Narodno blagostanje

Страна 104 НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ Бр. 7

зреме је било тако лепо, да нисам могла да одолим, затвортла сам дућан и ишла да се шетам.... Тај ми је одговор опворпо видик на непознат свет“.

Један професор Американац, који се оженио са Францускињом, прича ми сличну епизоду. Ручао је са женом у једном ресторану у Њујорку. Послуга, је била прилично трома, што га је нервирало.

На то рече његова жена :

— Зашто се нервираш, па ми бар не журимо ! То је најоригиналнија реч коју сам чуо од своје жене.

ИЗ МРАЧНЕ АМЕРИКЕ

Велики американски град Чикаго, центар југословенске емпграције, банкротирао је. 40.000 чиновника и намештеника је без хлеба. Неки од њих потражују по 80.000 динара код општине. За неки дан престаће да рале и школе, а један велики део општинских подузећа већ је на умору. Банке су изјавиле, да не мисле"дати ни паре више једноме граду, у коме влада нечувена корупција и крајња лична и имовна несигурност. Једнога дана бачено је пет бомби од којих је једна. однела читаву кућу у ваздух. Стара је ствар, да се корупција најрадије служи јавним радовима као најзгоднијом приликом за крађу. Тако су у Чикагу последњих година сва расположива средства била употребљавана за подизање монументалних грађевина. Председник општине „дебели“ Бил Томсон, неси надимак грађевинар, због тога што је јавна. средства, употребљавао за зидање монументалних грађевина. Ca многих страна се тврди, да је председник општине чак у ближим односима са разбојницима у Чикагу.

Још је страшнији скандал избио ових дана у Њујорку. Истражни судија стајао је у интимним везама са њујоршким коукарима и разбојницима тако, да ву му једног дана чак бавкет приредили. За време банкета улетела је у салу једна, група маскираних разбојника, претресла је све без изузетка и однела им све што је нашла. Сутра дан су сви добили на-

трат све ствари од вредности. Веле, да. је тај напад био само

због тога, да би се докопали једнога писма, које је било у јед-

нога од гостију, у коме се налази уговор о убиству једнога краља коцкара и уцењивача, који је баш тих дана убијен уз велику награду. Приликом истрате утврђено је и то, да постоји једна велика разбојничка организација, која има интимне везе у полициским канцеларијама па чак и на вишим инстанцијема. Највећи улични разбојници пуштани су на слободу а дославе појединих грађана бацане су у корпу и у опште разбојници су протурали код полиције шта су желели. о

У једноме маломе месту у Георгији, посумњало се на, једнога црница даје одвео и убио четрнаестогодишњу девојчицу једнога белога фармера. Велика, гомила белих фармера пошла, је у потеру за њим и у шуми га је пред зору ухватила. Црнац је признао судији да је извршио убиство. Гомила фармера отеда је принца из руку шерифа, одвела га у шуму на место, где је нађен леш девојчице, затим је небројено пута убоден ножем док није издануо. Његова је лешина натопљене глаолином и спаљена, на. ломачи.

=

— Чикаго у распадуг Тешко је веровати саопштењу егропских лситова, да су у Чикагу рабојници, коцкари, убице пи неваљалци узели тако рећи сву власт у своје руке. Једног дана извршено је 40 разбојничких напада на пролазнике улицом, а преко 100 упада, провала, разбојништва и крађе по кућама. У једном биоскопу пала је бомба и направила несрећу. У трговини животних намирница једног Талијана експлодирала је такође бомба. Разбојници, коцкари и неваљалци нису организовали само поход на грађане, већ и

међусобно. Убијају се на отвореној улици. Шеф једне великг разбојничке банде Аутомобил Ђое, који је био врло популаран у Чикагу због своје елеганције, убијен. је-на сред улице из револвера. Свет је наватао толико страх да нико и не помишља да их хвата. Влада пак-толико. поштује. аутономију општинску, да се никако не може решити да интервенише, већ позива грађанство да мобилизира националну; гарду и да тиме учини крај анархији, која је невероватна за: данашње време и за једну цивилизовану Америку:

Ових: последњих година: знатно се" је" развила: наша: индустрија памука. Hy, Tak развитак није био једноличан Бени то се најбоље види) ако посегнемо за статистиком, у првом реду статистиком увоза памука и памучне робе.

рана таланта ват и а

· Развитак наше индустрије памука

Тај је износио (у тонама)

врсте год. 1926 год.. 1929 скрови памук 6.893 7.596 памучна пређа 7.605 10.916 памучне тканине 12.825 11.146 чарапе и рукавице 218 82. шивена роба 114 62.

Напредовање наше текстилне индустрије: најбоље се види по опадању увоза плетене и шивене робе. За. ове четири године увоз је пао преко половине, Особито код-чарапа, што је последица. подизања властитих плетиона:и творница.

Пораст увоза сировог памука показује да су и предионе интензивно радиле. А опадање увоза“ тканина опет доказује, да су и ткаонице добро радиле. |

Међутим и увоз пређе је порастао. И то веома знатно. То значи, да домаће предионице нису биле у стању да подмире сву потребу домаћих ткаоница и плетиона. Према томе, појачање рада наших ткаоница и плетионица не смемо просудити само по опадању увоза, него у још већој мери по порасту увоза пређе коју они потребују.

Обзиром на знатан пораст: увоза: пређе јасно је; да чаше предионице не држе темпо са развитком осталих грана памучне индустрије. Увоз је памука додуше порастао, што значи да предионице боље раде, али знатан пораст увоза пређе опет показује да домаће предионице у све мањој и мањој мери задовољавају потребе наших ткаоница и плетионица. Док су се последњих година ткаонице и: плетионице необично развијале, предионице су се развијале слабијим темпом. То је и ради великих инвестиција, које су потребне за једну предионицу. Јер док се ткаоница може почети и за неколико разбоја а плетионица са неколико стројева, пре= дионице се рентирају само, ако су већег опсега. Ми за те иивестицје нисмо имали капитала, а иноземство: је' било прилично резервисано.

Колико смо информирани, сад се озбиљно иде. за тиме; да неке предионице прошире свој уређај дотично да се осгују нове. Мауннеров концерн демонтира= у“ Чехословачкој :00.000. вретена. Бог зна: колико ће од њих доћи и до нас, будући. да ми у том погледу пружамо најбоље шансе. Али геке. аустријске. предионице спремају се на сеобу у нашу ржаву.

Док смо са:ткаоницама и. плетионицама. бар загобичне зрсте већ. скоро сатурирани); предионице. могу: рачунати. са собром коњуктуром, што најбоље видимо из: пораста увоза пређе.