Narodno blagostanje

1. фебруара 1930.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 79

Drugim rečima, ako od kursa od 82.50, u kome se nalazi kamata za proteklo vreme, skinemo tu kamatu koja iznosi preko 2.60 za pro-

teklo vreme, onda dobijamo kurs od ispod 80 to jest 79.90, a to je.

za nepun poen samo više od kursa dolarskog papira.

Kao što vidimo dolarski su papiri nadjačali dinarske. To je ono što je bilo očigledno onoga dana kad je pripušten dolarski papir na našu berzu. Tu probu, naše tržište kapitala nije moglo izdržati, već je podleglo i popustilo.

21], % Rente ratne štete pokazuje u toku ove nedelje nešto malo bolju situaciju i prema tome su i obrti u ovoj nedelji veći no što su bili u prošloj nedelji. Kurs je zbog jačeg interesovanja neke zagrebačke banke skočilo na 442.25 (na dan 28. januara) ali je na sledećim sastancima opet popustio, tako da je ovu nedelju završio sa 440.125 (na dan 30. januara). Obrti nešto su povoljniji: u prompt. robi iznose 3.99 miliona, u terminima 4.08, a ukupno 8.08 miliona dinara.

7% Investicioni zajam ima, kao što rekosmo, vrlo labavu tendenciju. Kurs se oborio od 83.75 (24. januara) na 82.50 (30. januara); trgovano je bilo svega za 440 hiljada dinara.

Ogroman, upravo fenomenalan, i za naše berzanske prilike dosta neobičan skok pokazuju akcije Narodne banke. Od 8.272.50 koliko su notirale 24. januara, one su skočile do 30 januara na 8.500 dinara — a tendencija je i dalje čvrsta. Obrt je bio vanredno veliki: 1.75 miliona dinara na pet sastanaka. Koji bi razlozi mogli da nam objasne taj događaj? Možda želje i ideje nekih zainteresovanih o predstojećoj glavnoj skupštini, a možda su to i očekivanja legalne stabilizacije — a možda da nije ni jedno ni drugo?

Na deviznom tržištu je situacija ostala više manje nepromenjena. Devize su za nekoliko poena poskupile, a obrti su iznosili svega 25.1 milion dinara.

Naši dolarski papiri notirani su u toku ove nedelje na njujorškoj berzi kao što sledi:

na dan 7% Bler 8% Bler 7% Dr. Bh. b. 24. januara 77.50 88— 11572. 27. У 77.50 38 — 30. 28. . 788 — 89. — 80.50 29. 3 78.75 88.— 78.50 30. У 78.— 88—— 78.50

ROBNO TRŽIŠTE

Na svetskom tržištu žitarica u toku ove nedelje došlo je opet do preokreta. Tendencija je labava. U prošlom broju bili smo veoma skeptični u pogledu na hosu, koja se sa svih strana nagoveštavala i imali smo pravo. Ceo prošlonedčljni preokret izgleda, da је samo bio manevar amerikanskih žšpekulanata, koji je vrlo brzo našao kraj. U vezi sa labavom tendencijom svetskog tržišta cene su i kod nas popustile. Ako se obistine vesti, da je naša pšenica spremljena za izvoz, Već i izvezena, to će i kod nas morati imati uticaja na razvoj cena, jer nije isključeno, da u unutrašnjosti poskupe. Za kukuruz situacija je malo povoljnija, pošto su svetske cene kukuruza pokazale veću Otpornost.

Na svetskom tržištu metala bakar je veoma čvrst, a i olovo i cink pokazuju čvrstu tendenciju. Glavni uzrok leži u smanjenju decembarske i januarske proizvodnje; autsideri oskudevaju u sirovini a kartel produžava svoju politiku poskupljivanja. Kod olova je tendencija čvrsta iz razloga, što su postojeće zalihe malene i što javljeni ruski transporti nisu još stigli na svetsko tržište.

