Narodno blagostanje

__ 8. марта 1930.

грађењу железница у југославији у десетогодишњем периоду од 1920. до 1930.“, из којег вадимо неколико интересантних података. До уједињења имали смо за јаван саобраћај железничку мрежу од 8980 кил. пруга разног колосека. У току десет година изграђено је 1348 километара нових пруга, а за то је утрошено 1.695,000.000 дин. Међутим данас имамо за јаван саобраћај 10.006 километара. У грађењу су још 291 километар.

По Уредби о грађењу железница, која је донета и озакоњена 1927. год. имају се изградити ове пруге : Јадранска, пруге у вардарској бановини и кратке везе. Укупно се има израдити 1939 километара, што ће коштати 5.682,000.000 динара.

— У Белгији су се повисиле, почев од !. о. м. желез- ничке тарифе (са врло малим изузецима) за 10%.

— Субвенција аустриског дунавског паробродарскох друштва. Аустријска је влада одлучила, да одобри поменутом друштву на име субвенције 2.5 милиона шилинга (20 милиона динара) и за 1930. годину, тиме да друштво на аустриским линијама одржи неокрњен путнички и теретни саобраћај. |

— Саобраћај Дунавом. Како је прошле године у ово време цео саобраћај Дунавом и споредним рекама био обустављен због леда, тако чујемо да је и ових дана био обустављен саобраћај на горњем Дунаву, не због леда већ због необично мале воде. Како су и код нас у сталном опадању Сава, Тиса , Врбас, Босна и Драва, то постоји опасност да ће и код нас доћи до исте незгоде.

АКЦИОНАРСКА ПРЕДУЗЕЋА И ЗАДРУГЕ Промене :

— Акционарско друштво Хинка Франка, у Загребу, повисиће своју главницу. О томе ће дефинитивно одлучити главна скупштина.

Ликвидације :

— Југословенско Кременецки д. д. у ликвидацији у Загребу, сазива ванредну главну скупштину, на којој ће се реферисати о завршеној ликвидацији и брисању предузећа. Друштво је имало акционарску главницу од 4 милиона динара. 1924. године претрпело је губитке од 1.94 милиона а у 1929. години 2.9 милиона динара.

ГОДИШЊИ ЗБОРОВИ АКЦОНАРСКИХ

ДРУШТАВА | — Југословенско сименс д. д. у Загребу, 17. марта. „Електра“ д. д. у Љубљани, 14. марта. — „Сатурнус“ д. д.

за индустрију плочевинастих изделков у Љубљани, 17. марта. — јавно складиште ин превозне дружбе д. д. у Цељу, 18. марта. — Товарно завес „Стора" д. д. у Шт. Виду над Љубљано, 18. марта. — „Продуктива“ а. д. у Новом Саду, 22. марта. — Српска обртна банка а. д. у Београду, 30. марта. — Банка Далмата ди Сконто у Зари, 16. марта. — Трговачки обавештајни завод а. д. у Београду, 6. априла. — Мокрински парни млин на ваљке д. д. у Мокрину, 15. марта. Занатска банка Краљевине Југославије а. д. у Београду, 30. марта. — Хотел „Роајал' а. д. у Београду, 30. марта. — А. д. Терапија у Београду, 13. априла. — Ђаковачка банка у Ђаковици, 6. априла. —

„Прво ње NERO E eca EE ea АЈА

Кој ILI INC

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

на обвезнице Ратне штете По 520:—- дин, од комада са 8'%/, годишње камате без икаквих других трошкова.

· РЕЕСКОНТ УЈЕ

| o. == == }) =: lim: eo eo } Ooo po: po Io o o e e «ЕР у чита Ај о ја == = == етапа олтар флота

_- Страна 157

— Станишићка штедионица а. д. у Станишићу, 15. марта. — Југословинско Рудолф Мосе а. д. у Београду, 30. марта. — „Филипс југословенско трговачко а. д. у Београду, 9. априла. — Паланчка кредитна банка у Смед. Паланци, 6. априла. — Фабрика трикотаже „Енка" а. д. у Београду, 13. априла. — Српска кредитна банка и штедионица д. д. у Белој Цркви, 16. марта. — Привредна банка д. д. у Великој Кикинди, 23. марта. — Чачанска штедионица у Чачку, 6. априла. — Пожаревачко рударско друштво а. д. у Пожаревцу, 13. априла. — Загребачка творница кожа у Загребу, 18. марта. — Српска кредитна банка и штедионица у Карловцу, 19. марта. — „Фореста“ д. д. за индустрију и трговину дрва у Загребу, 12. марта. — Српски кредитни заво д. д. у Беловару, 21. марта. — Сирачка производња вапна д. д. у Загребу, 12. марта. — „Кроација“ 12. марта. Вајс и друг д. д. за трговину стакла, порцулана, светиљака и стакларија у Загребу, 22. марта. — Загребачка творница ципела д. д. у Загребу, 18. марта. — Српска штедионица д. д. у Петрињу, 22. марта. — Српска кредитна задруга у Загребу, 16. марта. — Земљорадничка банка д. д. у Загребу, 15. марта. — „Орешчанин“ д. д. за израду шума у Загребу, 10. марта. — „Уна“ д. д. за индустрију дрва у Загребу, 11. марта. — Немачка пучка штедионица д. д. У Новој Пазови, 25. марта. — Хрватска католичка банка д. д. у Загребу, 15. марта. Кинематографско д. д. у Карловцу, 16. марта. — Штедионица за бановину д. д. у Глини, 16. марта. — „Југопромет“ југословенско прометно д. д. у Сушаку, 20. марта. — „Универзал> трговачка и индустриска д. д. у Љубљани, 18. марта. — Творница за душик д. д. Руше у Марибору, 20. марта. — „Гранум" трговачко д. д. у Загребу, 18. марта. — Складишно и отпремичко д. д. У Загребу, 18. марта. — „Биљана“ а. д. 3 индустрију у Београду, 6. априла. — Д. д. за подизање станова у Суботици, 16. марта. — Опште грађевинско а. д. у Београду, 6. априла. -— Паробродарско а. д. „Прогрес“ на Сушаку, 19. марта. Ливница и машинска фабрика „југ. а.д. у Београду, 6. априла. —

РАЗНО |

— Према изјави председника Удружења власника зграда и земљишта, у Београду има сада преко пет хиљада празних станова и локала. Задужења сопственика код Државне хипотекарне банке прелазе 800 милиона динара, с неплаћеним ануитетима око 200 милиона ; интабулисани терети на непокретна имања у Београду износе за четири последње године близу две милијарде динара, а дуг власника за порезу око 250 милиона.

— Продужење закона о заштити кирајџија у Немачкој. У Рајхстагу води се ових дана дебата о продужењу закона о заштити кирајџија до 30. јуна 1932. године.

РАХМЈА РКЕТРГАТМОМА.

PRETPLATA NA „NARODNO BLAGOSTANJE” SA DODATKOM — ANALIZOM BILANSA — STAJE 280 DIN., A BEZ DODATKA 200.— DIN. GODIŠNJE

ЛЕВ НИ Ta

| => <= => | = 5 => | GD GD => | GD ал вс НИ КИ аи Ру

ДАЈЕ ЗАЈМОВЕ,

менице новчаних завода са аду камалже нето.