Narodno blagostanje

10. мај 1930.

svi državni papiri, pa čak i vrlo veliki broj akcija i drugih papira, bili u jačem ili slabijem skoku za poslednji mesec dana. Od materijalnih faktora može se smatrati obilnost na novčanom tržištu, kao jedan, koji je doprineo tom optimizmu. · Drugim materijalnim faktorom mogu se nazvati i transakcije, koje se vrše na berzama, a koje se izvlače našoj kontroli. verovatno za račun javno-pravne ruke; verovatno da ima i jačih lombarda kod javno-pravnih zavoda, a možda čak i kupovanja pojedinih hartija od vrednosti. Ali je isto tako jasno, da je jaka tražnja istih hartija i za račun privatnika.

'U tome je najtipičnija Renta ratne štete. Od poslednjeg pada na nivo od 405 dinara, taj papir je neprekidno u skoku. On je skakao u prvi mah zbog toga, što je Poštanska štedionica na Zagrebačkoj berzi kupila jedan veći paket. Ali se očekivalo, da će posle te transakcije, ako se Poštanska i dalje ne bude interesovala, prestati sa skakanjem. I bila je jedna mala pauza, ali je zatim nastao nov skok, koji traje neprekidno do danas i koji je poslednjih dana sve intenzivniji. Originalna je situacija na Beogradskoj berzi. Ne zna se od kuda dolazi ta hosa, jer je originalna tražnja iz Zagreba i jedan veliki deo, koji je kupljen na Beogradskoj berzi, ekspediran je u Zagreb.

Kao što je obično, tako su se i u ovome slučaju mogli čuti najrazličitiji komentari. U tome raspoloženju berzijanaca na Beogradskoj berzi dominira predstojeći državni zajam. U to ne sumnja niko, da mi stojimo pred zaključenjem jednog većeg državnog zajma. Ne samo da je kraljevska vlada bila i suviše jasna u poslednjem izveštaju svoga rada, a naročito Ministar finansija u svome ekspozeu uz budžet za 1930. i 31. godinu, već ima i drugih i suviše jasnih okolnosti, koje i| najnevernijem Tomi daju razloga, da veruje, ako ništa drugo, a ono bar da se radi na jednome zajmu. Ministar finansija je istina bio u Mantoni, ali u maju mesecu boravak na jugu Francuske vrlo je neprijatan. U maju mesecu obično posećuju Mantonu siromašni ljudi, ne da tamo borave, već da vide kako izgleda mesto, gde bogati ljudi provode najnepovoljnije mesece u godini. Takođe je na putu po Francuskoj bio jedan gospodin, za koga se zna da ga Ministar finansija ima rado pored sebe kad tretira velike finansiske transakcije.

Za „Narodno Веј pitanje o tome, da li se radi o zajmu, da li ćemo dobiti zajam, ne postoji više. Mi smatramo da je zaključenje državnoga zajma, čiji nam je iznos potpuno nepoznat, u naibližoj budućnosti, sigurno kao smrt.

Kod toga mogu za nas biti interesantna druga pitanja, koja su s time u vezi, za nas može biti interesantno pitanje, prioriteta Blera--Đaninia po ugovoru od 1927. godine, zatim izvesna pitanja, koja su predviđena. u prethodnom ugovoru sa Ročildom i konzorcijumom i najzad pitanja materijalnih uslova: kamate i emisionog kursa i t. d. O rome ćemo se malo bliže zabaviti verovatno u idućem broju,

Kao što vidimo, naša se berza nalazi u znaku predstojećeg zajma.

Ta transakcija mora dejstvovati povoljno na kurseve hartija od vrednosti, — to ne treba naročito dokazivati. Pre svega pravilo je, da zaključenje novog državnog zajma, ima za posledicu skok kurseva državnih hartija od vrednosti, naročito onih, kojima se trguje na stranim berzama.

Običaj je kod banaka, da malo neguju i obrade kurs zajmova, kako bi bio što povoljniji kurs novoga zajma.

