Narodno blagostanje

24. мај 1930. НАРОДНО

~ * изазива сумњу, да се овог пута ради и о другим стварима, сем источних репарација. Да није по среди Бријанов сан о европској конфедерацији 2

У сваком случају нека су нам добро догшли !

_— Трговина белим робљем још постоји. Велику узбуђеност изазвала је у немачкој јавности вест, да аргентинске власти нису дозволиле искрцавање једног већег броја немачких девојака, које су биле ангажоване за позоришта у Буенос Аиресу, с мотивацијом, да њихова документа нису била у реду. Пошто „послодавци“ код којих су ове девојке требале ступити на рад нису положили никакву уговорну кауцију, то оне немају средстава за повратак, тако да ће се у Немачкој морати скупити добровољни прилози за њих. Већ је три месеца како су девојке на путу.

Власти на континенту уверене су, да у овим транспортима девојака из Европе за Јужну Америку, који су врло учестали, имају посла са добро организованом трговином белим робљем. Већина девојака која долази из Немачке, Русије и Нољске напушта Европу с лажним пасошима. — По вестима листа „Ла Радон“ из Буенос Аиреса, аргентинске власти су ушле у траг читавој организацији трговаца белим ребљем, а влада спрема ноту европским државама у којима им скреће пажњу да удвоструче мере предострожности, како би се овом злу једном учинио крај.

— Дирекција „Шипада“ вотирала је суму од 250.000 динара свима шумским управама за сузбијање шумских штеточина и сушења стабала.

— Јављају из Бања Луке да у околним селима настају све веће тешкоће око набављања воде за пиће. Становнишштво је принуђено да по некад иде 3 до 4 сата до места где би могли наћи воде. Да би се бар у неколико побољтзало ово стање у току је израда програма за градњу цистерна, бунара и водовода.

— Za Pariski sajam koji traje od 17. maja do 1. juna, francuske železnice odobravaju stranim ftrgovcima i industriialcima popust od 50%. Vazduhoplovna društva Farman, Dajče Lufthanza, K. L. M.i S.l. D.N. A. odobravaju 25% do 10. juna.

—. Između nemačke i engleske telefonske direkcije skloplien je sporazum o direktnom telefonskom saobraćaju između Nemačke i Ausirije preko Engleske. Taksa za jedan razgovor iznosi 147 maraka (1985 dinara), a zajedno sa izvešćem 166.50 maraka (2248 dinara). Telefonski saobraćaj između Nemačke i severne Amerike preko Londona već je ranije uspostavljen. Isto tako je uveđeno otpravljanje pisama putem kabla i radija između Nemačke s jedne i Egipta, Kipra i Palestine s druge strane, po taksi koja iznosi oko 25% od takse za jedan običan telegram. Najzad je rešeno, da za prenos pisma iz Nemačke za London na nemačkim državnim poštanskim avijonima važi obična taksa za pisma bez dodatka.

— Ukinuta je obaveza viziranja pasoša u saobraćaju između Madžarske s jedne strane i Nemačke, Austrije i Italije s druge strane, sa važenjem od 15. maja.

— O stanju optanata Madžarske u Rumuniji objavljeni su sledeći podaci:

Ima svega 348 lica sa nepokretnim posedom od 670,159 kalastarskih jutara, od toga samo jedan optant ima 59,323 katastarskih jutara, 12 optanata zajedno 318.947, 88 svaki preko hiljadu jutara, t. j. 211 manje od hiljadu, 48 manje od 50, 17 od pola do 5 jutara.

БЛАГОСТАЊЕ Страна 333

— U privtednom odboru nemačkog Rajhstaga završena je diskusija o zakonu o novom privrednom savetu.

— U vezi s čestim falsitikovanjima dolara koja su ofkrivena prošle godine, porotni sud u Berlinu sudiće 30. o. m. jednom međunarodnom konzorcijumu falsifikatora, čiji su članovi Rumun Jeremijas, Čehoslovak Vajs i Madžar Kac a čija se centrala nalazila u Amsterđamu.

— U čehoslovačkom gradu Kenigrecu došlo je do jedne čudne demonstracije. Seljaci iz okoline dovezli su 80 kola svojih proizvoda na pijacu i na dati znak počeli da ih izbacuju na ulicu i gaze kolima i konjima. Na tablama koje su demonstranti nosili traženo je da građanstvo više ne kupuje italijanski krompir i mađarsko brašno, već da se snabdeva samo domaćim Droizvodima. — Наша миграција у марту 0. г. показује следећу слику : за прекоморске крајеве иселило се свега 1964 лица, а вратило се 369 лица. У овом месецу највише се је иселило из дунавске бановине, 616 лица, из савске 573, приморске 283, дравске 208, зетске 85, вардарске 58, дринске 54, врбаске 36, моравске 17, и из Београда 34. По занимању било је 1170, односно 68% земљорадника, 172 квалификованих и 236 неквалификованих радника. Највише је отишло у Канаду (770 лица), Аргентину (676), Сјед. Америчке Државе (345), Уругвај (77) ит. д.

У европске земље је отишло у марту о. г. 3.212 лица, и то за Француску 1499, за Немачку 1113, Белгију 456, Холандију 129, Луксембург 26, Швајцарску 22 и т. д.

За прва три месеца ове године иселило се у прекоморске крајеве 4652 а вратило се 845 лица ; за исто време отишло је у европске крајеве 5515 лица.

— Министарство Саобраћаја има намеру, да сагради 32 своје чиновнике два санаторијума. Један у Словеначкој, а други у Србији. Предвиђени су трошкови од око 8 милиона динара. |

—_ Новосадски окружни суд осудио је Ивана Антића, трошаринског контролора фабрике шећера на Чукарици на 8 месеци затвора за утају 32.000 динара. — Сматрамо да је ова казна и сувише блага као превентивна мера за сузбијање сличних појава.

— Приликом дебате у немачком парламенту о закону о точењу алкохолних пића, посланик д-р Штратман изјавио је, да је немачки народ у 1929. години издао 5 милијарди марака за алкохолна пића и додаје, да би само једна трећина ове суме била довољна да излечи земљу од оскудице у становима и незапослености.

__ За председника њујоршке берзе изабран је г. Ке chard Whiteney досадашњи потпредседник берзе и шеф истоимене мешетарске фирме. Пре њега је председник берзе био Зттопв.

— „Дојчес Фолксблат“ из Новог Сада доноси вест, да је у селу Сакули, близу Дебељача изгорео млин н ако није био осигуран. Штета износи 2 мил. дин. Зар ово не личи на причу из хиљаду и једне ноћи

— Мађарске власти ушле су у траг једној банди, на чијем челу стоји један артиљеријски потпуковник, а која је на основу признаница о фингираним лиферацијама наплатила од државе преко 750.000 пенге (7,5 милиона динара). Министар војске је изјавио, да ће кривци бити најстрожије кажњени.

— Број незапослених у Бечу опао је у другој поло. | вини априла за 1745 на 81.620.

Љуобљана А, Д, ПРЕЂ

Шеленбургова бр, 7. i

_ ТЕЛЕФОН 5-78

Телеграми: |ШКОДОВКА, Љубљана Телефони: 29-36 и 27-31

ШКОДИНА ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ

Заступништво Београд, Кнез Михаилов Венац 13-14

израђује све пројекте н жаље на захтев своје стручне нижињере

Загреб Рачкога бр. 2

Телеграми:

ШКОДА — Загреб Телефон 41-97

Телеграм“: ТТКОДА Београд