Narodno blagostanje

9. новембар 1929.

onda dati Gradskoi Štedionici potrebna sredstva. Veoma ič opasno ako gradska štedionica sva svoia sredstva posude svojioi općini. Opasno po samu Štedionicu, dotično:po nien likviditet a opasno i po same gradske iinanciie, jer to Vodi zZaduženjiu bez kontrolč. j | Ako ovako potraie mi se ne bi čudili, ako u iednom od naših gradova koji imaju svoju komunalnu štedionicu ne dOživimo i javne proglase gradonačelnika patriotskom gradianstvu, neka uloži što više gotovine u Gradsku štedionicu kako bi ova mogla dati općini sredstva, koja Su potrebna za isplatu ove ili one rate izviesnog zaima.

Držimo, da ie preka potreba donošenič zakona o komunalnim štedionicama, dotično propis jednog HZOTHOE statuta n kojemu bi bilo tačno odredieno, koje sve poslove komunalne štedionice mogu obavliati. U prvom redu, trebalo bi regulirati kreditni odnošai sa vlastitom opčinom.

Ran azadaiadszi

Предратна Румунија и Србија, сматране су паушално за структурелно сличне државе, док су се оне у ствари јако разликовале. Румунија је имала своје петролеумске изворе, много соли, а од пољопривреде производила је само пшеницу и кукуруз, Србија је тек била у истој мери земљорадничка, сточарска и во. ћарска. Много је већа сличност између данашње Румуније и Југославије. Петролеума истина нема Југославија као што га није имала ви Србија, али он у народном богатству Румуније игра све мању улогу. Анектирањем Ердеља Румунија је обогатила своју привредну структуру новим привредним гранама, чиме се јако приближила Југославији. Још им је сличнија економска политика, па следствено и економско развеће. Та се сличност одражава и у стању њихових емисионих банака.

Велика сличност у развићу румунске Народне банке са нашом

ma тен превентивне ни nn a

И у Румунији је почео оптицај новчаница нагло да расте, од како је почело уновчење жетве. За време извозне сезоне порастао је оптицај од 186 милијарди на 21. Али тај пораст вије дошао од повећања волумена кредитних послова, јер је портфељ скочио само за 17 милиона леја, већ у главеоме услед прилива девиза.

»Негаја Тпђипе« који излази у Њујорку, у броју од 28. септембра доноси следећи оригиналан допис из Буенос Аиреса: Аргентина има добре сељаке али — рђаве парламентарце урну

„Народна скупштина је последњег четвртка усвојила пројект закона, по коме се главница Аграрне банке повећава за 84 милиона долара. То је било у најдужој седници ове године, која је тукла рекорд у потрошњи кафе. Народка скушџтина ошљарила је тако рећи целе године, и ако је на њу чекао огроман број несвршених ствари. Због тога је решило председништво, да отвори једну перманентну седницу. Наоружана војска затворила је све излазг из скупштинске зграде. Седница је почела у петак у 4 сата по подне а свршила се у суботу пред поноћ. У суботу рано у јутру тражила је опозиција динстовану пилетину. Председник је изјавио да му није могуће да сервира такву деликатесу тако рако у јутру. Тек у 6.30 сервирана је пилетина.

На тој седници, која је трајала преко 28 часова, 159 посланика попило је 2300 шоља кафе. За храну и пиће потрошено је укупно 2000 долара, док месечна потрошња у скупштинској ресторацији износи 4200 долара.

Док су поједини посланици учествовали ватрено У дебати о разним пројектима, дотле је велики број мирно спавао за време великог дела седнице. Нису ни приметили, да је усвојено право гласа за жене".

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 635

2 = | Члан антифашистичке организације Де Розе хтео је да убије талијанског Престолонаследника, који нема никакА све везе:са фашизмом, ни по убеђењу, а још мање по функцијама, — које су равне нули, Срећа је велика што је метак промашио; 15 6155

Талијанска је штампа употребила ту прилику да'понови своје захтеве према Француској — свакако у врло нетактичној форми, — по којој би ова имала за дужност, да протера из земље све антифашисте, у противном чини је одговорном за атентате ове врсте. 15

=Криво: седи, а право беседи!

Врло је стар и примитиван манир, да се за зло једнога човека чине одговорни људи, који су близу њему или средина, у којој живи. То би требали по најмање да раде Талијани: Један Талијан, — ако се не варамо, именом Лучени, — убио је аустријску царицу Јелисавету, највећу паћеницу међ крунисаним главама. Исто тако један Талијан, — aKe ce ке варамо именом Казерио Санто, убио Садиа Карноа, председника Француске Републике, једнога од најбољих људи у Француској из тог времена. М у једном и другом случају ником није пало на памет, да чини ма и најмање кривим талијански народ и талијанску владу.

Криво седи, а право беседи!

Ми смо већ навикли, да сваки банкарски крах буде праћен самоубиствима акциона„ра. Повериоци пропалих ба5 нака још дођу до исета, али акционари губе редовно све што су дали. Док се акционари убијају, дотле директори феркрахираних банака путују луксузним возовима, станују у најлуксузнијим хотелима, и возе се аутомобилима.

Не смемо рећи да је настао обрт, али ћемо забележити да се ономад убио у Бечу бивши директор Хипотекарног кредитног завода, који је спасен од пропасти фузионирањем са Кредитаншталтом. : ~

Ма колико да је за жаљење човечији живот, морамо рећи, ако већ неко треба да буде убијен због пропасти банке, онда је боље убити директора, него акционара.

ra EIT KU караван та ексера рароантана.

Канада · је највећа држава на свету; њезина површина износи 9,5 милиона квадр. километара и само je aa 600.000 км. мања од површине. целокупне Европе. Највећи део Канаде је пуст и ненасељен јер се налази иза поларнога круга. А јужни делови се налазе под веома пријатним и умереним поднебљем. Канада има 10 милиовка становника. Раније су у већини били француског порекла, али су данас у мањини, пошто је последњих година много већа имиграција англо-саксонског елемента. Површина погодна га пољопривредно обрађивање износи 145 милиока Па, од чега је 57 милиона заузето и обрађеко, а 88 мил. још пусто и чека на обраду. Просечни принос пшенице износи годишње нешто преко милион вагона, у 1928. г. био је 1.45 милиона, а у 1929. год. само 800 хиљада. Жетва у 1929: год; подбацила је због велике суше и мраза и изкоси нешто мало више од половине жетве из 1928. -године. Целокупна производња ражи и јечма и кукуруза заједно: износи нешто. мало више од половине производње пшенице. 95% ' приноса у житима дају три провинције и:то су, Саскалеван, Манитоба и Алберта. У њима се“ налазе и три највећа трговачка места за пољопривреду“ Винипег, Саскатун и Регина. Годишњи извоз пшенице: из Канаде. износи. просечно 780 хиљада вагока;. премда“ је у прошлој

Канада — највећи извозник жита