Narodno blagostanje

16. новембар 19297

2.) ЕВРОПА

Све се европске берзе налазе и даље у депресији. Истина, примећује се побољшање курсева државних облигација у оним земљама, у којима су стајали врло ниско, нарочито у Немачкој; али и ако је извесно побољшање курсева у опште наступило, с обзиром на волумен послова и на курсеве заједно, главна карактеристика је још увек депресија. Најинтересантније је да је берза, која се гуши у новцу, а то је Париска, такође у депресији. Берзански листови имају еуфемистички израз, да је берза у „ишчекивању“. У ствари на Париској берзи још увек је велика понуда папира, и то због тога, што је она још једина у свету која је у стању да прими и већи пакет разних хартија, а да се курс не стропошта. То је последица солидарности светских берзи: француска берза морала је да прими на своја леђа ликвидацију шпекулације у Њу-Јорку. Депресија је чак и на букурешкој берзи, која, као и наша, нема никакве везе са светским тржиштем капитала. Ми ћемо овом приликом поменути и пештанску берзу. Пе-

_ штанци објављују систематски преко страних листова, како је огромно куповање мађарских хартија од вредности за рачун страних капиталиста. Тешко да ће ма који страни капиталиста да се поплаши од тога и да појури, да што пре дође до пештанске мулевине. Курсеви и даље падају,

и ако влада врло велика обилност новца код пештанских |

6aHaka.

3.) KOJI HAC Погрешили бисмо, кад бисмо казали, да на нашим берзама влада црквена тишина, због тога што је у ствари на њима велика ларма. Али кад посматрамо ствари са гледишта обрта, тај је израз потпуно уместан. Послови су минимални, курсеви стабилни. Једини је изузетак од тога Ратна штета, коју је шпекулација бацила у покрет и која је од тога доба непрекидно у вибрирању и стално у хоси.

Ове недеље хоса је била врло јака.

Чињеница, на коју смо указали прошлог пута, на име, да иста рука купује готову робу и продаје децембар, постала је предметом највеће пажње од стране берзијанаца. Ситуација се мало комплицирала ових дана. Појавила се понуда децембра, а велика тражња фебруара. Један шпекулант из унутрашњости, који има да прими децембар 15 милиона динара номиналних, па, како изгледа, нема довољно новца, то продаје децембар, а купује фебруар, пошто верује, да ће у току идуће године Штета бити још виша.

Скок је дошао не од стране хосиста већ случајно: једна је банка имала налог да купи 2—3 хиљаде комада; чим се појавила са тражњом од 2—3 стотине, курс је почео да скаче. Очигледно је наше тврђење од пре неколико недеља, да је невероватно помањкање робе на берзи.

Стање Народне Банке на

Стање Народне банке између 31. октобра и 8. новембра не показује никаквих знатних промена. Међу њима је најважније повећање оптицаја за 34,8 милиона динара, које је проузроковано у главном смањењем депозита по жиро-рачуну, Ми смо при свакој анализи стања Народне банке за последњих неколико месеци, од како су депозити по жиро-рачуну почели нагло да расту, напомињали, да је тако велики износ тих депозита ненормалан и да он мора, а пре а после, да почне да се смањује. Приватници немају рачуна да тако дуго држе своје готовине на рачуну, који

· НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 683

Берзијанци су остали потпуно без робе, а роба се из народа никако не појављује на берзи. Код оваког стања ствари постоји могућност, да се курс подигне на велику висину, ако би се нашла каква рука, која би га систематски гурала на више, пошто никад није био терен за хосисте повољнији него овога пута.

Берзијанци немају готово робе, али је врло велико питање, дали имају уопште и децембра да приме» По томе да је децембар врло јефтин према готовој роби, јер. је диференција између готове робе и термина децембра била на берзи свега један динар, у место 6 динара, могао би се извести закључак, да имају много децембра и да га продају. Али је исто тако могућно да децембар продају само шпекуланти, хосисте, а да остали берзијанци немају робе. Ако би то било тачно, онда би била још повољнија ситуација за шпекулацију ала хос.

Код осталих папира интересантно је забележити сталан скок хартија Београдског кредитног завода. Тај се папир врло ретко појављује на берзи. Овога пута дошао је као последица реализације једног пакета од стране једне задужбине. М у место да попусти, он је скакао. Значи да има једна банка врло велики интерес за тим папиром. Исто је тако врло велика реализација акција Народне банке; обрт је невероватно велики, наравно с обзиром на наше прилике и на остале хартије. Колико смо извештени, продаја акција Народне банке, није дошла од стране задужбине Николе Спасића, како смо у прошлом броју јавили већ од друге једне приватне заоставштине.

*

Обрти у хартијама од вредности износили Cy Ha београдској берзи у току ове недеље као што следи:

У ренти Ратне штете промпт 1,7 милиона, а у терминима 3,3 милиона; укупно 5 милиона динара.

7% инвестициони зајам има обрт од 320 хиљада и 4% аграрци 160 хиљада динара.

Народна банка имала је обрт 200 хиљада динара, док су обрти код осталих приватних подузећа били веома мали.

=

На девизном тржишту у току ове недеље није било никаквих нарочитих промена. Динар ослоњен на швајцарски франак, остао је потпуно стабилан док су поједине девизе, у вези са њиховом међународном бесом, и код нас нешто попустиле. Повећање курса не показује поготову ни једна девиза. Непромењене су остале девизе Њу-Јорк, Женева, Милано, Амстердам и Беч, док су остале девизе понешто попустиле.

Обрт је у току ове недеље нешто већи но у прошлој и износи 36,4 милиона динара.

дан 8. новембра 1929, год.

не носи никакве камате, У прошлој недељи депозити су се смањили по жиро-рачуну за 47,8 милиона динара. Повећање оптицаја износи само 348 милиона динара. То је салдо свију активних и пасивних новчаничних операција, На повећање оптицаја утицало је даље повећање металне подлоге за 13,8 милиона динара, а затим смањење државних потраживања за 7,88 милиона динара, Износ свију позиција које су дејствовале на повећање оптицаја износи 70 милиона динара. С друге стране утицале су на смањење оптицаја две врсте