Narodno blagostanje

Бр, 4

своју превласт, коју има у свету већ три столећа. Та нису ваљда Енглези полудели да тако што ураде! Нека американски народ добро отвори очи шта ради његова влада, јер опасност је да изгубимо све оно што смо стекли после крвавог рата за ослобођење. Све је то енглеска интрита против Америке.“ Ако цвиле градитељи бродова, за невољу им је!

— 5. фебруара треба да ступи на снату француски 8акен о радничком осигурању, о коме је писано опширно у „Народном Блатостању“ у прошлој години. Од како је закон вотиран у скупштини, а то је било априла 1928. г., води се велика кампања против њега од стране француских земљораднико пошто он обухвата и раднике на селу. Ипак се претлоставља да ће закон остати нетакнут и да кампања удружених земљовласника неће успети.

— Загребачки листови јављају, да се тамо бавио прошле недеље д-р Ханс Блајхредер, сусопственик једне од највећих банака у Немачкој. Долазак једног таквог финансијера у налпу земљу значи за наш економски живот један догађај, али који г Према изјави који је г. Блајхредер дао новинама, изгледа, да се он интересује за јавне радове код нас, а специјално за железнице и друмове. Свакако је питање достојно интереса једног светског финанспера. Само се бојимо, да нису по среди предратне босанске облигације.

— Пет фаштстичкит новинара, који су акредитирани ход Лите народа у Женеви, а који су извесно време били напустили међународну ортанизацију у Женеви, поново су се пријавили за чланство. Шримљени су под условом да тај пријем одобри идућа скушштина.

— Пароброд „Варна“, који је преносио волове из Бугарске за Грчку, потонуо је на Мраморном мору под веома језивИМ околностима. Пароброд је добио велики отвор од судара са другим бролом, али је потонуо тек после 45 минута. Па ипак је свега, петорица од посаде спасено. Према исказу спасених изтледа, да, је услед потреса, побеснела стока на броду покидала ужета и почела да јури по броду и гази људе тако, да овима, није било могућно да дођу до чамаца за спасавање. Више је потинуло од стоке но од дављења.

— „Рош јамјаја da će Ministarstvo narodnog zdravlja u Atini izvesti pred sud lekare i bolničare jednoga dispanzera, u kome је čČetrdesetoro dece oslepilo zbog toga, što dispanzer nije dezinfikovan, pre nego što su deca primljena. U izveštaju se veli, da je već utvrđena krivica lekara i bolničara.

Poješće vuk magarca!

U Velesw je održan 16. februara zbor privrednika, na kome je došlo do izražaja uzbuđenje, stvoreno u stanovništvu novom opštinskom trošarinskom tarifom, koja se nalazi na odobrenje u Ministarstvu Finansija. Zbor je doneo rezoluciju u tome smislu. Na zboru su govorili g. Levković, d-r Vid Đurđević, Ivčević, Organdžajević i KrajDnicanac. — Saxvim RPopzekvenino! Na konferenciji šefova fašističke stranke za celu Italiju, koja je održana pre nekoliko dana, ustao je sekretar Turati protiv običaja, da se na račun fašističke stranke prave vicevi. „Ti manje više duhoviti vicevi i pošalice kleveta su fašizma i tome se mora stati na put. Čak nije redak slučaj da same fašista prenose dalje te viceve i time izlažu režim potsmehu”.

оје

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 62

— Чехословачки конзул у Њујорку Јарослав НоБак предао је ту скоро г. Јујису Штраусу, из Њујорка, члану банкарске куће Кун, Леб и Ко. орден у знак признања за услуге учи„њене Чехословачкој у 1918 и 19 г. До сада има свега три Американца, који су добили то одликовање. генерал Першинг, професор Пупин и професор Никола М. Бетлер. Оно што треба истаћи овде то је да чехословачка влада даје орден десет година после учињених услуга.

— „Обвор" јавља, да: је код суботичког порезног бироа предано 5.500 жалби ради превисоко одмерене кућарине.

ИСПРАВКА У бр. 2. од 11. јануара 0. г. а у анализи биланса „Титанит“ а. д. за хемијску индустрију, Загреб, напоменули смо, да је директор предузећа г. Радован бивши виши аустриски официр. Међутим смо обавештени, да г. Радован није био аустриски официр, те тиме исправљамо нашу омашку.

· ОГЛАС

Према · решењу Оуда Општине Града Београда бр. 3850 од 21. децембра. 1929. године на дан 10. фебруара 1980. тодне у 10 часова пре подне одржаће се усмена јавна. лицитација у канцеларији Одсека Општинских Добара у Југовиће- · вој ул. бр: 1. — за издавање под једногодишњи закуп општинсвог плаца и локала у коме данас постоји бифе. „Оплит“ на углу Босанске и Тетовске улице.

На име кауције сваки лицитант, пре почетка лицитапије полаже у готовом новцу 10.000— динара или ову вредност у папирима државом гарантованим.

Лицитација је коначна, кад је одобри Суд Општине Града Београда. :

Прописани услови могу се видети сваког дана у Одсеку Огштинских Добара, за време канцеларије.

Ћр 8550/29. — Из канцеларије Одсека Општинских ЛА» бара Привредно Финансијске Дирекције 14. јануара 1980. тодине у Београду.

ОГЛАС

На дан 5. фебруара. 1930 године у 11 часова пре подне одржаће се [1 офертелна лицитација за набавку и штампање рачунских п других формулара за потребу Електричне Централе и за набавку грађевинског и столарског материјала а у 12 часова истога дана одржаће се П офертална лицитација за набавку стакларског н фарбарског материјала.

Услови за ову набавку могу се видети у Шкономату Бео'традске Општине, Узун Миркова ул. бр. 1., сваког радног дана.

ЕБр. 189. Из Суда Општине Града Београда од 20-1-1930 1.

ОГЛАС

На дан 25. јануара 1980 године у 10 часова пре подне одржаће се у Економату Београдске Општине прва офертална, лвцнтација за набавку 13 комада вага (аутоматских и колсвих). Детаљни услови за ову набавку могу се добити у Економату Београдске Општине Узун Миркова ул. Бр. 1. сваког радног дана.

ЕБр. 68 из Суда Општине Града Београда од 15-1-1980 године.

деваннишипссивипкл n "s • pWriMHBHDEHMEHSBHIMEMUMHHHMHUHMHHMHHHHMH U uMMGuamHNMHHMRRBHHRHNHEHNMNEHE MNE IN.MHEU NH MH MNE HN MB HM Him Him Hi nN|H:F|u HiH:H\H MiM HMM HP.

: ДРУШТВО “= | лески Угаљ и Кокс запрометугљ | | елефон: =o. : А О ОУ зидубровача ји.“