Narodno blagostanje

14. децембра 1929.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 751 |

Pred wvodjeniem naših dolarski papira na domaćim berzama

ЕФ 770 ићи па.

Gornia slika pokazuie obveznicu našez državnog spoliniez zaima u zlatu od 1922. godine, druge franše, seriia B, koja ie emitovana na osnovu govora od 231. marta 1927. г0dine. Obligaciia nosi 7% kamatu, a plaća se polu-godišnje po 3%%, 1. таја i 1. novembra. Gornia obveznica glasi na 1000 dolara, a po ugovoru, bankari imaiu pravo, izdati obvVeznice na 500 i na 100 dolara. Bankari odrediuju koliko

će biti koje vrste, i izgleda, da ie pušteno u opticai naiviše one od 1000 dolara, a amortizacija počinje 1. maja 1932. godine i traie do 1962. godine.

7% obligaciia ima u opticaiu 30 miliona dolara nominalno. A 8% Blerovog zaima ima u opticaiu nešto preko 15 miliona dolara.

Zagrebačka berza

s

Novčano tržište, — Na novčanom tržištu nema značainih рготјепа.

Devizno tržište. — Poslovanie jie znatno slabije nego što ie to bilo raniie. A i jntervenciila Narodne banke svedena је na minimum. Novčani zavodi već se sada spremaju da u godišnioi bilanci prikažu dosad nevidjeni likviditet i devizne nabavke svojih komitenata nastoie odgoditi do januara. Kako ie ponuda deviza dosta znatna to Narodna banka preuzimlie znatne iznose. Kako Narodna banka kupovinu deviza vrši yan

naših berza to se tai promet i ne dade statistički obuhvatiti. Narodna banka samo prodaiu deviza bankama provadia preko naših berza, dok kupnie vrši izvana, išlo to od stranih ili od domaćih banaka.

Tržište dionicama. .--— Kod novčanih zavoda kod većine papira nije bilo nikakove izmjene. Kod Jugoslavenske banke novac ie nešto slaDii, a kod Union banke roba nešto jača. Mediutim zakliučci, u koliko su učinjeni, išli su po starom kursu.

- Kod industriialnih poduzeća znatno ie iača Slavonija. Već