Narodno blagostanje

Страна 234 НАРОДНО

масе био од нарочитог успеха; у овм случају се додадак креће између 5% и 1%, с обзиром на реализовану суму.

Поред награде имају му се надокнадити сви издаци које би имао директно у вези са реализовањем стец. масе. Буду ли потребни још и посебни управитељи, судија дели Баграду сразмерно њиховом раду и успеху.

В. У случају 5 169. За одмеравање награде долазе у обзир све оне околности као горе. Када дође до принудног поравнања у стадију већ започете деобе стеч. масе, награда износи | „ У стадију иза општег рочишта за испитивање тражбина, али пре започете деоре ја у стадију пре тога рочишта 1 „ тарифне награде, т.ј. горе поменутих ставова.

С. У случају 8 178. и 179. судија одмерава награду др-

БЛАГОСТАЊЕ Бр. 15

жећи се свих оних околности, који су горе код В. поменути — Кад се управитељ стеч. масе смени у току поступка, одмериће му се сразмерна награда.

Д. Награда управитељу принудног поравнања ван стечаја. Као основица за одмеравање награде служи овде свеукупна сума новца постигнута судски одобреним поравнгњем за измирење свих веровника а тако и квота постигнута за њихово измирење. Награда се креће од 12—14% (на суму од 100.000—500.000 дин. и постигнуту квоту за веровнике од 40—45%) Судија може награду за највише 2% повисити, ако је рад управитеља стеч. масе био од особитог успеха. У осталом важе овде сви прописи као за управитеља стечаје масе.

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

Туберкулоза је бич човечан„ства. Највећи проценат умирања долази од туберкулозе. Непрегледан је број људи заражен том болешћу. Она је болест сиромашног света. Може се врло успешно да лечи под повољним хигијенским условима. Она се појављује под уопште неповољним хигијенским условима живота и условима исхране. Пошто је немогућно створити свакоме повољне услове за одбрану од туберкулозе, то је велики број туберкулозних. Због тога медецина чини надчовечанске напоре за проналазак једног сигурног и универзалног лека, без обзира на услове живота оболелог. Тражи се лек, који ће моћи да помогне и онда, кад болесник живи под истим режимом, под којим је добио болест. Велики злочин према ч0вечанству учинио је берлински професор д-р Кох, кад је лакомислено објавио преко берлинског Лекарског друштва, да је пронашао лек против туберкулозе. Из свих пет делова света појурили су болесници као без главе у Берлин. Много је њих умрло пре времена од разочарења.

Пре неколико дана донели су београдски листови реферат г. д-ра Љубе Стојановића, београдског лекара, у Лекарском друштву о томе, да су опити „Сотозином“, проналаском г. д-ра Маргетића, показали ванредне резултате против туберкулозе. Може се мислити, како је узбуђење изазвала та вест међу болесницима и њиховим рођацима. Већ сутра дан је г. д-р Стојановић био формално блокиран посетама, телефоном и писмима. Не предвиђајући дејство свог поступка, а то нас је веома изненадило од стране једног старијег лекара, он је идућег дана дао београдским листовима један чланак, у коме је покушао да учини знатна ограничења своје изјаве о куративном дејству Сотозина. Он га је ограничио на оне случајеве, које је и иначе лако лечити : на оболеле у првом стадијуму. По себи се разуме, да то није могло да помогне. Стара је ствар, да ни један болесник неће, не може и не сме себе да уброји у ред неизлечивих. Са том вагном и у пракси неупотребљивом разликом између излечивих и неизлечивих са гледишта сотозина, није се наравно ништа постигло : сви болесници без разлике покушаће лечење сотозином.

А то је катастрофа великог броја туберкулозних. Јер ништа није страшније, него кад туберкулозни, који је иначе патолошки оптимиста, констатује, да лек, на који је полагао све своје наде, нема дејства.

И док г. д-р Стојановић даје неку врсту исправке и чини резерве, београдски листови доносе огласе, у којим се именују

апотеке, које продају Сотозин. Сотозин је најскупљи препарат. Према исказу г. д-ра Стојановића, он кошта 2000 динара. Те је сума, коју може да скупи и сиромашнији, кад се тиче његовог здравља, али то је сума, која премаша нормалну платежну снагу /, туберкулозно оболелих. То је вредност једног плуга земље у брдским крајевима, 15 товара пшенице и 22 товара кукуруза.

· Недопуштено је са гледишта народног злравља, да болесници, за које се већ у напред зна, да се Сотозином не могу да излече, бацају 2000 динара.

Цела ствар је вођена неправилно и ми сматрамо, да ће Министарство народног здравља овде интервенисати. Пре свега није се смео објавити реферат г. д-ра Стојановића. Реферат је морао бити у најстрожијој тајности. То је први стадијум. Затим би се лек имао поделити свима клиникама и болницама у земљи, да би њиме експериментисали и остали лекари. Онда би имала да следује друга пленарна седница Лекарског друштва, на којој би се донела одлука, да ли се лек може пуштати у саобраћај, или не. Данас нема ниједног лекара, који би био у стању да лечи Сотозином.

Због тога сматрамо, да се мора да забрани продаја Сотозина и да се пође редовним путем проучавања једнога препарата за лечење највећега социјалног зла, који у осталом прописује и нови Закон о апотекама и лековима.. Не сме се допустити да сиротиња баца 2000 дин. и онда, кад је ствар безнадежна. А 10.000 купаца по 2000 дин. чини двадесет милиона динара !

Г. д-р Маргетићу би завидео чак и г. Пањол, писац „Гопаза“.

евентуалне

Велико изненађење је у чехословачким берзанским круговима изазвала наредба Министра финансија, којом се i забрањује шпекулација „а la Баћзе“. У саопштењу стоји: „Ма да новчано тржиште показује повољан развитак и разлога за песимизам у погледу привреде нема, ипак се на берзи показује упадно неповољан развој курсева, чији узрок лежи у нездравој и моћној шпекулацији 4 la ђаљзе“. Владини комесари код појединих банака имају налог, да од својих банака захтевају информације о њиховим берзанским пословима, као и да им нареде, да сваке чедеље Министарству финансија поднесу извештај о томе.

У финансијским се круговима сматра, да је влада овом мером хтела заштитити хартије оних предузећа, која спадају у интересну сферу нове фузионисане банке.

Кад се двоје свађају, увек бесиста плаћа

ROSE a a Ori ri a er KOE ir rar ra mmr