Narodno blagostanje

31. мај 1930. НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ Страна 341

— Паркер Гилберт, бивши репарациони агент, ступиће у фирму И. П. Морган и Комп.

— Над имовином Задружне банке д. д. у ликвидацији у Сплиту отворен је поступак за нагодбу ван стечаја. Банка нуди веровницима осим задружног савеза 80% нагодбу. Улози мањи од 10.000 дин. биће у целости исплаћени. По биланси од 1926. год. банка је имала 6.7 мил. дин. уложака.

— У вези с нашом вешћу о мађарском зајму у прошлом броју нашег часописа сазнајемо, да ће оних 20 милиона долара бити закључени код „Пештанске мађарске комерцијалне банке“ и да ће се они овако расподелити : један део од 10 мил. долара служиће искључиво за давање извозних кредита пољопривреди. Други део, који ће бити реализован у јулу, служиће за уновчење жетве. Овај краткорочни зајам од око 114 милиона пенге, даваће се пољопривреди по камати од 71/, —1/.%- Остатак од 60 милиона пенге из шведског зајма употребиће се овако: 10 милиона за запатско-индустријску производњу пољопривредника, 20 милиона за потребе парцелисања а остатак за извођење хитних инвестиција на државним железницама. Град Будимпешта, који је због одлагања великог државног зајма спречен да закључи дугорочни инострани зајам од 150 милиона пенге, задовољиће се за сада такође једним унутарњим зајмом од око 25 милиона пенге, око кога су већ почели преговори.

— Мађарска општа штедионица емитовала је у Лондону преко куће Гатагда Вготћега, Лондон, заложнице у висини од 250.000 енгл. фунти (69 милиона динара) по 7 и по од сто и емисионом курсу од 96%.

— Персијска народна банка откупила је од „Imperial Bank of Persia“ aa 0,2 милиона енглеских фунти привилегију за издавање новчаница.

—- Државна хипотекарна банка одлучила је да прима у ломбард 6 од сто обвезнице за финансиску ликвидацију оштете за беглучке земље у Босни и Херцеговини. Обвезнице ће се примати у залогу за 80% њихове берзанске вредности, а за време док још не буду котиране на берзи за 60% номиналне вредности. Интересна стопа биће 8% годишње. Сви кредити на подлози ових хартија отвараће се по текућем рачуну, и даваће их како централа банчина, тако и филијале.

JAVNE FINANSIJE

— Француска фирма Шнајдер Крезо у заједници са Banque de Ранз ећ де Рауз-Ваз поднела је пољској влади понуду за финансирање градова на железници која треба да споји источно-горњо шлеску индустриску област с пристаништем у Гдињу.

_ Из чехословачке пореске праксе. У целој Европи су чувене чехословачке пореске власти са своје немилосрдности, непристраности, врло велике окретности и способности у утврђивању дохотка пореских обвезника. |

Чехословачке пореске власти свакодневно испитују нове пореске методе у своме раду на изналажењу истине. Пре неколико дана један низ пореских обвезника у Братислави добио је палоге од стране пореске власти, да поднесу доказ о томе, зашто нису постигли у својеј делатности већи доходак но онај који су показали у својим пореским пријавама ; а од неких је тражено обавештење о томе, како су потрошили свој висок доходак у прошлој години. То је изазвало велико узбуђење. Покушава се да се изврши притисак на Министарство финансија под претњом да ће то изазвати бежање капитала у иностранство, нарочито из

Братиславе, јер она није далеко од Беча. Истовремено у стручним часописима читамо саопштење да је врховни окружни суд у Прагу казнио новчано два адвоката с тога, што су одбили да пореској власти поднесу целокупна акта својих клијената по пореским питањима. Врховни управни суд стоји на гледишту да по закону адвокати имају да поднесу све податке које имају од својих клијената, кад је у питању порез. Другим речима архива адвоката подлеже увиђају пореске власти, као и архива самих пореских обвезника. Адвокати су се жалили противу те одлуке, али ју је управни суд оснажио.

ТРГОВИНА ПАМУКОМ И ТЕКСТИЛИЈАМА АВРАМОВИЋ, АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО Позив на упис акција.

Господин Министар трговине и индустрије својим решењем од 31. марта. 1930. године, П-бр. 8712/V, одобрио је правила друштва: „Трговина памуком и текстилијама Аврамовић акционарско друштво.

Друштво ће се бавити куповином и и текстилија, примањем робе у комисион, ступништвима.

Главница друштвена износи дин. 1,000.000 подељена у 1000 акција на доносиоца свака од по дин. 1000.

Потписати оснивачи овим објављују да ће се упис акција обавити на дан 6. јуна 1930. г. од 10-12 часова пре псдне у канцеларији г. Лазара Аврамовића, трг. у Београду, Трговачка ул. бр. !., по привременим признаницама, које ће за нас потписати г. Лазар Аврамовић.

Уписниции приликом уписа полажу пуну вредност сваке уписане акције у динара 1000 и дин. 50 од сваке акције за трошкове око оснивања и за државне таксе.

Под претпоставком да ће се одређеног дана уписати сва главница, овим се сазива претходни збор акционара за 7. јуни 1930. године у 4 4. по подне са овим дневним редом:

1) Бирање деловође и два бројача гласова.

2) Извештај оснивача. |

3) Већање о прихвату друштвених правила.

4) Одређивање вредности апора.

5) Бирање управног и надзорног одбора.

6) Евентуалије.

Збор ће се одржати у канцеларији г. Л. Аврамовића, Трговачка улица бр. 1.

Привремене признанице о уплаћеним акцијама служиће као улазнице за претходни збор.

Оснивачи су: ;

Лаза Аврамовић, Пера Милановић, јосиф Алмули, Ми лован Матић, Чедомир Петровић, Аца Динић, Јездимир Бокић, Нисим Б. Арон.

продајом памука набавкама и за-

— Грчка је добила аванс од 7 и по милиона долара на основу закљученог зајма од 8 милиона енгл. фунти за јавне радове. Аванс даје једна група американских банака са каматом од 5 и по од сто.

— Индијска влада емитовала је зајам од 7 милиона енгл. фунти (1,93 милијарде динара) по 6% и емисионом курсу од 99% са роком од 3—5 година. Зајам служи за финансирање железница и за „опште сврхе“, како се финансијска штампа под знаком навода изражава.

ТРГОВАЧКИ ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. Р

Е. 6. РМ 2 Со. |

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ БЕОГРАД ЗАГРЕЉ

Вука Караџића 3. Бориславићева 7.