Narodno blagostanje

Страна 732

ИНДУСТРИЈА

— Офа и наша шумска индустрија. „Народно Благостање“ је више пута писало о шумском Холдинг друштву У Швајцарској „Офа“ чији је капитал износио 12 милиона швајцарских франака. Офа је јако ангажовано у шумској индустрији код нас. Она има већину акција шумског подузећа „Славија“ и „Дом“ А. Д., оба у Загребу, а поред тога има један пакет акција Варде, у којој учествује и наша држава. Ових дана је Офа добила већину акција шумског подузећа, „Народна шумска А. Д.", Загреб, која има велики шумски посед у Суњи и велику пилану у Окућанима. Већина акција „Народне шумске“ у Загребу је била у рукама „Народне шумске А. Д" у Пешти. Изгледа да је Офа добила и мајоритет тог пештанског друштва. Као што знамо, један је велики пакет тих акција, који је довољан да се друштвом може да доминира, имао у рукама пештански каваљер и банкар Шими Краус. Ми смо своједобно јавили да је он имао тај пакет заложен код разних пештанских банака и да је приликом његовог пада исти прешао у туђе руке. Говорило се да су тај пакет купиле талијанске банке. Међутим има индиција, по којима се може судити, да је данас већина акција у рукама Пештанско-мађарске трговачке банке.

— У управном одбору крањске индустриске дружбе дошло је до промене, која је последица промене сопственика акција. Новоизабрани председник је г. Аугуст Вестен, индустријалац из Цеља; потпредседник је остао исти, чланови су: г. г. Др. Фран Виндишер, Јанко Јован, Хануш Крофта, Др. Милко Брезигар, Пфајфер, Карло Ноот и Др. Пуц. |

— Главна скупштина Југословенске штампе д. д., која је била заказана за 30. новембар, одложена је из техничких разлога; нова ће се накнадно заказати.

— У индустрији шпиритуса дошло је до извесне концентрације у производњи, јер су се поједине фабрике одрекле додељеног им контигента од стране министра финансија. Тако је творница жесте М. Фишла синови у Креки повећала свој контигенат од 9700 на 10.900 хектолитара чистог алкохола, творница жесте Артура и Карла Ледерера у Чоки повећала је за обе своје фабрике такође свој контигенат са 600 на 1200 хектолитара чистог алкахола, а удружена пољопривредна творница шпиритуса у Земуну и удружена пољопривредна творница шпиритуса у Инђији са 600 на 900 хектолитара чистог алкахола.

— Pošto se rasturila nekada slavna kuća Kastiliohija u Beču i Kastilioni otišao u Nemačku, njiegov se bivši Котрапјоп =. Hainrih Broner poiavliuie u Beogradu, kako iavlja novosadski „Deutsches Volksblatt” i pregovara sa Мопоројskom upravom, da podigne fabriku karata za igranie. G. Broner ioš ništa nije odlučio da li će da preuzme već postojeću fabriku blizu Celia, koia odavno ne radi ili će podići novu u Novom Sadu: ali ie glavno, da ie on načisto s tim, da ic fabrika karata za igranje u Jugoslaviji dobar posao. Ako sad ioš samo pristane Monopolska uprava! Istina mi imamo iednu iaku fabriku u Slovenačkoi, čiii jie sopstvenik bečki poduzetnik Pjatnik, ali ie dobro da se poiavi ioš jedna.

— Novine zagrebačke iavliaiu, da braća Šićanski podižu električnu centralu, parni mlin i pilanu u Šopiću u Kolubari. »Morgenblatt« javlia, da će mlin biti na parnom pogonu. Pilana će biti verovatno na vazdušnom pogonu, a električna centrala imaće da osvetliava veliki grad — Šopić.

— „Југословенски демпизг хартије". Поводом ове шаљиве нотице бечког часописа „Рарјет— ипа Зеђтеб-МУатеп Ке ипо" могли бисмо приметити да њен писац не зна шта је демпинг. Демпинг значи искоришћавање високе царинске заштите у земљи ради постизавања добити и продавање на страни вишка производње по свакој цени.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 44.

Ми смо још увозна земља за хартију. Наша индустрија није у стању да подмири домаће потребе, па је под тим приликама демпинг искључен.

Ако је г. Вапа понудом хартије на енглеском тржишту имао намеру да секира своје средњеевропске конкуренте, онда је потпуно успео. |

— Западно-европски картел произвођача сировог гвожђа одлучио је, да упркос 10% опадања производње повиси европске цене за све врсте на 5 фр. Извозне цене за сирово гвожђе за леваонице остају непромењене.

— Senćansko idustriisko poduzeće a. d., koie u Senti ima električnu centralu sa koncesilom za prodaiu električne energije za osvetljenie i pogon i iedan parni mlin, prešlo ic pod kontrolu amerikanskog kapitala. Dosada je Jugoslovenska udružena banka držala paket akciia, koji ioi ie osiguravao apsolutnu kontrolu nad ovim preduzećem. Ona ie sada i 5VOie akciie i svoje interese ustupila grupi u koioi se kao DoSlavito interesovana pojavliuie velika amerikanska kuća Ј. & G. White Inc. New-York, ona ista koja ie sa Velikim Bečkerekom zaključila ugovor o zaimu i zakupu električne centrale. Posle Subotice, Vel. Bečkereka, Sente, imamo izvesno očekivati zamašniie angažovanie ove kuće, koiu izvesno ovako mala preduzeća mogu interesovati samo kao početne etape ostvarenia većeg plana radova kod nas.

САОБРАЋАЈ -

— Naša država daie oko 50 miliona dinara godišnie ma subvencije jadranskim brodarskim društvima. U desetogodišnjim ugovorima sa sopstvenicima, zakliučenim ove godine, uzovoreno je, kako čuiemo, da su dotična društva obavezana da nabave izvestan broi novih brodova. Ali kako našim pomorskim megalomanima tonaža iugoslovenskog brodovlia suviše sporo raste, to ie odlučeno da se potraže nova sredstva, da se produkcija brodova ubrza. I nadjeno ie! Treba Državna hipotekarna banka da otvori odelenie za davanie hipotekarnog kredita na brodove. Kako Uprava fondova i inače ne zna šta će sa parama, to ie gornia ideia vrlo zgodna za ојакбапје пјеzine teške kasene gofovine.

— Нова пруга Требиње— Ластово, дуга 12 км. пустиће се ускоро у саобраћај.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Румунија је под !-им децембром отказала све своје трговинске уговоре с тим, да исти престају важити !. марта 1930. године. Тога дана ступа на снагу нова румунска царинска тарифа, на основу које Be Румунија обновити своје трговинске уговоре. Читаоцима је већ познато из ранијих бројева „Народног Благостања“ да је та нова тарифа један либералан потез и једно рушење крајњег протекционизма владе Браћанове. .

РАЗНО

— Почетком децембра г. Поенкаре напушта клиникху, пошто је извршена и друга операција. Стање његовог здравља је врло повољно. Отићиће ради одмора на Ривијеру, а после ће ићи у Тунис. Кад буде потпуно ојачао намерава да иде у Мароко и у Аргентину где ће држати један низ предавања о Француској.

— Словеначки гостионичари намеравају да подигну своју пивару у Лашком. .

— Централну задружну штедионицу оснива задружни савез у Сплиту, пошто се досадања задружна банка налази у ликвидацији.

— У Сремским Карловцима подигла је новосадска црквена општина нов хотел, чија је градња коштала 5 милиона динара.

— Због питања кредита од 50.000 динара који није могла дати тамошња општина, затворена је ове године шегртска школа у Травнику.