Narodno blagostanje

4 фебруара 056. ________ ланци, 23. марта. — Инвалидска задруга а. Д. У Београду, 30. марта. — Жупска привредна банка у Александровнцу Kp,. 16. марта. — Буљкеска пучка банка д. Љ 15. фебруара. Прометна банка а.д. у Београду, 23. марта. — „Сидро“, Д. Д. за: трговину жељезом у Загребу, 20. фебруара. — Пучка дионичка штедиона у Новој Градишки, 27. фебруара. — Хрватски дом, д. д. у Костајници, 16. фебруара. — Кредитна и припомоћна задруга руских официра и чиновника у Земуну, 23. фебруара. — Д. д. |. храватске каванарске, гостионичарске, крчмарске творнице сода воде у Загребу, 24. фебруара. —

РАЗНО

—_Кад је пре неколико месеца јављено, да ће Швајцарске власти да уступе банци за међународне обрачуне зграду познату под именом Киршгартен, била је радост. Сад пак јављају да је организациони одбор те банке нашао, да је зграда и сувише тескобна: и већ су отпочели преговори за знатно проширење те зграде. До сада већ број чиновништва узет у комбинацију премаша далеко станбену способност те зграде, која је иначе врло пространа. Кад је Друштво народа алајбегова слама, зашто да то не буде и Банка за међународне обрачуне>

—_ "Тамо; амо па је хотел ипак најзгоднији за канцеларије. Одлучено је, да Банка:за међународне обрачуне, за време док буду вршене велике оправке и проширења на згради, коју је добила бесплатно- од Швајцарске, смести своје бирое у Савој Хотел, уз скромну: кирију од 2;200:000:динара"годишње. Међународне конференције су веома размазиле конференцијаше; њима више никаква сума није довољна као 'дневница нити им је најугоднија и најуређенија -канцеларија довољно -комотна. Хотел, у који се треба да усели банка, спада у најлепше хотеле у Европи. Изгледа 'да је :осигуран- избор Француза Кенеа за генералног директора јер се само Немачка противи. Али за то ће још бити неколико немачких "директора: у банци. То је у осталом најбоље решење питања. Нека сваки народ угура по неколико директора, па ће сви бити задовољни. Само шта ће бити са дивидендом>2 — Дунавском. паробродарском друштву у Бечу не иде добро. Таман је државна субвенција покрила, дефицит у бродарству,. а појавио се дефицит у Печујским рудницима. Изгледа да ће морати одступити генерални директор. Иначе се још увек воде преговори за фузионирање са Баварским лојдом.

__— Ових дана отворен је и предан саобраћају нов железно-бетонски-мост преко Муре: код Горње: Радгоне у Словенији H Радкерсбурга у Аустрији. Дужина износи 85 метара. Трошкови износили су 2.96 милиона динара те су подељени између наше државе и Аустрије.

— Једна мађарска глумица жена једног Американца која живи стално у Америци, а у последње време се бавила у Џешти, појавила се у позоришту у хаљини, у којој је" добила прву награду за лепоту у Бечу. Хаљина је била деколтована, што је противно законима о моралу у Пешти и због тога је госпођа уклоњена из позоришта.

— Универзално саобраћајно средство. Пре кратког времена - извршена је у Америци проба са једном комбинацијом гаероплана ги гаутомобила, то јест гаероплан је наме штен«на,. аутомобил тако да се може кренути са: аутомобила. Прво се ставе у покрет оба мотора:и кад аутомобил достигне брзину од 80 километара героплан се сам диже у висину. То је дало повода да се приђе комбинацији јед-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 109

нста апарата, којим би се могло кретати ваздухом, водом и сувим. То би било универзално саобраћајно средство. Кад се седне на тај апарат иде као аутомобил, притисне се једно дугме постаје чамац, притисне се друго дугме постаје аероплан. Идеја ће како јављају У најкраћем времену бити остварена.

— „Прагер Пресе" јавља, да је 3. фебруара растерала мађарска влада један збор нове сељачке странке У Кишкерешу. Странка треба да се зове Сабо нађата. Програм је већ израђен и по њему се тражи укидање фидеј комиса, укидање мртве руке, смањење броја народних посланика за 50%, забрана емиграције и имиграције, заштита домаћег земљишта од странаца. Томе се покрету придружило и неколико парламентараца и то чак из владине странке, Министар пољопривреде г. Мајер, који је и сам сељачког порекла, одпочео је енергичну акцију против тога покрета. On тражи да се напусти тако радикалан програм и да странка пође реалнијим путем.

— У Канади је ових дана извршена проба са проналаском једнога професора универзитета из Монтреала по коме се огромне површине леда могу растопити за неколико менвута једном нарочитом течношћу, коју је он пронашао. Експерименат је потпуно успео.

— Катастофално повећање беспослице у Енглеској. Приликом дебате пројекта закона о обезбеђењу беспослених

радника министар Томас одржао је један говор, који је мо-

рао и најкуражнијег Енглеза бацити у очајање. Он је констатовао да је криза у енглеској индустрији много озбиљнија него што се мисли; да број беспослених радника дневно скаче у огромним цифрама, тако да ће за месец дана број да: порасте за 100.000 радника. Влада намерава да пожури у. парламенту. вотирање пројекта закона о помоћи за рационализацију индустрије.

—У Немачкој влада у јавности страшно огорчење против поротног-суда у Халберштату, који је осудио на 9 месеца затвора једног телеграфског радника за саучешће у кривичном делу побачаја, и ако је утврђено било да је он своју жену озбиљно одвраћао од тога корака. Суд је нашао да он није био довољно енергичан у спречавању жене у том послу и из тога конструисао кривично дело саучешћа и казнио га већом казном но госпођу, која је помогла његовој жени, (која је у међувремену умрла).

— Јадранска Пловидба израђује нову лађу типа „Карађорђе" за четврту брзу лонгитудалну линију из Сушака до Котора. Пароброд ће бити готов до пролећа 1931 год.

— Дубровачка Пловидба израдиће нов пароброд типа „Куманово“. |

— Данско Министарство просвете упутило је питање дирекцији Радиа у Данској да ли је могуће да се ђаци спремају за испите преко радиа. Педагози су противни томе због тога што. је немогућно исправљати грешке код ђака. Даље, било би врло скупо јер у радио-програму не би се нашло: новољно места за те часове. Најзад каже се да је и иначе много слушалаца на универзитетима; радио би само проширио тај број.

—""У најновијој борби између устаника и националиста. у Кини пало је 1000,мртвих. И то је један доказ мирољубивости човекове. у

— Савез аграрних заједница у Војводини одржао је прошлог „месеца у Новом Саду своју главну скупштину. У том савезу.је организовано 9.513 добровољаца са 79.403 јутара земље, 1054 колониста са 6.342 јутара, 910 оптаната са 4.592 јутара и 44.936 аграрних интересената са 124.354 јутара ; укупно дакле. 58.413 чланова. са 214.692 јутара земље. (Тако јавља „Обзор“).