Narodno blagostanje

Страна 122 ,

нансиској кризи. Али се мора рећи, да нема ни среће. Таман је било одлучено, да добије 3,000.000 динара на име накнаде за касарну, која је била својина осечке општине, кад је ствар заустављена због тога, што се питање не може да реши појединачно, јер има још градова у Југославији који су у истом положају. А исто тако очекује већ годинама Осијек годишњу субвенцију од државе од 6 милиона динара за жандармерију.

— Буџет града Бањалуке износи за 1930 годину 19 милиона, те је за 4 милиона већи но у прошлој години, док су приходи остали скоро непромењени. За покриће мањка градска управа има намеру, да повиси цену електричне струје од 4 на 5 динара по киловат сату. Прошлогодишњи буџетски вишак од 3 милиона динара унешен је у овогодишњи буџет.

— „Обзор“ јавља, да је Вараждинско-електрично Д. д. у Вараждину примило од Прве хрватске штедионице зајам од 4 милиона динара, која се сума има употребити за електрификационе радове у вароши. Зајам се има отплатити у четврт-годишњим ратама од 150.000 динара.

— За подизање и изградњу нове загребачке болнице и клинике осигуран је, према вестима загребачких листова, износ од 100 милиона динара.

— Градска плинара у Копривници обуставила је рад. Како јавља „јутарњи лист“, 28. фебруара обуставила је рад градска плинара у Копривници — према одобрењу банске управе. Разлог лежи у томе, да се плинара већ дуже времена налази у дерутном стању, и да је било све мање потрошача! Због тога је плинара радила са губитком, који је износио 10 до 15 хиљада динара месечно.

— Буџет града Трбовља, у Словеначкој, који је п03нат ради трбовљанског угљенокопног друштва, исказује за 1830 годину издатака од 4,879.029 динара а прихода од 4,884.238. Према томе приходи су за 5 хиљада динара већи но трошкови. Интересантно је напоменути, да угљенокопно друштво само плаћа преко 3 милиона динара на име градских пореза.

— У питању зајма љубљанске општине за регулационе радове око Љубљанице отпочели су ових дана преговори са групом домаћих новчаних завода. Ради се о зајму од 30 до 40 милиона динара.

— Градска штедидница у Кочевју, у Дравској бановини, налази се већ неколико година у веома неповољном стању, које се је последњих дана толико комлликовало, да је штедионица била принуђена, да затвори своје шалтере. Пасиве иду у милионе, и управа града мораће да предузме потребне кораке да спасе завод, за чије обавезе јамчи читавом имаовином. Изгледа, да до тог стања не би дошло, да нису по среди нека још нерешена управно-политичка и имовинска питања општине.

— Скопље ће добити водовод. Нови регулациони план Скопља и комунална политика управе скопске општине предвиђају · као најпрешније потребе Скопља водовод и канализацију. У том циљу већ се чине потребне припреме, после којих ће се приступити реализовању спремљених планова. Краљевска Влада је обећала скопској општини све техничке инсталације, које ће јој излиферовати на рачун репарација. Скопље, које је до сада добијало воду из приватних бунара, изградњом водовода добиће здраву, добру из-

оеоемивевшалпвишоаввишио воцшоононооивви хилогиичикоиоонии

Оспивачи : Banque Oftomane, Banque de Paris et des Pays-Bas, Societe Financiere dOrient

азанпванинрива

зиванпкешаинптапивонлоивовнирапвдооо ово виола нови н

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

дрранкуско“Српска Банка Каштал; Фран. 20,000.000

Обавља све банкарске послове

Бр. 8

ворску воду, коју у великим количинама могу да дају извори у околини вароши. Стручњаци су испитали терен и констатовали, да неће бити никаквих сметњи при овоме раду.

ТРГОВИНА

— У ствари оснивања шпанско-југословенског трговачког друштва : Компание Хиспана Југославе С. А. у Барцелони, о коме смо предузећу јавили у прошлом броју, саз-

| најемо сада, да је акционарска главница већ уплаћена, те да

износи 5,000.000 шпанских пезета, или око 3,55 милиона дин. САОБРАЋАЈ

— Железничка пруга Рогатеп—Крапина отворена је 16. о. м. Дужина пруге износи 19.5 километара те је од велике важности за везу Марибор—Загреб, јер растерећује пругу преко Зиданог Моста.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Савез живинара краљевине Југославије основан је у Новом Саду у недељу 16. о. м. на састанку удружења жизанара и голубара дунавске бановине.

— Суперконтингенти за производњу шпиритуса подељени су од преосталих и неутрошених контигената пољопризредних фабрика шпиритуса на основу Закона о државној трошарини на разне пољопривредне фабрике. Ради се о конгингенту од 235.000 литара. 5

ИНДУСТРИЈА

— Средином априла почиње да ради велика фабрика вештачког бензина, коју је подигла Стандард Оил Компанија у Њу Џерзеју.

— И Румунија је расписала стечај за проширење и аутомотизирање своје телефонске мреже. Рок за оферте је 10. април ове године, Ради се о 40 хиљада нових телефонских прикључака.

— У Мириху је основано холдинг друштво под именом Ешореп Ејестс Согр. коме припадају, поред Adriatica Б!есшчска и швајцарске Електробанке и многа велика енглеска подузећа. Друштво припрема материјал за радове у Румунији, Грчкој и Шпанији. i

— Централа индустриских корпорација у Берлину претресала је питање о кризи пољопривреде и сагласила се, да се морају употребити сва средства да се подигне рентабилитет те важне гране народне привреде. Наравно да се од тих средстава искључује она индустрија, која би отежала грговински политички положај Немачке са иностранством, било при преговорима за трговински уговор, било о конкузенцији на светском тржишту, а услед поскупљења живота

радништва.

__ Обласни инспекторат у Загребу предложио је Уполви државних монопола, одељењу индустрије, у Београду, следећу поделу рада између творница дувана у северо-зазадном крају наше државе: да творница У Љубљани израђује боље врсте цигара ; творница у Загребу да се адапгира за производњу цигара и сеченог дувана, док би творзица у Сењу израђивала слабије врсте и оне, које је загреЗачка творница израђивала до сада. У тој сењској творници раде већим делом домаће жене, од чије зараде живи много лородица. Поред тога, предложено је Управи државних моаопола да откупи кућу у којој је смештена загребачка твор-

авзопноонџурипнвиксинцин иппнпанивниппавш висшсеспвиннини . LI IU IJ

Седиште: ПАРИЗ, Централна Дирекција: БЕОГРАД Филнале: Лондон, Скопље, Битољ, Ниш, Солун

ивпананацалаа

аннрипшинизишнивишвишоивсовомавшплаапниимининннсасинавонинници