Narodno blagostanje

12. анрил 1930,

— Конјунктура у Шведској показује знаке назадка за последња три месеца. '

ПОЉОПРИВРЕДА

— У недељу 6. 0. м., отворена је у Загребу, у просторијама загребачке берзе изложба вина. Излаже 200 излагача, (појединаца и задруга) до 1000 разних врста вина.

— Биро за статистику шећера. Ф. О. Лихт објављује своју прву процену површине, која је у Европи посејана шећерном репом за кампању 1930./31. По истој целокупна засејана површина износи 2,97 мил. ха, према 2,63 мил. у 1929./30. и 2,64 мил. ха у кампањи 1928.129. Нарочито је упадљив пораст површине у Енглеској, и то од 71.000 ха у кампањи 1928.129. на 93.000 ха у следећој и на 127.000 xa у 1930./31. .

— „Политика од 5. 0. м. доноси чланак г вића, инж. агр. под насловом: „Далматинско аграрно лата-

е". У чланку се третира тешко стање далматинских земљорадника. На име ствар је у овоме: Претходном одрелбом за припрему агране реформе од 1918. и 1919. и бившим уставом у чл. 42. разрешени су кметски и колонатски односи у Далмацији а у чл. 8. истих одредаба колонатски односи идеитификовани су са тежачким. На основу тога многи министри за аграрну реформу сугерирали су сељацима, да не мерају давати бившим власницима тих земаља оно, што су им дужни давати. Неке одредбе финансиског закона забрањивалс су иљвршење пресуда по тим питањима. Међутим, како г. Паштрс вић каже, у последње време судови су почели опет са извршењима, тражећи да се накнаде сва она давања некедашњим власницима земаља, која су била обустављена у току неколико година.

— Скупштина задруге за пољопривредни кредит у Ћуирији одржана је 30. марта тек. године. Између осталог одлучено је, да ова задруга приступи Главној задрузи за пољопривредни кредит.

— Скупштина обласне задруге за пољопривредни кредит у Београду одржана је 30. марта тек. године. У главном је дискутовано о повлачењу кредита од Привилеговане аграрне банке, и о раду обласне задруге. Већи део делегата из унутрашњости такође је присуствовао овој скупштини и изнете су потребе појединих крајева.

годишњи ЗБОРОВИ АКЦИОНАРСКИХ ДРУШТАВА

„Арбор“ лесна трговска ин индустриска д. д. у Љубљани, 23. априла. — Колинска товарна хранил д. д. у Љубљани, 28. априла. — Тражарне ин кемичке товарне д. д. У Цељу, 28. априла. — Взајемна заваровалница у Љубљани, 2. маја. — Хемијска фабрика „Брил“ а. д. у Београду, 5. маја. — Банатско електрично д. д. у Панчеву, 16. маја. — Бокешка банка д. д. у Котору, 28. априла. — Тителска парна пилана и млин на ваљке д. д. у Вел. Бечкереку, 30. априла. — Акционарско друштво за водоградње и бушења у Београду, 18. маја. — В. Петковић и Комп. а. д. у Београду, 10. маја. — Гудуричка банка д. д. у Гудурици, 13. априла. Индустрија за прераду и конзервирање воћа и поврћа а. д. у Београду, 18. маја. — „Сријемска творница конопља д. д.“ у Осијеку, 15. априла. — Ураниа и кино, д. д. у Осијеку, 27. априла. — Књижара забавне библиотеке д. д. у Загребу, 17. априла. — Мачвански кредитни завод у Шапцу, 27. априла. –- „Српска: трговачка банка у Скопљу, 28. априла. — Српска фабрика тепиха „Лазар Дунђерски“ а. д. у В. Бечкереку,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

. M. Павтро-.