Istina naši dolarski papiri pokazuju izvesnu tromost, izvesno mrtvilo, ali to je obično tišina u oči bure. Mi bi smo se mnogo prevarili. ako ne bi u bližoj budućnosti, a u vezi sa zaključenjem novoga zajma, naši dolarski papiri pokazali nagao skok.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

"Страна 303

Ali je, kao što rekosmo, najtipičniji slučaj sa rentom Ratne štete. Taj je papir doterao visinu od 435, to znači da je skočio za nepuna tri meseca za 30 poena. Ali kritičnom posmatraču na berzi ipak se ne može da izmakne pitanje, kakve veze može imati u toj meri renta Ratne štete sa zaključenjem novoga zajma. Ako će novi zajam doneti veće gotovine na našem tržištu, onda bi trebali da skaču oni papiri, koji su u tom pogledu prilično zaostali.- Renta Ratne štete ima ukamaćenje, za koje se ne može reći, da je veliko s obzirom na ostale naše hartije od vrednosti. Mi smatramo da skok rente Ratne štete, naročito u poslednje vreme, nema veze sa zaključenjem novog državnog zajma. Iz kakvih razloga Zagreb tako vatreno kupuje papir, ne znamo; ali nije isključen тревићаџтат 2277. Pre dva meseca, mi smo tvrdili, da se razredila roba iako na Beogradskoj berzi. To se potvrdilo. Nije isključena mogućnost, da su izvesni berzijanci odlučili da izvedu jedan coup de bourse a la hosse.

Ako nije to, onda postoji mogućnost, da se jednoga dana po= javi jedan neobičan Кирас, Кој се ро dmevnom Витзи ubih mečolibo desežfma milona. Veliko bi čudo bilo, ako se celokupna akcija a la hos poslednja dva meseca ne završi takvom transakcijom, kao što je to bilo već nekoliko puta. U tome slučaju naravno da će najviše zaraditi oni, koji su bili vidoviti ili koji su bili kod vračare. Najgore će proći oni, koji stručnom analizom traže da pronađu razlog svakoj pojavi pa i skakanju kursa na berzi, jer, kao što rekosmo, okolnosti ne daju maha nadi, da će renta Rathe štete samo zbog novoga zajma jći još daleko ! na gore. | Akcije Narodne banke pokazuju takođe tromost. Mogućno je, ! da je to jedna etapa odmora, pošto je papir i suviše naglo skakao po! slednja dva meseca, a može biti i izvesno iščekivajuće držanje s obzirom na najraznovrsnije kombinacije o predstojećim promenama ličnim i poslovnim u Narodnoj banci.

Najnepovoljnije je stanje naših dolarskih papira.

Blerovi papiri notiraju sa 2 poena skuplje od Seligmanovih. To ie jedna skroz nenormalna pojava. Najbolji papir, koji Jugoslavija može u opšte da ima, to su založnice Državne hipotekarne banke. One imaju potpunu garanciju državnu, kao i državne hartije, ali je pored toga njihova supstanca nešto najbolje, što se zamisliti može, žo зи gra đevime, objekti grada Beograda i zatim budžeti naših samoupravnih tela. Hipoteke, koje su založene od strane Državne hipotekarne banke, za njezine založnice, predstavljaju mnogo više, nego što iznose njeni dugovi. Pre svega treba biti načisto s tim, da smo mi daleko od toga, da utičemo na kurseve naših dolarskih papira. Gro tog papira je u Ametici i prema tome na njih utiču i ostale okolnosti, međ kojima je naša tražnja samo jedan detalj. Ima nekoliko dana, kako su Seligmanove obveznice popustile iz potpuno neobjašnjivih razloga i dobro je uradio onaj, koji je to iskoristio da ih kupi, jer se kurs već počeo da popravlja. Danas su Seligmanove obveznice najbolji papir te vrste u Evropi i Americi. Nema ni jednog papira državnog ili koji je garantovan državom, koji nosi rentu 8,5%. To je slučaj sa Seligmanovim založnicama. One će morati privući pažnju kapitala s ove i s one strahe Okeana.

"To je danas u Evropi i Americi najbolji papir za rentu.

Би»

На девизном тржишту све су девизе имале нешто чвршћу тенденцију — због међународног ослабљења швајцарског франка. Обрт је био већи но уобичајено, те је H3HOCHO скоро. 42 милиона динара. Највише је трговано у -девизи . Лондон (13.80 милиона), Праг (9.4 милиона)), Женева O милиона), Њујорк (3.20 милиона динара) и T. /L 1:

7% Инвестициони зајам је чврст: прво је од 87. 50 (на дан 2. о. м.) попустио до 86.75 (на дан 5. 0. м.) али се

Шеленбургова бр, 7.

ТЕЛЕФОН 5-78

Телеграми: ШКОДОВКА, Љубљана | Телефози; 29-36 н 27-37

| _ Љубљана А. Д. ПРЕЂЕ ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ

Заступништво Београд, Кнез Михаилов Венац 13-14

"израђује све пројекте и шаље ша захтев своје стручне инжињере

Загрео Рачкога бр. 2.

Телеграми:

Телеграм =: ЈИКОДА Београд TIIKOJIA — 3arpe6 |

Телефов 4 97