Narodno blagostanje

"10. мај 1930, НАРОДНО

ГОДИШЊИ ЗБОРОВИ АКЦИОНАРСКИХ ДРУШТАВА — Хартман и Конен извоз меса д. д. у Суботици, 17.

маја. — „Маргит' парни млин д. д. у Суботици, 22. маја. „Грајниц“ индустрија и трговина гвожђа д. д. У Новом Саду, 21. маја. — Јадранска пловидба д. д. на Сушаку, 22. маја.

— Творнице хемиских производа у Храствику д. д., 14. маја.

— Прво хрватско вараждинско д. д. за електричну расвјету у Вараждину, 27. маја. — Југословенско Бурко д. д. у Загребу, 15. маја. — Д. д. за асфалтирање и тарацање у Загребу, 15. маја. — Радио Загреб д. д. У Загребу, 15. маја. — Даруварско купатило д. д. у Дарувару, 15. маја. — „југометал JL д. у Броду нС., 26. маја. — Београдска берза, 18. маја. — Индустрија жељезног намештаја и метала д. д. у Суботици, 19. маја. — Копривничка јавна складишта д. д. у Копривници, 20. маја. — „A. T. B.“ тканине д. д. у Загребу, 19. маја. — „Ферус“ д. д. за индустријске производе у Загребу, 17. маја. — „Змај“ индустрија жељезне робе д. д. у Загребу, 10. маја. — А. Вестен д. д. у Цељу, 18. маја. — Индустрија лакова, фирниса и боја а. д- у Београду, 14. маја: — Земљораднички кредитни завод „Тамнавац“ на Убу, 3. јуна.

РАЗНО

— У Београду је основан Савез адвокатских комора Краљевине Југославије, коме су приступли адвокати из целе земље. За председника је изабран г. Обрад Благојевић, председник Београдске адвокатске коморе.

— Између париског „Тана' и римскога „Борнала д Италија" развила се оштра дискусија по питању разоружања и светскога мира. Последња је импутирала Француској најбезобзирнији империјализам, тврдећи да је она закључила читаву серију уговора о савезу и да 300 милиона франака годишње даје на наоружање Југославије и Чехословачке. Француска даје на знање, да је из њених комбинација пот„пуно искључено пријатељство с Италијом.

+ Јован Вшетечка. Умро је један идеалан привредвик, — индустријалац, који би својим знањем и својим карактером можда много боље прошао да није изабрао трновити пут србијанског индустријског пионира. Вшетечка ге оснивалац фабрике шпиритуса за Београд. Са тим подузећем имао је више тешкоћа -и неприлика но-што је могао да замишља, кад је улазио у тај посао. Вшетечка је био издржљив борац као што су Чеси у опште. Његово, као и Бајло-нијево име ући ће у историју србијанске индустрије.

=> На скупштини Банатског пољопривредног друштва изабрана је нова управа: за претседника г. Ђорђе Ледерер из: Чоке, за потпредседника г. Душан Михајловић из В. Бечкерека и г. Евген Глир, из Вршца за претседника сточне секције г. Никола Николић, виноградарске г. Лајош Шулц из Падеја, пољопривредне г. Александар Чекунић, привреде т. Виктор Томас из Комата.

— У току 1929; године Српски народни инвалидски фонд „Свети Ђорђе" издао је 409.284.динара стипендије и 206.504 динара помоћи.

, = Привредна коњунктура је неповољна у Пољској. дефинитивно рашчишћено. Како су предузимачи тражили, да

"се наднице снизе за 5%, и пошто су се радници томе најенергичније противили, то су ове групе пристале на арбитражни суд мешовите комисије, која је донела одлуку, да остану наднице непромењене. Значи, да су рударски радници победили. Даље се јавља из Брисела, да је влада усвојила предлог закона о пензијама рудара.

— Привредна конјунктура је неповољна у Пољској. Број протестованих меница порастао је на 144% према 128% у фебруару. Број стечајева се повећао, нарочито у

текстилној индустрији. Назадак се осећа у производњи угља |.

као и у грађевинској индустрији.

БЛАГОСТАЊЕ _ Страна 301.

Ае АСТИ И АИ ДИ

БЕОГРАДСКА БЕРЗА

ОДРЖАЋЕ СВОЈУ 30. РЕДОВНУ ГОДИШЊУ .

СКУПШТИНУ

у недељу 18. маја 1930. г. у 9 часова пре подне у својим локалима.

ДНЕВНИ РЕД :

1. Бирање три потписника протокола, који су уједно и бројачи гласова;

2. Извештај Управе о раду и стању Берзе и извештај Финансијског Одбора о рачунима Берзе.

3. Расматрање тих извештаја и давање разрешнице Управном Одбору;

4. Предлози Управе и чланова Берзе, који буду поднети на десет дана пре Скупштине (чл. 52 Статута) и

5. Избор 5 чланова за Управни, 5 чланова за Финансијски Одбор и 60 судија Избраног Суда по-. дељених у 4 секције за Берзански Суд.

Напомена: списак чланова, који имају права доћи на Скупштину, изложиће се у смислу чл. 42. . Статута у Секретаријату Берзе.

Улазнице за Скупштину издају се у Секретаријату Берзе од 12. до 17. маја закључно. Позивају се г. г. чланови, да улазнице благовремено узму јер се. без њих не може учествовати на Скупштини.

За заступнике на Скупштини важи чл. 44. Статута. Заступник може бити само члан Берзе, који и сам има права доћи на Скупштину а може заступати само једног члана.

Новчане заводе, акционарска и индустријска предузећа и командитна друштва може на Скупштини представљати један њин члан Управе или директор, односно један јаван ортак, који такође морају имати за то овлашћење.

Ако на ову Скупштину, сазвату за 18. мај 1930. год. не дође потребан број чланова, онда ће се одржати друга у недељу 25. маја 1930. год. у 9 часова пре подне са истим дневним редом и она ће радити са онолико чланова колико их буде дошло. Накнадне улазнице издаваће се до 24. маја 1930. год. закључно.

29. априла 1930. год. у Београду.

УПРАВА БЕОГРАДСКЕ БЕРЗЕ

|

5