Narodno blagostanje

12, април 1930.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 233

Бранилац окривљене, г. Алфред Доминик, отишао le 5 болницу да јој саопшти ову одлуку. И ако врло исцрпљена, одлуку је дочекала мирно, али је очајно протестовала противу онога дела решења у коме суд обележава њено гладоБање као средство да изазове сажаљење и одложи час кад ће се пред суд појавити. Изјавила је, да је тражила контраекспертизу, да докаже да је 3. децембра 1928. — дан хапшења бСатеце ди Егапс — била активна, и да према томе она није починила никакве преваре. Пошто је суд одбио овај захтев и пошто је исцрпла сва легална средства, њој није остало ништа друго до да се прихвати једног изузетног начина протестовања. Најзад је изјавила, да наставља да гладује у циљу протеста против самовоље чија је жртва и да је нико ке може спречити да располаже својом егзистенцијом како хоће.

НОВИ ЗАКОНИ

— Заков о ликвидацији одштета за беглучке земље. На дан 27. марта обнародован је Закон о допуни закона о финансиској ликвидацији одштета за беглучке земље, лосуђених по закону о беглучким земљама у Босни и Херцеговини. Закон је поништио важење свију уговора о преносу или залагању обвезница, које ће се издати по закону од 14. септембра 1929. године односно финансиске ликвидације одштета за беглучке земље. Исто тако су ништаве све пресуде па основу признања тужбеног захтева у погледу обавеза из уговора као и поравнања (нагодбе) склопљених пред судом о таквим захтевима. Даље се обустављају и сва извршења (оврхе) дозвољене на основу пресуда, судских поравнања или којег другог извршног наслова од поменутих обавеза. Познато је, да су земљопоседници у Босни и Херпеговини, којима је на основу аграрне реформе одузета земља дошли у финансиске потешкоће, били искоришћени најразноврснијим зеленаштвом. [о је сада спречено. Свако лице, које има било каква потраживања, настала у вези горе поменутог закона, може код сре ског суда свог сталног боравишта затражити своја права односно. одмеравања награде и трошкова заступања.

— Закон о сузбијању нелојалне утакмице. Закон у главном обухвата три групе дела: конкуренцију «оја се засвива на употребљавању нечасних сретстава при такмичењу, друго, злоупотребљавање пословне тајне од стране лица које је упослено код извесне фирме, а у корист друге фирме која тежи да се подигне на туђ рачун и треће, лажно означавање марке роби, у циљу обмањивања купаца о квалитету њеном

и пореклу. Суд по своме слободном уверењу одређује вели- |

чену штете нанесене оштећеном. Она не сме премашати суму од 100.000 динара. Ако би пак суд нашао да је једпа страна всдила парницу без стварних узрока, из пакости или мржње према другој страни, казниће је новчано до 50.000 динара. За све грађанске спорове, који се воде на основу овог закона надлежни су трговачки судови, односно трговачка ве:

ћа окружних судова у смислу параграфа 47. П законика о

судском поступку у грађанским парницама од !3. јула 1929. године. |

— Закон о апотекама и лековима. Нови закон се про ширује и:на дрогерије, т. ј. и оне постају концесионе, што до сада није било. Дозволу за отварање јавне апотеке или дро-

Претседница још гладује. Увек је насилно хране. Последње вести јављају о врло опасном стању њеног здравља. Суд ће ускоро претрес одредити. Очекују се интересантни пледоајеи.

~ =

По накнадном тражењу, суд је одлучио, како јављају, да се госпођа Ано пусти на јемство уз полагање кауције од 200.000 франака. Повериоци су се дали на посао да се ова сума створи и суду преда. Госпођа Ано је то одбила. Јучерањи телеграм јавља, да је претседница пуштена да се из слободе брани и да је њена породица положила тражену кауцију.

герије издаје, на подручју Управе града Београда, Министар социјалне политике и народног здравља, а у бановинама бан. Право отварања је чисто лично, и према томе сва реална пра , ва власника апотека стечена ранијим законом, имају се ликвидирати за 20 година; а власници дрогерија имају та права ликвидирати за 3 године, рачунајући од дана ступања на снагу овог Закона. Дозволу за отварање јавне апотеке може 05 бити доктор или магистар фармације, који има најмање пст година праксе. Како је ово право лично, то се само по сећи намеће и питање права у случају смрти сопственика. Нови закон има о томе следеће одредбе: ако ималац дозволе за др жање јавне апотеке умре, преживела удовица има право уже вања прихода од апотеке и то : ако је без деце, за време ол 3 године, ако пак има децу онда 6 година. Исто тако ако само деца преживе оца, она имају право уживања прихода за време од 6 година.

Да би се у једном месту отворила јавна апотека, :9требно је да то место има бар једног лекара. У месту где нема јавне апотеке, може лекар или ветеринар добити право држања приручне апотеке.

Сви доктори и магистри фармације, односно власници дозвола за вођење јавне апотеке или дрогерије обавезни су чланови апотекарске коморе.

— Уредба о тарифама за награду управитељу стечајне _ масе и управитељу принудног поравнања ван стечаја. 1. Награда управнику стечајне масе. Као основа за олмеравање награде служи коначан успех његовог рада за заштиту ин тереса свих повериоца стечајне масе, а одмерава се различито према томе, да ли је стечај скинут по 8 151 или по 5 169 или по 55 178 и 179 стечајног закона.

А. У случају 5 151 уважавају се при одмеравању награде следеће околности: вредност реализоване масе; постигнута квота за измирење дужника Ш реда; јесу ли стечајни дужници приватна лица или радње и предузећа; налази ли се имовина стечајног дужника у једном или у више разних места; је ли стечајна маса реализована дражбом или ликвидацијом. Награда се креће од 0,5—2% (за резлизовану масу преко 10 мил. дин.) до 14—18% (за вредност реализеване масе до 100.000 дин.,)— узевши као базу квоту да 20% за веровнике Ш реда; а за сваких 10% постигнутих изнад 20%, тарифни се ставови повисују за 0,5—1%. — 73 ово је предвиђена посебна награда, ако је рад управитеља стец.

IZVOZ -

РОМЕСАЈТЕ

> ЧУО |

ADRIATIC OVERSEAS CORPORATION 144.

elegrami: ADR/ACORP LONDON

FIRMA LONDON.KIH JUGOSLAVENA ODGOVARA: BE.SPJI,A TNO, BE.ZO, STVARNO 24,Haymarket, LONDON, 5.

Равне: НАУМАККЕТ НОП

Kodeks: „A. В. С.“ 6. ед.