Narodno blagostanje

X

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 667

д. новембар 1929.

значаја, пак су се у овој недељи, као што смо већ напоменули, појавиле веома повећане понуде, и то оне понуде, које су се у последњим недељама, свим средствима вештачки ограничавале на минимум, како да не би квариле односе између понуде и тражње, из којих резултира цена.

Имајући у виду лабаву тенденцију светских цена од последњих двају месеца, сматрамо за нашу дужност, да скрећемо пажњу наших читаоца на један факт, који никако не смемо испустити из вида, а то јест, да овогодишње цене; упркос огромних флуктуација; ипак још нису достигле оне падове, као што је то био случај у прошлој години; даље не смемо заборавити, да је прошлогодишњи септембар-октобарски курс на чикашкој берзи износио 115—118 центи од бушеља, а да се у овој години плаћало у истом периоду 120 до 137 центи.

Још комплициранији од ситуације у Сјед. државама Сев. Америке је положај у Канади. Залихе у У. С.А. се у току ове недеље нису знатно повећале, али су се повећале у толико већој мери у Канади. Са друге стране има Канада и много чвршћу и бољу продавачку организацију но Сједињене Државе, али се крајем крајева тиме још не решава проблем цена!

Још само неколико недеља, па ће се морати »збиљно рачунати и са новом аргентинском жетвом пшенице. Посвем је вероватно, да ће ова жетва бити мања но што је била прошле године, и ако су досадање атмосферске прилике ванредно повољне; свакако се цени, да ће мањак износити око 2 милиона. тона. То је осетљиво смањење, али опет се мора имати у виду, да су возне потребе Европе много мање но што је то до сада био случај.

Прорицање је веома незахвалан посао. Али ако пр=купимо све хосистичке и све бесистичке моменте, који могу да утичу на развој житарских цена, онда ћемо осетити, да су бесистички моменти многобројнији. у

Европска тржишта су у току ове Недеље била веома мирна, што је. уобичајно, кад се у Америци појављују бурнији догађаји. Онда Европа посматра и чека. Према томе нису ни цене попустиле у оној мери но у Америци — и ефективни обрти потпуно су незначајни. Цене постепено попуштају али за врло мале износе и скоро би могли рећи, да су се донекле стабилизовале.

На нашем домаћем тржишту, пшеница је, због нешто повећане понуде, мало. попустила, јер су досадашњи купци у великој мери резервирани. Док је шлеповска роба скоро потпуно без посла, то се још по неколико ва-

гона може продати у правцу Беча, Чехословачке и И- |

талије. : : ; Код кукуруза је ситуација аналогна. Разликује се само у томе, што ће се усевне површине за идућу кампању повећати за преко 20% (у Аргентини и. Сев. Америци) док је код пшенице површина усева остала непромењена. Послови у кукурузу су у овој недељи били нешто живљи но у претходним и много већи као код пшенице. Интересантно је напоменути, да смо извозили у Бугарску, према изјави једног. нашег виђеног трговца житом, у току октобра месеца око 1500 вагона сушеног кукуруза овогодишњег рода, а да је за новембар закључено 3000. вагона (Политика од 2. 0. м).

На тржишту. кудеље ситуација је у току ове недеље

била прилично лабава. Довози су износили једва 10 тона

сељачке робе, па. се чак ни то није могло пласирати, Кучи“,

на се доста тражи, и како нема довољних понуда, то су цене преко очекивања повољне. Кудеље има још веома велике залихе, а нарочито нестучене у стаблима.

: На нашем домаћем тржишту вина ситуација је веома неповољна: Берба. је, поготово завршена, и показала се, да

и овогодишње у-,

' чини стара, прошлогодишња квалитативно

је веомаповољна. Квантитативно је нешто мања од прошле године, у неким пределима чак и до 40%, али је квалита-

"тивно ванредно добра. То је имало за последицу, да је бо-

ља врста поскупила за 50 пара до ! динара. Због велике конкуренције, кесташице буради, безалкохолних пића и високих државних и комуналних дажбина, трговина је веома отежана. Управо боље речено: налазимо се у оштрој кризи, за коју још нема изгледа, да ће у догледном времеHV попустити. Нарочито неповољан утицај на развој цена - | лошија роба, која квари цену ковоме вину.

На домаћем тржишту стоке догони су' врло обилни. Негрочито се је повећао број свиња, као последица добре жетве. Према томе су тржишта препуна робом. Понуде у тешким, товљеним свињама велике су, и како нам извоз због превисоких царинских тарифа Аустрије не конвенира, то су цене у опадању. За лакше, меснате свиње, прођа је много боља, и тиме у вези цене су чврсте, и то наро-

- цито због повољних могућности извоза у Аустрију, на ко_јем смо тржишту скоро без конкуренције. Али то важи са-

мо за аустријске провинције, јер у самом Бечу нас у конкуренцији туче довоз пољске живе робе, која је јефтинија од наше. На оснозу пољско-аустријског трговинског уговора, може Пољска увозити живе свиње једино у Беч, а не и у провинцију, док је ова повластица нама осигурана нашим царинским уговором. И ако је прођа наше робе у Бечу слабија, то су за извоз веома подесна тржишта Грац, Линц,

· Салцбург, Инсбрук и Винер Најштат где се наша роба ин-

тензивно тражи. -

Како су цеве масти и сланине на светским тржиштима у последње време претрпеле извесна снижења, нарочито у Амрици, то су и код нас попустиле и према томе су и цене за масне свиње стално у опадању. ;

Код говеда се истиче, да су довози у свим нашим центрима веома велики али се овдашњи кругови жале, да преовладава роба средњег и слабијег квалитета, док се боље и најбоље врсте тешко може добити. Али изгледа, да је то више прелаза, локална појава, јер је на загребачком сајму од прошле недеље довоз стоке и то и оне најбољих категорија, био веома задовољив те је надмашио очекивања. Куповано је у претежном делу за Италију, у мањој мери и за Аустрију уз нешто скупље цене.

На међународном тржишту памука продужава се слика од прошле недеље. Тешко очекивана обавештења америкакског пољопривредног министарства, која су била најављена за !. овај месец, сада су позната.

Цифре о берби памука прелазе свако очекивање. У месецу септембру берба је рачуната на 14,825.000 бала, а извештај у октобру пење цифру на 14,900.000 бала.

С друге стране предвиђена берба памука у Египту је. такође оптимистичка. Прошле године у месецу октобру предвиђало се 6,589.162 кантара, а ове године 7,844.869.

· Светска потрошња која се рачуна на 15,500:000 бала, сада је знатно премашена. | Ове су цифре изазвале опште запрепашћење, јер уопсе очекивало коректуре на ниже а не на више, због је данас ситуација и много неповољнија но у последње време, јер је потпуно схватљиво, да се је песимистично осматрање морало' одразити и на берзи. Конзум се је још јаче апстинирао од куповања и ефектуирају се једино најхитније потребе. Излишно је истицати, да ссу свим заинтересованим круговима заступа мишљење, да ће се цене памука морати још снизити. Американски фармери, као највећи произвођачи, налазе се у веома критичном стању. Након жита подбацио је и памук. Обећана им је помоћ од стране американског пољопривредног министарства, али то обећање се вуче већ кроз пуних 4 месеца.

ште чега