Narodno blagostanje

Страна 672

визни сток код новчаничне банке. Та мера не може да има код нас никакво знатније дејство из разлога, у које се на овом месту не можемо упуштати. Друга мера која је и много ефикаснија, је смање-

ње (реструкција) новчаничног оптицаја. Ни том |

најсигурнијом мером ми се не можемо помоћи. Разлог је врло прост. Ми имамо три врсте контигента: један је за рачун државе, то су новчанице, пуштене у оптицај путем кредита држави. Други је последица куповања девиза од стране Народне банке; а трећи је тако звани пословни контингент, који обухвата кредите, које Народна банка даје приватницима. Народна банка није господар ни првог ни другог контингента; нити она може повући новчанице издате за девизе, а још мање новчанице издате држави. Значи да би се оптицај могао смањити само путем повлачења оног дела новчаница, који је Народна банка пустила у оптицај путем кредита приватницима. Тај је контингент врло мали: он се креће око 1.500,000.000.— динара. Повлачењем 500 милиона из оптицаја за кратко време изазвало би велики поремећај у народној привреди, тако да би корисност мере дошла у питање.

Могло би се на то приметити, да је Чехословачка унела у свој најновији закон, да метално покриће може бити 25%. Чехословачка је то урадила, само за 1929. Већ у 1930. треба да се попне на 30%, и да расте на 35%. Покриће од 33% је једна конвенција, те би било веома рискантно, да ми покушамо да од тога правимо изузетак. Ми не смемо помишљати на то да у наш закон уносимо квоту мању од 38%.

Ми не сматрамо да је зајам безусловно потребан за законску стабилизацију динара; чак смо склони веровати да ћемо моћи извести је и без зајма. Али данас ми не верујемо у могућност те мере. Истина 1011 девизног стока износи данас 1 милијарду 50 милиона динара; али, као што смо видели, та се сума може лако да истопи. Како ће се кретати тај сток у најближој будућности» Могућно је да ће се још повећати, јер имамо да извеземо кукуруз и то знатну количину. Али треба бацити поглед и на могуће развиће пасиве нашег биланса плаћања. Когод проучава кретање нашега биланса плаћања и металног покрића код Народне банке, тај треба да има у виду централну карактеристику нашега међународно-економскога промета: ми

· НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

=

Број 41.

продајемо наше домаће производе за готово, па чак и каса у напред, а увозимо робу на вергсију и то са роком од 3 до 12 месена, Због тога је неизбежна појава, да у иоле доброј години девизни сток Народне банке у јесен нагло скочи, а у пролетњим и летњим месецима знатно опадне. Тек у априлу и мају месецу почиње плаћање за робу увезену прошле године, а често тек у јесен пада плаћање највећег дела тих дугова.

Наш је увоз ове године порастао, као што нам показује наша статистика. Ми смо већ узели новац за извоз, а увоз још нисмо платили. Треба сачекати и видети, колико ће бити веће требовање девиза за плаћање увоза. Даље нам показује горња таблица, да стање наше летине врши далекосежни утицај на девизни сток Народне банке. Ове године н. пр. пораст у главном долази од добре године. Али не треба заборавити да је година 1929. климатски била тако повољна, каква није била више од 20 година. Ништа у девизном стоку Народне банке не може направити такав обрт у повољном и неповољном смислу као исход жетве и бербе. Следствено веома би лакомислено било указивати на данашњи девизни сток као на тврди град, на који се може наслонити законска стабилизација динара. Џо вашем мишљењу треба сачекати ликвидацију овогодишњег увоза, који прогресивно расте, као и идућу пољопривредну кампању, па ако би стање металне девизне подлоге Народне банке остало у границама од најмање. преко 800' милиона у најнеповољнијим месецима, онда би се могло приступити законској стабилизацији.

За то време треба предузимати мере, које би олакшале прелаз. Међу тим мерама најважније је питање данашње девизне уредбе. Ми нисмо у стању да оценимо целокупност потребе за девизама наше народне привреде под режимом, у коме се један део проглашује за нелегалан. Не би био никакав ризик, кад бисмо укинули девизну уредбу, огласили целокупну потребу за легалну и допустили да буде задовољена. Онда бисмо тек могли да оценимо, колика би била потреба за девизама под режимом законске стабилизапије. Ако би и тај Oпит испао повољно, онда би се могло приступити извођењу законске стабилизације. То би пало у последњу четврт идуће године.

се) ; ; 4 ; == Вехојалћ: Сетелбавева ООФОЛИ (Бгеша) Лив, Те! Мо Šad 24.05 = CS Со Коу a а . · и · · ~ ~ бе > == PREPORUGUUJE svoj najbolje pripoznati prvovrsni, a veštački = <= == <= == e) се CC 9 [| GSS СО = === Које покталта ргорзапе čvrstoće узоко па таије < <=

GOCE KOCGSTOGSOG O GAO CO OG OG у KO GSTKOCSTAO CAO Спринт СЕКУ