Narodno blagostanje

22. фебруара 1930.

ница дувана, јер је општина загребачка, која је власник зграде, понудила врло повољне услове, остајући у обавези са својом понудом месец дана.

Г. др. Милан Врбанић, председник загребачке коморе за индустрију и трговину, изјавио је да се комора у свему слаже са горњим предлозима и да ће инсистирати на томе, да буду усвојени. Усвајањем ових предлога била би форсирана наша производња дувана, а уједно и питање незапослености радника нашло би своје најбоље решење. | —__ У вези наше раније вести о проналаску немачког проф. д-ра Бергијуса, и то методе за добијање сточне хране из дрвета па чак и шећера, саопштавамо да га је Совјетска влада позвала у Русију, ради подизања једне фабрике, која би имала да искористи његов патент. Како руски сељаци воде пасивну резистенцију према најновијој политици социјали“ зирања пољопривреде, то је још једино тај начин могућан да се одржи сточарство у Русији. Сељаци су поводом најновије аграрне политике своју стоку делимично и поубијали, само да је не би морали предати властима. Чехословачка пак је обзнанила, да дрвени шећер није добар. Разумемо ми, шта мисле Чехословаци. Дрвени шећер би задао страшан удар њиховој индустрији шећера ; због тога сахарин и данас важи за штетан.

— Радови око проширења сарајевске електричне централе ових су дана завршени. Набављена су постројења најмодернијег типа, која су у погледу потрошње угља веома економска. Код много повећаног капацитета електрана моћи ће постићи према вестима из новина годишњу уштеду од око 800 вагона угља(2)

— Међусобно потпомагање млинова у случају штете од пожара. У недељу, 15. 0. м. одржали су власници млинова у Вел. Бечкереку конференцију о питању осигурања против пожара. Констатовано је, да морају плаћати сувише велике премије које износе 30.000—36.000 динара годишње. Због тога је решено, да се оснује нарочит фонд за међусобно потпомагање. У тај фонд има сваки млин да уплати прве године горњи износ, а друге године сукцесивно мање, ако се у међувремену није десио какав пожар. У годинама, у којима би настао пожар уплаћиваће се цео износ, као и прве године.

АКЦИОНАРСКА ПРЕДУЗЕЋА И ЗАДРУГЕ Нова предузећа :

1 Е У Сплиту је основано ново паробродско друштво које су основали г. г. Дупланчић, Пухаловић и Видони. У

Шведској купљен је већ један моторни једрењак од 800 тона носивости,

— У Љубљани је основана нова текстилна фабрика Хрибарник и Ко., друштво са ограниченим јемством. Главница износи 800 хиљада динара.

— На Врхники код Љубљане, купила је текстилна фабрика Чехо-југ д. д. из Крања објекте бивше фабрике за конзерве, који ће се адаптирати у нову текстилну фабрику, у којој ће се запослити 400 радника.

— Фабрика за памучну индустрију д. д. у Загребу отворила је у Београду своје магазине. |

— У Св. Ивану Зелине основана је млекарска задруга. Задружни удео износи 100 динара.

Промене :

— Битољска банка повисиће, према решењу главне

скупштине од 9. о. м., своју акционарску главницу од 1 на 3 милиона динара.

— Касациони суд поништио је одлуку нишког суда о отварању стечаја над Јужно-моравском банком у Нишу, која се налази у ликвидацији.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна, 123

— Каштел, фабрика хемијско-фармацајтских производа д. д. у Загребу, која је недавно пренела седиште из Карловца у Загреб, снизиће на главној скупштини од 1. марта дионичку главницу.

—- Хрватска сељ. господарска задруга у Броду на Сави ступила је у ликвидацију.

