Narodno blagostanje

14. децембра 1999.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 739

Narodna škola u službi narodnog blagostanja

— Žakon o narodnim školama sa gledišta kulturnog, риутедпов i lnansiskog —

I Pismenost

Novi zakon o narodnim školama ima četiri glavna cilia: jačanje narodne pismenosti, povećanje narodnog prosvećenja, prosvetno-privrednu racionalizaciju i podizanje narodnog zdravlja.

Procenat nepismenosti kod nas le veliki, Ogroman. Novi zakon hoće brzo da likvidira sa fim. Odredbe su dobre. Samo ako se bude radilo sistematski i ako se bade imalo sredstava, rezultati neće izostati. Školovanje je opšte i obavezno. Školska godina traje od 1. septembra do kraja jula. Škola se otvara svuda, gde u okolini sa poluprečnikom od 4 kilometra ima 30 dece, za koju je posećivanie škole obavezno. UL mestima gde je broj dece ispod 30, a veći od 15, otvaraju se školske stanice, ambulantne škole, u kojima će se nastava obavljati po tri dana u nedelji od učitelia iz susednih škola.

Isto tako vodilo se računa i o narodnim тапјnama. Škole narodnih manjina otvaraju se u mestima, gde ima 30 dece jedne manjine, za koju je posećivanje škole obavezno; no moguće je otvaranje škole 1 sa 25, dece, ali {e u tom slučaju potrebno specijalno odobrenje Ministra prosvete. Učenici škola narodnih manjina uče kao obavezni predmet državni jezik. Deca jedne narodne manjine ne mogu posećivafi školu druge manjine.

Neopravdani izostanci kažnjavaju se novčano. Svaki novi izostanak povlači povećanje kazne za pedeset procenata. Ako u tom pogledu opštinska upraVa neće da vodi dovoljno računa o zakonskim propisima, ima je na to prinuditi sreski poglavar. No moguće je da i sam poglavar gleda kroz prste opštinskoj upravi. Tada se on ima optužiti po zakonu o unutrašnjoj upravi.

To su odredbe koje načelno garantuiu pismenost budućih generacija, medjutim za nepismene, koji su odrasli, zakon ima specijalne odredbe. To su propisi o obaveznim analfabetskim tečajevima. Ovakvi tečajevi otvaraju se redovno pri svim seoskim školama i rade u večernjim časovima od 1. novembra do 1. marta iduće godine. Obavezni su za sva lica do 25 godine starosti, koja svojevremeno nisu stekla školsko obrazovanje. Nepismena lica, starila od 95 godina, nisu dužna da posećuju ove tečajeve, ali, ako se dobrovolino upišu, nastaje i za njih obaveza da redovno posećuju kurs do kraja.

Isti cilj imaju i propisi koji ovlašćuiu Ministra prosvete, da može po pristanku Ministra vojske i mornarice postavljati učitelje kod pojedinih vojnih

jedinica radi obuke nepismenih u vojsci.

II Prosvećenje

Povećanje narodnog prosvećenja doćiće kao роsledica obaveznog osmogodišnjeg školovanja. Pored dosadašnjih četvororazrednih osnovnih škola imaju Se postepeno otvarati svuda i čefvororazredne više narodne škole. One su obavezne za svu decu ispod 14 godina starosti, koja su svršila osnovnu školu, a nisu se upisala u koju drugu (srednju, gradiansku ili stručnu) školu, niti su se odala trgovini ili zanatu. Deca koja odu na zanat ili trgovinu, ili koja se upišu u stručnu, gradjansku ili srednju školu, pa ove napuste, pre no što su navršili 14 godina, vraćaju se u višu narodnu školu da dovrše svoje osmogodišnje školovanje. Buduće generacije, dakle, moraju imati minimum osam godina škole, jer i deca koja odu na Zaiat ili trgovinu, posećivaće stručne škole dotične privredne grane ustanovljene drugim zakonima.

Da ne bi odredbe o osmogodišnjiem školovanju kočile narodnu privredu, specijalno polioprivredu, može se uvesti za pojedine razrede više narodne škole skraćena nastava u mesecima: septembar, oktobar i april, maj i juni. O tome donosi odluku Ministar ргоsvete na predlog: mesnope školskog odbora i bana 5 obzirom na mesne prilike. U pet zimskih meseca, od 1. novembra do kraja marta, nastava |e uvek redovna u svima razredima više narodne šolje. Nastava u višin narodnim školama izvodi se više na praktičnoj osnovi i s obzirom na mesne prilike.

И Васопангасјја

Treći cilj novog zakona o narodnim školama је ргозуе о-рпугедпа racionalizacija. Ona će se роstići. otvaranjem privredno-zadružnih tećaj|eVa 7а muškarce i domaćičkih škola i tečaleva za domaćice га ženske. U školama za domaćice nastava se izvodi od 1. februara do kraja novembra. Sama škola mora

biti uredjena internatski. Sem odela i obuće učenice.

dobijaju sve što im je potrebno. Otvaranje i izdržavanje ovih škola pada na teret banovinskog ili državnog budžeta. Njih posećuju devojke starije od 15 godina, koje su svršile višu narodnu školu. Privredno-zadružni tečajevi i tečajevi za doma-

ćice otvaraju se uz narodne škole za lica од 15—30-

godina starosti. Njih moraju redovno do kraja da posećuju lica koja se dobrovoljno upišu. Nastava traje za muškarce 92—4 meseca, a za ženske 3—6 i izvodi se potpuno na praktičnoi osnovi. Kroz ove tečajeve izgradiće se racionalni privrednici i dobri zadruzžari. IV Zdravstveno.

Novi zakon o narodnim školama poklania veliku pažnju i narodnom zdravlju. Bolesna deca ne prima-

lu E

Француско-Сртпска Е

Оснивачи: Вапаое Опотапе, Вапапе де Рагјв е! де Раув-Вав, Societć Етпапсјете а'Опене,

УНЦА

у

x

ФЛНЦКЋ Капитал: Фран. 20,000.000 |

Фбавља све банкарске послове РРА ве I]IJJI, vvijif|Yh ij} nps or:g] JD iDIJIII „vliIfI JD si01fl}h, РА Ни 111}!

59 мем у фри Рм и мума Уа ава лане

Седиште: ПАРИЗ, Централна Дирекција: БЕОГРАЛ Филиале: Лондон, Скопље, Битољ, Ниш, Солув

Ed S ea

x