Narodno blagostanje

2. новембар 1929.

невске конференције. Прво није тачно, а друго је следствено беспредметно.

Тај дугачки говор секретара економске и финансиске секције Друштва Народа био је у ствари један преглед царинско-политичког законодавства целог цивилизованог света. Као такав он би требао да дође на крају конференције као синтеза свега онога. што буду известиоци појединих националних организација реферисали о својим земљама. Он је стављен на прво место. То је нелогички ред ствари; али се не може рећи да је било супротности између духа, који је избијао из његовог говора и онога, којим су руковођени известиоци националних организација. Саобразно куражном тврђењу Сер Артора Солтера о побољшању међународне трговинско-политичке ситуације, констатовали су и поједини национални референти радосну појаву, да се све европске државе налазе на путу ка економском либерализму.

Појава секретара Артора Солтера као првог и

главног говорника на Прашкој конференцији била је васпостављање везе између Женевске и Прашке Конференције. Наименовањем делегата Међународног бироа рада у Женеви (који је као што је познато такође у саставу Друштва Народа) за другог говорника појачало је ту везу. (Да је избрисан био овај други говор, Прашка конференција би била лишена једног великог ораторског уживања, али би зато имала више времена да свршава посао за који 1е сазвана).

Ми сматрамо да су представници Друштва Народа могли учествовати на Прашкој конференцији само као посматрачи. Чланови Друштва Народа, оличеног у Женевској међународној економској конференцији, били су оптужени. Представници Друштва Народа су имали да слушају представнике појединих националних организација и да праве белешке, како би допунили или корегирали своју архиву.

Највећи део рада референата састојао се у труду да се што лепше и што лажније представи трговинско-политичка ситуапија њихове отаџбине. Талијански делегат г. Белони развио је својом сјајном речитошћу тезу да је Италија пошла путем

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

| "Страна 631

економског либерализма још много пре Женевске економске конференције. И док је он развијао ту своју тезу, међ слушаоцима је циркулисала једна брошура из пера бившег министра г. „Готхајна о административном протекционизму, У коме је он доказао, да су Италија и Шпанија најпротекционистичкије земље у Европи. | |

Исто тако је и састав Прашке конференције био противан идеји слободне међународне конференције. Она је заснована на корпоративној бази као Мусолинијева Италија. У састав конференпије улазила су само разна удружења и друштва међународног карактера. Нико као личност — појединачно — није могао бити активан члан конференције. Право на учешће у њој везано је за корпоративно својство. Лице, које није инкорпорирано никаквој организацији, није било признато од Прашке конференције. Потписани је могао да добије реч само као члан „друштва за европски царински савез".

Даљи недостатак конференције долазио iS од тога горе поменутог: хронолошки ред говорника био је израђен по хијерархији корпорација, колима они припадају; другим речима, реч нису добијали поједини говорници, већ корпорације које су они представљали.

На тај начин је створена ситуација да су извесни говорници могли да добију реч неколико пута, док је било старих поборника за идеје изроажене у пезолуцијама Женевске конференције који су добијали реч на 5 минута, због чега је било и врло непријатних сцена.

Циљ, који је поставила била Прашка привредна конференција, могао се постићи једино наименовањем за референте стручњака довољно непристрасмих. Случај са Прашком привредном конференцитом типичан је. Службена чељуст прогутала је слободне међународне организације.

Данас је интернационализам официјелан или офиниозан. Међу тим само се од слободног интернапионализма може очекивати идејно унапређење

• пацифизма.

кнез Михајлова 17.

РЕНижице Јадранске Страже

На основу утовора са Јадранском Стражом у Сплиту о продаји спедијалних типова жижица, пуштене су у продају

гижи ке Јадранске С траже

израђене од првокласног материјала и импрегниране. Кутије имају врло укусан формат и носе етикету Јадранске Страже

ЖКрешоручује се потјрошка чиме

Југословенско Друштво Жижица Л,Д.

БЕОГРА Д

Телефон др. 59-17