Капитал: Фран. 20,000.000 | Оснивачи: Вапаге Oftomane, Banque de Paris et des

= | Обавља све банкарске послове 5 Заим и а А вама Аг

Седиште: ПАРИЗ, Централна Дирекција: БНРЕЕНА

Е = Филиале: Лондон, скопље, Битољ, Ниш, Солун = = = =