Na tržištu gvožđa situacija je povoljna zbog povećane tražnje evropske prerađevinske industrije.

Na svetskom tržištu uglja situacija je u toku ove nedelje nešto labavija, pošto je zbog vanredno blage zime tražnja manja, no što se očekivalo. Tako se javlja sa engleskih berzi uglja, kao i sa briselske berze, koja je za evropski kontinent najvažnija, da poslednjih dana ponude uglja znatno nadmažuju tražnju. To je pojav, koji se već odavno nije primetio. Poljsko-engleski ugovor o proizvodnji uglja do sada nije još imao odjeka na svetskom tržištu. Prema sadaš-

njoj situaciji izgleda, da će veliki evropski proizvođači biti prinuđeni da smanje cene. A ako ove tople atmosferske prilike još neko vreme traju, onda će države velike proizvodnje uglja biti postavljene pred alternativu, da proizvodnju i u izvesnoj meri ograniče, što bi imalo za posledicu veliko povećanje besposlice. -

Na svetskom tržištu pamuka situacija Je u toku ove nedelje opet labava. Kolebanja su dosta znatna. U koliko su cene bile u prošloj nedelji porasle sada one opet opadaju. Od izvesnog uticaja na razvoj cena smatra se intervencija Amerikanskog poljoprivrednog biroa, koji ima nameru da striktno izvede restrikciju proizvodnje pamuka, i to, od 46 na 40 miliona acr. Razume se, da bi ovakve vesti morale povoljno uticati na cene pamuka. Ako su one nepovoljne, 'to samo može biti znak, da su postojeće zalihe suviše velike.

ОГЛАС

Ha дан 15 фебруара 1990 године у 10 часова пре подне одржаће се у Економату Београдске Општине офертална лициталија за набавку 116 пари зимског одела а у 11 часова за набавку 116 пари чизама и 116 пари опасача за потребу Управе Трошарине.

Услови за ову лицитацију могу се добити у Економату Београдске Општине сваког радног дана Узун Миркова ул. Број 1.

ЕБр. 281. Из канцеларије Економата, Београда од 24- јан. 1930 године.

ОГЛАС Ови војни обвезници који су се уписали код Општине Београдске за споменице: АЛБАНСОКУ И УЈЕДИЊЕЊЕ да се јаве хитно Војном Оделењу Бранкова ул. Бр. 2 ради пријема исте. И сва она лица која су примила Албанску Споменицу 4 диплому не, — да дођу и приме исту.

ОГЛАС

На дан 5. фебрураа 1930 године у 11 часова пре подне одржаће се II офертална лицитација за набавку и штампање рачунских и других формулара, за потребу Електричне Централе и за набавку грађевинског и столарког материјала а у 12 часова истога дана одржће се 11 офертлна лицитацја за набавку стакларског и фарбарског материјала.

Услови за ову набавку могу се видети у Економату Београдске Ошштине, Узун Миркова ул. бр. 1., сваког радног дана

ЕБр. 189. Из Суда Општине Града Београда од 20 јан. 1930 године.

Општине Града,

ОГЛАС

Према решењу Оуда Општине Града Београда бр. 8850 од 21. децембра 1929. године на дан 10. фебруара 1930. тодне у 10 часова пре подне одржаће се усмена јавна лицитација у канцеларији Одсека, Општинских Добара у Југовићевој ул. бр. 1. — за издавање под једногодишњи закуп општинсвог плаца и локала у коме данас постоји бифе „Сплит“ на углу Босанске и Тетовске улице.

На име кауције сваки лицитант, пре, почетка лицитације полаже у готовом новцу 10.000— динара или ову вредност у папирима државом тарантованим.

Лицитација је коначна, кад је одобри Суд Општине Града Београда.

Прописани услови могу се видети сваког дана у Одсеку Одштинских Добара, за време канцеларије.

Бр. 8350/29. — Из канцеларије Одсека Општинских /|> бара Привредно Финансијске Дирекције 14. јануара 1930. године у Београду.