ГОДИШЊИ ЗБОРОВИ АКПИОНАРСКИХ ДРУШТАВА

— Привредна банка а. д. У Лебану, 16. марта. — Лесковачка привредна банка, 16. марта. — Љишка банка у Љигу, 17. марта. — Индустријско привредна задруга ад. у Зајечају, 16. марта. — Банка „Стара Србија" у Скопљу, 15. марта. — Задруга апатинских поседника теретних лађа у Апатину, 20. фебруара. — Ариљска штедионица а. Д. Ариље, 16. марта. — Банка „Тамнава“, 16. марта. — Привредна банка у Краљевом селу, 16. марта. — Београдска банка а. д. у Београду, 16. марта. — „Каштел“, творница хемиско-фармацеутских производа д. Д. У Загребу, !. марта. — Штедња и предујамна Задруга за град и котар Сисак у Сиску, 2: марта. — Посавска штедионица ДА. У Сиску, 8. марта. Урошевачка привредна банка у Урошевцу, 16. марта. — југословенско друштво жижица а. д. из Београда, 22. марта. — Шаторачка штедионица у Доњој Шаторњи, 24. априла. __ Лесковачка централна банка у Лесковцу, 16. марта. Лесковачка кредитна банка у Лесковцу, 17. марта. — Лесковачко електрично друштво у Лесковцу, !8. марта. — МеБусобна припомоћна заједница као задруга у Бачком Моноштору, 23. фебруара. — Привредна банка д. д. у Пашићеву, 9. марта. — Митровачки парни млин Д. и С. Месаровића а. д. у Срем. Митровици, 22. марта. — Задруга Српљског православног свештенства а.д. У Београду, 18. марта. — Браћа Месаровића. д. У Београду, 29. марта. — Врањевачка Српска штедионица д. д. У Новом Бечеју, 27. фебруара. — Дунаво-посавска банка у Београду, 23. марта. Ужичко а. д. „Златибор: у Ужицу, 23. марта. — Бачко жупанијска радничка задруга за самопотпомагање у Сомбсру, 23. фебруара. — Југословенско индустријско и трговачко д.д.у Загребу, 6. марта. — Задруга општинског особља електро-саобраћајних службеника у Београду, 16. марта. — Прокупачка банка у Прокупљу, 23. марта. Привредна банка у Пироту, 23. марта. — Муњара д.д. у Вировитици, 9. марта. — Питомачко чрешњевачки угљеници д. д. у Загребу, 25. фебруара. — Сједињени паромлин д. M. у Бјеловару, 15. марта — Дестилерија M. д. прва југословенска творница есенција за рум и ликере, етеричких уља и етера у Загребу, 26. фебруара. — Санаторија у Загребу д. д., 2. марта. — Стубличке Топлице д. д. У Стубличким Топлицама, 28. фебруара. — Хрватска католичка штедионица д. д. у Новој Градишки, 26. фебруара. Котарска штедионица у Д. Михољцу, 2. марта. — Чиновничка штедна и предујамна задруга за хрв. приморје у Сењу, 23. фебруара. Индустријско д. J. „Алат' У Загребу, 26. фебруара— Задружна господарска банка д. д. у Љубљани, 28. фебруара. „Метра“ здружена творница траков и праменов д ду Љубљани, 28. фебруара. — Звеза аграрних заједница за Словенију р. 3. 3. 4. 3. У Марибору, 2. марта. — „Липа Мин“ творница куверата и конфекција папира д.д. У Загребу, 27. фебруара. — Загребачка дионичка творница папира у Загребу, 27. фебруара. — Хрватски дом д.д. У Винковцима, д. марта. — Српска штедионица д. д. У Винковцима 9. марта. — Осјечка творница кожа д. д. У Осијеку, 2. марта.

— Стројилна, месна и кемична индустрија д. д. на Понцени при Цељу, 1. марта. — Српска народна штедионица JE O XV Земуну, 16. марта. — Српско акционарско свиларско друштво из Београда са филијалом у Лапову, 30. марта. — Ст. Кањишка прва штедионица д. д. 23. фебруара. — „Сентинела» уложни и кредитни завод д. Д. У банатском Новом Селу,