Страна 231 |

30, априла. — Јужна банка а. д. у Велесу, 30. априла. — Товарна огледал ин брушенега стекла „Кристал“ д. д. у Марибору, 23. априла. — Сплошне ставбене дружбе у Марибору, 30. априла. — Максо Волмунг д. д. у Загребу, 15. априла. „Аутор“ централа за ауторска права д. д. у Загребу, 14. априла. — Вицинална жељезница Загреб—Самобор д.д.“у Загребу, 15. маја. — Отпремна кућа. за сукно Арношт Неј д. д. у Загребу, 15. априла. — Крапинска текстилна индустрија д. д. у Загребу, 15. априла. — Д.- д. за изградњу свратишта и купалишта у Загребу, 19. априла.

— Банка „Ново брдо" а. д. у Гњилану, 13. гприла, Банковно и мењачко д. д. у Загребу, 24. априла. —- Југословенско дионичарско друштво Георг Шихт у Загребу, 8. маја. — Д. д. за промет конопље и јуте у Загребу, 29. априла. - Миларна и свечарна, д. д. у Љубљани, 24. априла. -— Прометни завод за премог д. д. у Љубљани, 24. априла. — Митровака паропила д. д. у Срем. Митровици, 30. априла. — Прва бјеловарска творница сухомеснате робе Јосипа Свободе синови д. д. у Београду, 28. априла. — Смис и Менје, творница папира д. д. у Загребу, 17. априла. — Штимац и „Дрнддарски д. д. за промет робом у Загребу, 27. априла.

РАЗНО

— Шумарско-ловачка изложба у Љубљани одржаће се од 31. августа до 15. септембра у просторијама љубљанског сајма. ;

— Рибарска заједница јадранских рибара упутила је, у циљу унапређења нашег рибарства, надлежним властима опсежан меморандум, тражећи : а) да се поправи и попуни садашњи рибарски закон ; 6) да се отвори барем једна рибарска школа на копну и једна на пливајућем објекту ; в) да се удруже сви рибари у једно друштво или задругу, која би имала бити веза између власти и рибара ; г) да се обезбеде рибари у старости и изнемоглости ; д) да се посвети нарочита пажња изградњи узорних рибњака ; е) да се пошаљу два младића у Италију да проуче тамошње рибарске прилике и рибогојство и т. д.

— 2.300 долара плаћено је за једно перо, за које се тврди да је Линколн њиме потписао закон о укидању робовања у Сједињеним Државама.

— Спор који је избио између књижевника Хермана Вендела и Вилхелма јона, уредника берлинског „Локаланцајгеа' због тога што је Јон средином 1928.. године у једном чланку изнео тврђење једног југословенског народног посланика, по коме је Вендел добајао субвенцију из београдског диспозиционог фонда, завршио се поравњањем, пошто је јон признао да истрагом нису могли бити добијени докази за исправност тога тврђења.

— Од чега све људи живе. Човек пати од несавладљиве тежње за импоновањем ближњем. Неограничена је n необуздана људска таштина. То нам лепо илуструје и следећи пример. Ових дана је одговарао пред поротним судом у јени путник и проповедник Хајнрих Тауерман на начин, који лепо илуструје слепило човеково, кад је у питању његово славољубље. Тауерман се издавао за доктора и професора (и ако је свршио свега 6 разреда Народне школе) и за преставника државе „Ара“, о којој нико није ни појма имао. Продавао је докторске дипломе, конзулске положаје и друге титуле. Једну конзулску титулу продао је за 300.000 динара, за докторске титуле са универзитета Ара узимао је 1400 до 2000 динара. Кандидат је морао у исто време да

змавхавививиназангишигвишнаннананинатвининовинијиллагунапива спивеинапозневаетавкваавиноввесвававивишилинкаовивинаввио

Оспивача ; Вапаче Оботапе, Вапаце де Рамв ее des POSS-Ba8 Societe Financiere d'Orient

0 ~

_ ФРранцуско-Српска Бенка Капитал; Фран. 20,000.000

Обавља све банкарске послове

випивнннниннбнс взланлнив ин цкнависопчишинантивњивинавици ан веб в ве ичаезе ов вв он ове во нос оса савана ваевавовОо

Седиште; ПАРИЗ, Централна Дирекција: ВЕОГРАД Филиале: Лондон, Скопље, Битољ, Ниш, Солун

А ијијијијни вон ита