Narodno blagostanje

Страна 236

банком ради инвестиционог зајма од 10 милиона динара. Ранија управа закључила је била зајам од 40 милиона динара, али се је показало, да су и та средства била сувише малена. да би се њима могли довршити потребни радови, као што су то: канализација, осветљење, трамвај, калдрмисање и т. Дд. Чим буде зајам перфектиониран, то ће се наставити са радовима. |

— 60.000 радника комуналних предузећа града Берлина отказало је тарифне уговоре захтевајући повишење надвице од 0.10 марака од сата.

— У општинској администрацији града Бреслау за: послено је ни више ни мање него 200 служитеља чији се рад искључиво састоји у разношењу аката. Они оптерећују градски буџет са преко 600.000 марака.

· — Банане су ослобођене комуналних трошарина, према наредби Министра финансија, а у смислу нашег трговинског уговора са Шпанијом, која је заинтересована на штб већем увозу и конзуму банана.

ИНДУСТРИЈА

— Због делимичне обуставе рада трбовљанског угљенокопа у Трбовљу, налазе се радници у веома тешком полоджају. Да би то стање барем донекле олакшало, Трбовљанско је „угљенокопно друштво — на главној скупштини акциовара — одлучило, да подели оштећеним рударима 1 милион динара, који се је износ издвојио од чисте добити предузећа.

— У питању начина електрификације дравске бановине одржао је Савез индустријалаца у Љубљани ових дана седницу, на којој се је показало, да су мишљења подељена : или приватна иницијатива или држава, односно бановина. Љубљанска општина, иако велики интересенат, није прецизирала своје становиште, док се Савез индустријалаца одлучио за приватну иницијативу. .

— Уз учешће већег броја банака, електротехничках предузећа и пољских угљенокопа, основан је у Паризу „Синдикат за електрификацију Пољске“.

— Произвођачи јуте у Индији намеравају да смање производњу. Још пре но што је дошло до споразума, на ?Ppжишту јуте се показала чвршћа тенденција.

— На дан 30. марта одржана је бурна седница Geuкеречке Занатске коморе. Годишњи извештај каже, да су издатци изнели 423.000 динара, од чега 255.000 за куповину сопственог дома.

— Творнице ножева за бријање у Солингену образовале су интересну заједницу за заштиту својих интереса. Ова. је заједница нарочито уперена против Жилета, који намерава да патентира један нов бријач у Немачкој.

— Енглески закон о угљу примљен је у Доњем Дому са 277 против 234 гласова.

~ У питању подизању нашег шумарства донесене су вове, важне одлуке. Према тим прописима обавезано је свако. дрварско предузеће, које експлоатише годишње више од 30.000 куб. м. тврдог или преко 50.000 куб. м. меканог или разноврсног техничког дрвета, да за вођење експлоатације располаже барем са једним потпуно квалификованим шумарским стручњаком, који мора бити наш држављанин. "То значи, да мора техничко водство лежати у рукама стручњака са високо-школском спремом и са приктичним испитом за самостално управљање шумског господарства. Разумљиво је, да су ови прописи изазвали изненађење код индустријалаца дрветом, јер, као што је познато, водећа су места била у рукама практичара из разних времена, којима је често пута недостајала виша стручна спрема, _ = Ових дана основаће се у Београду удружење великих стругара и трговина дрветом.

НАРОДНОБ ЛАГССТАЊЕ

45 - |

Бр. 15

ТРГОВИНА

— О потреби подизања једне хладњаче у солунској луци, у нашој слободној зони, расправљало се у Београдској трговачкој комори. Извозници су се изјавили спремни, да о свом трошку подигну хладњачу, која би била од велике користи, нарочито за извоз наших млечних производа. ИнтереСенти траже, да им се као накнада за изградњу хладњаче препусти концесија искоришћавања за извесно време.

— Изгорео је парни млин у Бачком Петровцу, у близини Новог Сада. Штета се цени на преко милион динара, док је био млин осигуран на 700.000 динара код осигуравајућег друштва „Херцег-Босна“. : |

— Статистика стечајева у марту. Према подацима, које је објавило „Југословенско друштво за заштиту повериоца у Загребу“, било је у прошлом месецу 94 стечајева према 115 у марту прошле године. (Дакле 35 18.2% мање). Према правном подручју било је стечајева : у Хрватској и Славонији 8, у 1929. години 8, у Србији и Црној Гори 59 (93), у Словенији и Далмацији 47 (7), у Босни и Херцеговини 1 (1), у Војводини 9 (6). У целој 1930. години било је свега 227 стечајева према 302 у 1929. години. -

— Аустралија је с обзиром на свој неповољан трговински биланс јако повисила царине ; нарочито су погођени луксузни предмети.

ЗЕМАЉСКА БАНКА ЗА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ У САРАЈЕВУ |

Управи одбор Земаљске банке за Босну и Херцеговину одржао је 19. о. м. своју седницу, на којој је утврђен биланс за годину 1929., који завршује чистим добитком од Дин. 4,060.093.17 према Динарг 4,100.273.46 у 1928. год. Решено је да се главно; Скупштини предложи подела дивиденде од 14% као и у пређашњим годинама. На истој седници је Управни одбор при распоређивању својих дужности, а 06Ззиром на континуитет у пословном. управитељству, поверио нарочити делокруг своме потпредседнику господину Николи Берковићу, који је пригодом његовог избора за члана Главног управног одбора Народне банке Краљевине Југославије напустио сво! чин генералног директора. Досадашњем заменику генералног директора, господину Ернесту Фолкерту, подељен је наслов генералног директора.

— Седница Трговачке коморе за Јужну Србију одржава је 31. марта у Скопљу. Поред привредног програма који је примљен и који ће се предложити Краљевској банској управи Вардарске бановине, дискутовано је о новом опијумском режиму, у који је доведена опиумска производња после доношења закона о конвенцији о опијуму од 4. септембра прошле године и правилника који су о томе донети, Комора је, у име привредника Јужне Србије, израдила је= дан експозе, који је прочитан ва седници. Затим су претставници удружења извозника опиума изнели све тешкоће; у које су бачени новим опиумским режимом, предочавајући неизбежну кризу. Пленум коморе овластио је комору да по овим питањима предузме мере код надлежних фактора.

— У Кале-у приређене су уличне демонстрације у знак протеста против повишења американске увозне царине на чипке, које су главни извор прихода становника овога града. Сједињене Државе су повисиле царину на чипке, пошто је Француска повисила увозну царину на аутомобиле.

— После паузе од 2 године, Чехословачка. је ових дана по први пут опет извезла у Русију 5000 тона шећера.