Narodno blagostanje

Страна 728

требали да буду знак народног благостања, онда би оно морало да буде лошије но прошле године.

Шта ради тај свет са новцем од продатих хартија, кад је у Француској камата на улошке 22%2

Каже се, да су криви порези. Порези су били још и већи, па су курсеви ипак скакали.

По нашем мишљењу два су узрока томе потресу: један је технички а други финансиски. Први лежи у чињеници, да је још увек доста страног капитала уложеног У француске хартије од вредности. Сви извештаји гласе, да су налози за продају дошли са стране. Странци реализирају, било што им је потребан новац за куповање у Америци, било услед Њу-Јоршке психозе. Свакако странци су добро зарадили у Француској.

1ИНЕВНАВ ТАИАВЕЛАА НАРАА А АНА АЕ АМА БА IHLHJHIJJIJIHIIJIIIIIILIIJI|IIIIIJIJJI|

O II JI A. G

Таксено-привредни Одсек на основу ТБр. 404 таксене тарифе и решења Суда АБр. :5956 од 17-У1-1924 године, врши разрез и наплату таксе на фирме на основи разреза непосредне порезе, с тога се позивају сва лица, да приликом наплате одређене таксе, поднесе своје пореске књижице ради контроле о правилности извршеног задужења. Изузев трговина, које продају своју робу на велико, као и оних трговина, које уједно врше продају на ситно и велико, а за које је радње већ самим законом одређенг такса у динара 1.500.—.

Из Таксеног Привредког Одсека Суда Општине Београдске Ф. У. Бр. 5592 29. новембра 1929 године.

О. То Лоа 6 На дан 13. децембра 1929. године у 9 часова пре подне одржаће се јавна усмена лицитација на марвеном тргу код кланице Општине Града Београда за продају 27 грла коња и 1 крава, а на дан 14. децембра продаваће 6 комада дрвених барака у канцеларији Возног Парка Општине Града Београда. Процена је за коње и краву по 1.000 динара од грла, а за бараке по 300 динара од комада. Право надметања имају сва она лица која у почетку лицитације положе кауцију од 10% процењене вредности. Излицитирана сума полаже се одмах.

Gs

Из канцеларије Возног Парка Општине Града Београда 28. новембра, 1929. године Бр. 4460.

O PJ A 6

На основу решења Суда ТДбБр. 14235 од 19-ХТ тек. гол. одржаће се ва дан 21. децембра 1929. год.

ОФЕРТАЛНА ЛИЦИТАЦИЈА

извршење попречних веза и сливника на доњој зони Дунавског слива — Дорћол — Београдске канализације. Формулар понуде и услови отншти и специјални могу

за

се добити у Канализационом Одељењу — Југовићева ул. бр. 1, по цени од 50 динара. Кауција у 75000 динара полаже се. на каси Главне

Благајне до уочи дана лицитације. Из Технвчке дирекције спштине беогрдске ТДБр.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 44.

Француски капиталист је кукавица. Најмањи аларм, он бежи. Јача понуда довољно је да га отера с пијаце. Није било никога, да прихвати ту понуду са стране.

Финансијски узрок разумећемо, ако укажемо на чињеницу, да су за све то време државни папири француски били врло чврсти. Француз не верује у акције, има и разлога. Нигде у западној Европи није акционар тако злоупотребљаван од управа акционарских друштава, као у

Француској. Тамо влада и данас акционарска олигархија. Акционар је незаштићен. Због тога избегава он акцију. Заштита капиталиста је већ две године на дневном реду у Француској; али парламент избегава њезино остварење.

ШИРИТЕ „НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ" ПАНАМА МА 8 АМАН АРАРАТ АЕ

ПАЖЊЊА ГРАЂАНСТВУ Овим се позивају сви сопственици имања да у току

месеца децембра т. г. исплате сав свој дуг за воду, канал, сметлиште и чишћење улица, и то овим редом: из улица које почињу на А, Б, В,од ! до 2 дец. Е Д Бод 3 да 5 дец. Е КЕ З. од 6до 8 дец. И" Је од. O no | nei Л, Љ, М, од 12 до 14 дец. H, EF, O. o 15 до 17 дец. 1 Р, С, од 18 до 20 дец. 1 У, од 21 до 25 дец. Ф,Х, Ц, од 24 до 26 дец. 4. Н, 11 од 27 до 30 дец. ·

Из овога се изузимају сви они сопственици имања, који су свој дуг до данас регулисали.

Свакоме сопственику који одређеног дана не исплати дуг биће вода обустављена, а наплата дуга вршиће се егзекутивним путем.

Овим се скреће пажња грађанству да никаквих других опомена неће бити.

Из Суда Општине Града Београда 27. новембра 1929. године Абр. 25681.

ПРОДАЈА СТАРИХ СТРУЈОМЕРА

Дирекција Трамваја и Осветлења расписује јавну усмену лицитацију за продају старих 3171 комада струјомера, на дан 9. децембра 1929. године, у 11 часова пре подне у Дирекцији.

Пре лицитације, а најдаље до 10 часова пре подне, лицитант је дужан да положи кауцију у суми од 2.000 динара у готовом новцу.

Посредници искључени.

Сов горњи материјал може се видети сваког радног дана у магацину Економата Дирекције Трамваја и Осветлења. Лицитант на кога остане лицитација, вредност примљеног материјала има положити Благајници Дирекције Трамваја и Осветлења по пријему робе, и биће обавезан да сав купљени материјал подигне из магацина Дирекције Трамваја и Осветлења у року од 30 дана у противном случају пропада му кауција и расписаће се нова лицитација.

Из Економата Дирекције Трамваја и Осветлења у Београду 25. новембра 1929. године, ДБр. 20239.

це

ui лан мини маууууу ји ено ем у нв ДИВ ен

Оснивачи: Вапаџое Опотапе, Вапапе де Paris et des оауз- Вав, Зосјеје Епапсјете а4'Опле::.

ту иеи Пи"

генима ом мм ме ПАРА

ФР уско Срска Бажшка Капитал: Фран. 20,000.000

дбавља све банкарске послове

пороту will. мар вама ем] Де ДЕ

Седиште: ПАРИЗ, Централна Дирекција: БЕОГРАД Филиале: Лондон, Скопље, Битољ, Ниш, Солун

(НИ

лит

саду лем ме