Narodno blagostanje

Страна 96

Питање је, да ли ће се на зборовима моћи гласати одмах према овом новом закону. Нов закон је дао одговор. Пошто је укидањем чл. 65. остављено да друштвена правила, као уговор између акционара, регулишу питање права гласа које припада акционару, то ће у будуће правилима имати да се одреда право учешћа акционара на зборовима. Досадања правила, која предвиђају да сваке три акције дају право на један глас и да нико не може имати више од песет гласова, без обвира на број акција које има, треба наменити у смислу жеља, чије остварење допушта нов закон, јер иначе, без измена правила право акционара на гласање и решавање остаје као до сада. С тога акционарска друштва треба о овоме да воде рачуна п да на дневни ред својих зборсва, који ће се одржавати, ставе промену друштвених правила олносно промену чланова, који говоре о праву гласа. |

Друга измена је постигнута променом чл. 66. Стари

PJ

екст овог члана гласно је:

„Акционар може у збору учествовати и гласати сам лично или може другога опуномоћити за то, али једнога за. све своје акције. Ну један акционар не може заступати више од једног акционара, изузев оне акционаре, којима је он природни заступник“.

Поређење овога текста са новим, јасно показује разлику. Нов чл. 66. укида једно непотребно ограничење, које ничему А. |.

није служило.

PAŽNJA PRETPLATNICIMA. Ko želi da poveže prošlogodišnji komplet našeg časopisa u tkusnme platnene korice, može ih kod nas poručiti uz cenu od 20 dinara.

%

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 6

Политео Др. Иво: СТЕЧАЈНИ ЗАКОН, ЗАКОН 0 ПРИНУДНОМ ПОРАВНАЊУ ВАН СТЕЧАЈА M занОн 0 УВОЂЕЊУ У ЖИВОТ ОБИЈУ ЗАКОНА

· (1929. Тисак „Типографија MW. AG Загреб).

Изашло је једно лепо издање ових нових закона, које је т. Др. Политео, како скромно каже, „пропратио 0 уводом и примјетбама . У ствари IT. Др. Политео дао је у овим својим приметбама тако јуридички добар а концизан им стилски јасан коментар, да ће свима, који се буду њиме служили, бити од ванредне користи ва потпуно разумевање законског текста п намере законодавца. Нарочито су богате приметбе уз Закон о принудном поравнању ван стечаја. Указивање на разлику од раније Нагоде и мало историјата, развитка ове моде и посланка и примене тог закона код нас, изванредно помаже равумевању повог закона. Књига T. Полштеа, је неопходна за све оне, који су позвани да примењују ове законе, који ступају на снату 1 маја 1980 године. А од судија и адвоката зависи правилна примепа ових закона и добри плодови, који се од њих очекују. Мада плодови зависе од садржаја закона, „они могу, како IT. Др. Политео тачно каже, крај свота тога бити али уништени или побољшани — већ према томе како се с њима буде руковало“.

STEČAJEVI U 1929. GODINI | U prošloj godini bilo je ukupno 1063 stečajeva prema 917 u 1928. godini. To je 146 stečajeva više. Porast prema prošloj godiai iznosi 15.92%. Stečajevi su po pravnim područjima отако роде = (brojevi u zagradama odnose se na prošlu godinu, a procenti pokazuju povećanje na sto ili smanjenje prema 1928. godini): Srbija i Crna Gora 846 (682) -- 24.00% Hrvatska i Slavonija 85 (80) — 6.25% Slovenija i Dalmacija 69 (80) — 13.75% Bosna i Hercegovina 13. (17) — 23.53% Vojvodina 50 (58) — 13.79%.

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

Шре три године вођена је дискусија у београдском правничком друштву о питању: сељак и зеленаштво. Повод за дискусију био је реферат једнога нашега високог магистра, у коме је заступано гледиште, да сељак може мирно да превари свог повериоца о томе, да ли је сељак или не, то јест да има право да изјави повериоду, „Да није сељак и као такав потпише меницу, и да се о року ушанчи иза свог сељачког својства н на тај начин изигра своју обавезу. Највећи део присутних није могао да се помири са тим гледиштем, које је противно начелу правичнссти.

У свима законима се каже, да превара никоме не помаске. Нарочито је после рата, кад је морал пао, питање о 06мани повериоца од стране дужника на све могуће начине по-

"стало предмет брите законодавства. Ми смо пре кратког вре-

мена реферисали, да су немачке банке преко врховних привредних организација тражиле пропоганду међ привредницима, да банци, од које траже кредит, допусте преглед књига и то под условом, да их је прво прегледао и оверио заклети стручњак.

Покрет против злоупотребе кредита најзад се кондензираб у предлогу једнот од највећих немачких правнака Д-ра Вундерлиха, посланика у немачком Рајхстагу, у облику предлога уз пројекат кривичног закона, који се последњих месеца проучава у одбору немачког парламента. Д-р Вундерлих је образовао ново кривично дело, под имсном „превара при кредиту“. Он је предложио да се после 8 346 пројекта кривичног законика унесе ново кривично дело, које ће овако да гласи:

„Ко, независно од случајева обичне преваре, оштети

IZVOZ <

POVEĆAJTE

> ЈУО% .

ADRIATIC OVERSKE.AS CORPORATION Ltd.

Telegrami: ADRIACORP LONDON ВС: 6, ed.

Kodeks: ,,A. B.

FIRMA LONDON_KIH JUGOSLAVENA ODGOVARA: BE.SPKI,A TNO, BRZO, STVARMO 24, Haimarket, LONDON, S. W. 1.

Pišite: HAYMARKET HOUSE

= 1

i