Narodno blagostanje

16. новембар 1929.

— По одобрењу Министра грађевина Суд општине јагодинске одржаће 7. децембра 1929. год. лицитацију 32 израду електричне центрате и монтажу варошке мреже у Јагодини. Предрачунска сума је 338.951 дин

НОВЧАРСТВО

— Ро рнапи participaciHe osiguranika wu prihodu, koji imaju osiguravajuća društva u Nemačkoi zbog visokog ukamaćenia rezervnih premiia, nastao je nainoviii obrt, Koji leži п tome, što su osiguravaiuća društva počela da spuštaju ргеmiie (pored povećania dividende). U tome ie prethodilo osiguravaiuće društvo »Concordia« Koln.

— Љубљанска пивара „Унион“, која припада концерну Кредитнога завода у Љубљани, сазвала је редовну главну скупштину за 26. овог месеца. Управни одбор предложиће, да се повиси главница од 12 на 24 милиона динара и то издавањем 240.000 гратис акција по 50 динара номинале. Истовремено ће се предложити, да се дивиденда повиси од 7 на 8 динара од дионице. Сва ова повишења провешће се из резервног фонда, који износи 33 милиона динара.

— Државна ликвидациона банка прелази од 1. јануара 1930. са свим активама и пасивама у посед ЛПожавне хипотекарне банке у Београду.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Овогодашњи јесењи усеви су добро пошли. Јесење кише и топло време повољно су на њих утицали.

— Немачка ће, како јављају, повисити увозну царину на хмељ, да би обезбедила продају својим произвођачима хмеља. Није потребно нагласити, да је ово уперено нарочито против нас.

— Београдско пољопривредно друштво отворило је приликом своје славе врло успелу изложбу шљива.

— Градско заступство у Броду донело је 7. тек. месеца одлуку да општински пашњак Вијуши у величини од 370 јутара изда у тридесетогодишњи закуп професору Техничког факултета у Загребу Јосифу Иванчићу и адв. Левингеру. Понуђачи би на овом имању изградили рибњак у који би инвестирали 2,5 мил. динара. Под рибњаком би било 320 јутара. Достављене су учиње ревизије понуда понуђачима и чека се њихов одговор.

КОМУНАЛНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Буџет сплитске општине за 1929. годину одобрен је од Министарства финансија. Износи 100,069.766 динара. САОБРАЋАЈ

— Министарству Грађевина послала је обласна телефонско-телеграфска управа из Загреба планове за проширење градске телефонске мреже, пошто је министарство Финансија пристало да се у идући државни буџет унесе као ванредни кредит сума од 2,700.000 за ту сврху.

НОВА ПРЕДУЗЕЋА

— Смедеревско Електрично друштво одлучило је да подигне електричну централу у Смедереву. Како је највећи његов акционар Смедеревска Општина, то ће Смедерево подизањем ове централе престати да троши електричну струју фабрике „Сартид", (Југосл. Лојд).

— Хофершанц, Клајтон и Шутлеворт подигло је у Новом Саду фабрику машина и других пољопривредних справа.

— У Јасеновцу н./С, основана је нова фабрика ланаца и железне робе, нарочито за потребе бродарства.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 681

РАЗНО

— Територијално разграничење Радничких комора. На конференцији представника Радничких комора и централног секретаријата, одржаној у Љубљани извршена је нова подела територијалне надлежности Комора, да би ова била у складу са поделом земље на бановине. Од сад ће седиште Комора бити: за Дравску бановину Љубљана, за Савску Загреб, за Приморску и Врбаску Сплит, за Дринску и Зетску Сарајево, за Моравску и Вардарску Ниш, за Дунавску без Крагујевачког инспектората Нови Сад, а за Крагујевачки инспекторат, Београд, Земун и Панчево Београд.

— Сшето Фа је озјсигауајибе Чги5буо »Ба Манопаје«, kome pripada zgrada na uglu Kn. Mihailove i Vuka Karadžića ulice (n koioi ie Francusko-Srpska banka), kupilo imanie braće Popovića, preko puta od Grand Hotela, izmediu Čika-Liubine i Kn. Mihailove ulice. Imanie ie na iednom od hailepših položaia u Beogradu.

— Izveštavaiu nas, da do prođaie imania braće Dimnrića, preko pufa Ruskog cara, o čemu smo iavili u prošlom broiu, ipak niie došlo. Koliko smo izvešteni, za to ie imanie sopstvenicima nudieno pre софи dana 15 miliona dinara.

— У вези наше данашње вести о укору датом сенатору Бингену од стране американског Сената, додајемо, да је он био у служби треста за ваздухопловство, и да је ње-

гова служба у томе тресту откривена од стране сенатског одбора за истраживање корупције, о коме смо писали у претпрошлом броју. Томас Хил, председник друштва за унапређење ваздухопловства, упутио је томе одбору пи-

смо у коме каже између осталога:

„Корупција коју је чинио трест за ваздухопловство била је на тако широкој бази и у извесним случајевима тако неспретна, да ће по мом мишљењу, Ваша часна претходна истрага утврдити не само кривицу сенатора Бингена, већ ће Вас увести у Белу Кућу. Читаву узбуну направиће откриће о начину, на који је државни новац, одређен за унапређење ваздухопловства, употребљаван за личне циљеве."

— У Лондону је пре кратког времена изгорела поред камина 90-годишња леди Валбурга Пеџет, пореклом из Немачке (делом из аристократске, делом из трговачке фамилије). Она је била жена једнога од најславнијих дипломата за време Викторијанске ере. Дуго времена провела је на двору поред краљице Викторије и написала је неколико лепих и ванредних књига као успомене из тог доба. Била је мати Пеџета, бившег посланика на нашем Двору, који је био наш велики пријатељ.

— Čuveni ekonomski naučnik profesor Dr. Albert Amon, koji ie bio redovan profesor političke ekonomiie u Pragu (а poslednie fri godine proveo kao profesor u Japanu), izabran ie od pravno fakultefa u Bernu za profesora Političke Ekonomiie.

— Reklama ie stvarno korisna, ali i kod nie treba imati duha i dobru ideiu. U varoši Aritonu u Americi pokazala ie reklama ogromno deistvo. Jedna trgovačka firma objavila ie na izlozima svoje radnie sledeće:

»Siti smo naše robe, ne možemo više da ie gledamo, роslednii put ie izlažemo. Može se misliti, kako su niske cene za robu, koi: mi sami ne cenimo«.

Morala ic nolicila da održava red pred radniom, Sve је rasprodato po vrlo visokim cenama.

АИНУ ОРРА