Narodno blagostanje

Страна 170 _ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА НОВЧАРСТВО зајма. Плаћаће се годишњи купон са 32% од његове златне

— Из Берлина јављају, да је 7. 0. м. немачка царевинска банка снизила дисконтну стопу од 6% на 5.5% а ломбардну стопу од 7% на 6.5%. i

— Друштво Нејелс бепета) Ттил 174. Лондон, поделило је за прошлу годину дивиденду од 5 и по од сто.

= Пошто је Пољска влада одавно потрошила новац који је добила од шведског труста жижица као зајам за уступање монопола жижица, то је поново отпочела преговоре с истим предузећем, ради измене извесних тачака у уговору, како би тим поводом могла добити нов зајам од 25 милиона долара, — од чега би се 6 мил. употребило за конверзију постојећег зајма. Шведски труст ће пристати на то, али под условом, да се концесија продужи до 1945. године.

—_ Акт о оснивању Банке за међународне обрачуне потписали су представници шест емисионих банака и Морган у име трију американских банака.

— По француском законодавству не могу домаћи судови да суде страним државама. Међутим, француски су судови почели да одступају од тога основног принципа. Ових дана осуђена је држава Порторико, која плаћа још увек папирним францима свој дуг од 35 милиона франака, који је закључен у Француској 1911. год., да има у будуће плаћати у злату. Интересантна је еволуција француског правосуђа. Док су имали да се регулишу предратни кредитни односи између Француза или између Француза и странаца, где је Француз био дужник, онда је правосуђе стојало на гледишту, да је папирни франак раван златном. Од како су ти односи ликвидирани и од како долазе односи, у којима је Француз поверилац, Француска је одбацила раније принципе и почела је да по истоветним случајевима доноси са свим супротна решења.

Свакако да поменута пресуда Сенског суда има само платонски карактер, јер је она извршљива само на територији Француској, а република Порторико биће толико мудра, да не пренесе никако своју имовину на француску територију, која би на тај начин могла бити секвестирана. Нама се чини, да ће Французи још дуго чекати, да од Порторика добију другојаче плаћање него у папирним францима. Једини би изузетак био, да Порторико потражи нов зајам од Француза. Само ни то није никаква гаранција, јер се на крају крајева може догодити, а код американских држава то је врло лако, да после неколико година Порторико не плати ни старе ни нове дугове.

— француски листови јављају да Банини намерава да акције своје Транс Америка Корпорешен уведе на париску, лондонску и амстердамску берзу.

— Европски финансијски листови јављају да су југословенска и румунска влада известиле репарациону комисију, да су закључиле споразум, по коме обе владе гарантују службу зајма „за регулацију Гвоздене Капије“ на Дунаву и то свака по половину. Тим је омогућена ратификација овога споразума, који је у ствари био закључен још 1927. године у Паризу. Тиме ће сад почети служба тога

вредности и то прво од чистог прихода такса, које наплаћује Међународна дунавска комисија од бродова, који пролазе Ђердап. А ако та сума не стигне, онда ће разлику додати Југославија и Румунија.

— Шведска народна банка снизила је дисконтну стопу од 4.5% на 4%, а Данска народна банка од 5.5% на 5%.

— Холанлска народна банка поновно је снизила дисконтну стопу од 4% на 35%..

— Сарајевска „Вечерња Пошта“ јавља, да ће се још у току ове године основати у Сарајеву филијала Занатске банке.

— Енглеска новчанична банка Банк оф Енгланд, снизила је 6. о. м. дисконтну стопу од 4.5% на 4%.

— Слом Пучке Штедионице д. д. у Самобору. Хрватски листови доносе вест, да је судска комисија, која је прегледала стање Самоборске Пучке Штедионице, констатовала, да су у штедионици учињене велике злоупотребе: активе нема никакве, а пасива износи око 2 милиона динара. Повериоци су мали улагачи, штедише. Директор, на кога пада одговорност и који је и главни акционар банчин, ових је дана ухапшен.

— Нов председник Немачке Рајхсбанке. На седници од 11. о. м. изабрао је главни управни одбор Немачке царевинске банке у Берлину, на место одступившег председника д-ра Хјалмара Шахта, бившег немачког канцелара д-ра Х. Лутера.

— Пред поновним снижењем дисконтне стопе у Пољској. Према вестима европских финансиских листова састаће се ових дана управни одбор Пољске новчаничне банке и то ради поновног снижења дисконтне стопе за тј %.

КОМУНАЛНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Град Познањ у Пољској закључује зајам са једном француском групом. То је, колико је нама познато, први опзштински зајам иностранства у Француској.

—- Дугови љубљанске општине и њених предузећа износе 155.2 милиона динара крајем 1929. године, а 1914. године износили су 9.5 милиона златних круна, без дугова њевих предузећа. Укупна имовина општине процењена је на 6 милиона долара односно 340 милиона динара.

_—_ Поновно задужење града Загреба код Градске тедионице. Град Загреб закључио је код своје Градске Штедионице један већи зајам. Ради се о неких 28 милиона динара. По томе укупни дугови градске општине Загреба дотично појединих подузећа као електричне централе, плинаре и т. д. износиће око 150 милиона динара.

Управо не ради се о једном новом задужењу града Загреба, него о једној конверзији. Градска општина Загреба закључила је пре 2 године код једне загребачке велебанке конто-корентни зајам од пола милиона долара. Камати и провидба износили су око 10%. Међутим град ће плаћати Градској штедионици само 8%. По томе би уштедња износила око 560.000 динара. Дуговање града према дотичном новчаном заводу пренеће се на Градску штедионицу. Уједно

азивосповививсошнелвшилнноввациничнившинннивхшивнишиинивниоиина

Оснивача : Banque Ottomane, Banque de Paris et des Pays-Bas, Societe Financiere d'Orjent

aupmuznHBMNH

гапикапвваншизновзилизнввнновомовавраљ иооонлаоишинкониновнки

срранцуско- Српска Банка Каптал: Фран, 20,000.000

Обавља све банкарске послове

n а а = в n = a [3 = з “ = и = a = " = = = и в " | n = а a n a = “ а г u a = u а [i |} „ " " в Fi и n n " а n « п n в = = .

Седиште: ПАРИЗ, Централна Дирекпија: БЕОГРАД Филнале: Лондон, Скопље, Битољ, Ниш, Солун

вовививацавининскинавицнининцникини ни савинннсисоннонн ин |B