Narodno blagostanje

· Страна 200

НАРОДНО.

БЛАГОСТАЊЕ Бри 15

подмирити своје трошкове услед „разних. Суворина и акумулације хонорара у рукама неколико привилегисаних лекара“. Искључено је, да Суворин и њему слични могу апсорбовати клијентелу, која би хранила 15—20 лекара. То је могао само БЦајлајс. А што се тиче тврђења, да се хонорари акумулирају у рукама неколико привилегисаних лекара, оно је тачно уз ограду, да ти лекари нису привилегисани никаквим правним прописом, већ својом добром репутацијом. У цело свету, у великим градовима, специјалистима иде добро. Томе нека лека, то је са свима либералним професијама. Човек, који има репутацију изузетне способности, природно је да ће се добро наплатити. •

Не изгледа невероватно, да има много младих лекара у Београду, који живе као стенографи и дактилографи. Наравно, да има врло велики број младих лекара, који нису у стању да покрију своје трошкове; али то нас ни мало не изненађује. Данас је у свима либералним професијама у великим градовима неизбежно да се првих неколико година ради са дефицитом. То важи са адвоката, лекара, сликара и т. д. За првих неколико година живи се од сопствених средстава а и за цео век, ако се не буде успело, да се стекне потребна репутација.

На крају вели дописник, да у управи коморе седе лекари, на које се може потпуно применити наш израз да су „уносно запослени“. Та господа, вели се, „гледају своје интересе а не оних својих млађих колега“. Он сматра да би

комора врло лако могла да излечи беду својих млађих колега.

Ми се нећемо мешати у међусобну распру једног тако еснафски одгојенога социјалнога реда, али нам се чини да је овај

прекор претеран. Нема лекарска комора могућности да урав-'

нотежи буџете код почетника лекара са приватном праксом у великом граду.

|] Винер банк Ферајн имао је

у овом месецу важних личних и материјалних промена. Материјална прдмена лежи у једној транзакцији између његовог американског консорцијума с једне и европског с друге стране. Американски конзорцијум (вероватно Дилон, Рид и компанија) купио је био приличну количину акција ове банке. Сад је целокупан пакет прешао у руке европског конзорцијума Банк Ферајна, наиме Дајче унд Дисконто Банк, Берлин, Банк Белж пур л'етранже, Брисел и Банк Комерсиал де Бале, Базел.

Винер банк ферајн

БН РЕНЕ ЕН ЕТ Е

Истовремено је иступио из Винер банк Ферајна његов директор г. Оскар Полак, специјалиста за послове у Југоисточној Европи. Г. Полак је један необично интелигентан и способан банкарски директор, необично вредан, који је био један од стубова Винер Банк Ферајн-а. Он одлази за директора у Кредитаншталт, метрополе Југословенске Удружене банке. Нама нису непознати мотиви тога вирмана, али разумемо толико, да је Кредитаншталт имао рачуна да придобије једнога тако способног директора у тренутку, кад је тако велики његов ангажман у пословима у Југославији и уопште у Југо-Источној Европи. Празнина створена одласком г. Полака из Банк-Ферајн-а краљевски је попуњена новом аквизицијом. За директора Винер Банк Ферајн-а и у исто време за потпредседника управног одбора изабран је

ааизнанепжатзноптивлиннчиноккентпшонсшаиваоитиквитвалпланокаи зна

Оснивачв: напаче ОНотапе, Вапаче де Рамз е! Чев Pays-Bas, Societe папсјете а4'Омепе

овоишиџванинв

сеававашинквоекгапалранивета вв аоџаовававвовавоваововозвицвкте

Tr. Александар Вајнер, некадањи директор Винер Банк ферајна, а доцније Хипотекарног кредитног завода, који се прошле године спојио са Кредитаншталтом. Г. Вајнер је сада командитор банкарске куће Ефруси и компанија. Тај вирман није дознао случајно, већ као последица голе гоменуте транзакције. Банкарска радња БСфруси и компанија је командитирана од Дајче и Дисконто банке, Берлин.

Према томе“г. Вајнер улази у исго време у Санку и као представник једнога од чланова ковезрцијума Винер Банк Ферајна. НО Париз је ових дана доживео нову сензацију — одличан оперетни мотив или сиже модерног филма — да није цео догађај уско повезан жалосном успоменом учињених превара, због којих су крзавили ситне штедише, чиновници и рентиери, претрпивши губитке од 100 милиона франака. Мадам Ано, о чијим смо преварама и финансијским операцијама детаљније обавестили наше читаоце у своје време, понова се рекламира. Хохштаплерство и блеф су од свега почетка били главни реквизити њезиног рада — и разлози њезиног успеха; како нам показује најновији догађај — ни година дана истражчог затвора није била у стању, да скрха њезин авантуристички, блеферски дух. Париз се смеје, а што је жалосно, а ништа мање симптоматично за данашње морално схватање, смеју се и повериоци госпође Ано — и све то на рачун апсе, јустиције и свог џепа.

Опет мадам Ано !

Историјат последњих догађаја мање више је познат. Тврдећи да су се истражне комисије у утврђивању имовинског стања и прегледања књига превариле, и да су аљкаво ' вршили своју дужност, тражила је Мадам Ано, да [0] се омогући преглед књига; и како истражне судије на то чису могле пристати, почела је госпођа Ано да штрајкује глађу. (Од 1. марта о. г.). Пошто је због тог штрајковања веома ослабила, превезена је у болницу, где је под строгим надзором вештачки храњена; али је из болнице у суботу после подне побегла — да се неколико сати доцније сама појави пред затвором тражећи да је поново ухапсе, где је у осталом продужила са штрајком гладовања.

Тај је гест изгледао као еминентан доказ невиности и сматран је као протест судском поступку. Мора се признати, да је и то корак, који има као сви слични маневри госпође Ано, нешто гениалнога, да није по среди и добро прорачунан цинизам, једно од снажних оруђа госпође Ано. Овај протестни акт добро је прорачунато позерство, које није промашило циља. Госпођа Ано показала се добрим психологом и успела је, да оштећени и преварени повериоци,

"увек још верујући у њезину способност и финансијски гениј,

иду и траже од министра правосуђа, да је пусти и да [0] да могућности, да се брани из слободе. То је једна до сада невиђена појава.

И код таквог стања није искључено, да би ти исти

· повериоци сутра већ били спремни, да јој ставе на поаспо-

ложење. нова средства, да продужи својим финансаским

"операцијама.

· А јустиција је тврда, не попушта, не обзире се на смијуће и оптимистичке повериоце, и продужава свој пут...

пинввоопапмлписоланаксотипимопвиволранагитивкивовокисоазанвиеизн “

срранцуско~Српска Банка Каштал: Фран. 20,000.000

Филиале: Лондон, Скопље, Битољ, Ниш, Солун

Обавља све банкарске послове

Седиште: ПАРИЗ, Централна Лирекџија: БЕОГРАД :

овновссишвсониоановцивинивсовиатвакокзлаврсичивоскелолваовни