Narodno blagostanje

Страна 752

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

su pravlieni i zakliučci po 100, tako, da smo za par dana na

nominali. Pred nekoliko mieseci kurs ie bio pao na ispod 100.

Izgleda da je sanaciia konačno uspiešno provedena. Upravo ovih dana Slavonila је na licitaciiama kupila drva za nekih

15 miliona dinara. Po tome ima osizuranu sirovimiu za ан

period rada. Doduše koniunktura za drvo niie više [ако роvolina kao pred gcodinu dana. Ali se danas na licitaciiama пе vrše ona preiplaćiyanja, kojia su se vršila pred nekoliko mieseci.

Dubrovačka plovidba nešto ie slabija. Niie ni čudo kad

se zna da do konca decembra mora da se plati posliiednia rata |

zađdnie emisiie. Tek u iangaru sitaaciia će se razbistriti. Osiečka šećerama opet ice nešto iača i to od ulicaiem Praga.

rfžayni papiri. — Sa inmtenesom se očekuje nočetak no-

ticanja Blairova zaima. Zagrebačka berza već ic u glavnom riešila i sva teh i čim stigne formalna dozvola moći će se početi sa kotiranieim.

ička pitania koja su u vezi sa tim kotiraniem |

U očekivaniu kako će se razviti promet sa obvezuiicama Blai- | rova zaima i kod investicionog zaima vlada izviesna rezer-

viranost. 5 >

Београдска берза За терминске послове треба да је крај године најтежи дан, јер се обично највећи део терминских послова

закључује или пролонгира за тај дан. Продавац робе на |

термин, коју он обично нема, треба да је набави до 831. де- |

цембра, а купац треба да спреми новац ради преузимања. На нашим берзама је у току последњих пет година

било крајем децембра увек најживље трговање у термини- | ма Ратне шнтете. Ова година чини изузетак: службена ин- | тервенција убила је полет шпекулацији и натерала у ликви- |

дапију шпекулативне аранжмане. Ко је термински откривен, покрио се; а ко је имао да прими робу за крај децембра, продао ју је за исти рок. Берза ће имати ове године само да обрачуна губитке односно добитке.

Из тих разлога влада релативно мртвило са Ратном

штетом; ово мало посла долази отуда, што се ликвидира остатак шпекулативних ангажмана. Курс је у почетку не-

деље продужио да пада, али је пред крај недеље скочио . на 436,25. Слаба је тражња, али је још слабија понуда, |

тако да би се тражњом од 2 да подигне куре на 440. ИМ да није страха од службеног плафона, о ком се још ништа позитивно незна и који се само претпоставља, курс би свакако отишао на више.

У јануару и фебруару влада нормално необична живост у берзанској трговини Ратном штетом: продају се

промесе за извлачења, које се нестрпљиво очекује.

до 3 хиљаде комада могао |

Бро 145.

Акција Народне банке постала је најважнији папир на београдској берзи; док ранијих година месенима није било ни једног закључка, у последње време тргује се њоме свакодневно, Тај промет може да се карактерише кад прелаз акција из слабијих у јаче руке. На београдској берзи је концетрисана готово целокупна продаја тог пашира: све што је продато за ових последњих неколико месеџа, нашло је флот купце на београдској берзи, и то редовно од стране оних, који намеравају да папир трајно задрже. Може се рећи да се акције Народне банке концентришу у све мањи број јаких руку.

Акције Бродарског друштва показују такође скок, који се не може друкче да објасни, но берзанским маневром. Скакање акција једнога друштва, које се зимус и пролетос борило са тешком кризом, не може наћи објашњења у овогодишњој повољној коњуктури за бродарство.

Обрти су у овој недељи били као што следи; Ратна штета промпт 1,83, а термини 2,16; дакле укупно 4,00 ми„лиона динара. 7% инвестициони зајам тргован је за 145 хиљада динара. — У акцијама Народне банке обрт је износио рекордну висину од 825 хиљада динара; у папирима Прометне банке 74 хиљада а код Бродараца за 23 хиљаде динара.

Ha тржишту девиза курсеви су у овој недељи много чвршћи но у последњим месецима. Трговано је свега За 32,65 милиона динара, дакле нешто више но у прошлој недељи.

Ребно тржиште

На светском тржишту жита ситуација се је према оној OJ прошле недеље веома погоршала, што се у осталом и могло очекивати. Хоса прошле недеље сувише је била снажна (дејство шпекулације) да би могла имати оправдања, и због тога се није могла одржати. Како су се цене биле рапидно попеле, у истој мери оне су у току ове недеље попустиле а тенденција је још и даље лабава. Беса има свој одражај и на европским тржиштима, али у много блажијој мери. Код нас цене су, упоређене са онима од прошле недеље, у извесној мери попустиле. Ипак се мора констатовати, да су обрти код снижених цена били много већи но последњих недеља.

На светском тржишту колонијалне робе ситуација је у току ове недеље остала мирна те се примећује некаква стабилизација. Само су поскупиле цене оним колонијалним артиклима- који се за божићне празнике више троше.

На тржишту памука и вуне ситуација је у току ове недеље још донекле неодређена; постоје извесни изгледи,

да ће вуна нешто поскупити. — Метална тржишта лабава.

ić a БОБА А БЕЈ ЈА А 41641 y11[641 411574 611 110641 ва а а Ба РАМСЕМАСКА РОСКА ВАМКА — РАМСЕМО

OSNOVANA

ПРО НА НОР РРА

a

a)

Akcioni kapital: Dinara Rezerve: Dinara oko Ulozi: preko Dinara Filijale: Alibunar, Debeljača, Ban.-Karlovac, Kovačica, Kovin, Ban.-Novo„ . selo, Padina ı Uzdin. Адгеза та ђттојаџје: РОКВАМК. Telefoni: 26, 28, 29, 30, 122. Obavlja sve u bankarsku struku spadajuće poslove, odižava direktne veze sa tu — i inozemstvom.

2

54

1869. GODINE

10,000.000: 5,000.000:— 100,000.000: —

4]

| 2 Е | a i 2 | i Ed 5

4

65054

(

<)