Narodno blagostanje

31. мај 1930. обраћајним средствима.

жице показују много већи вишак, који се делимично објашњава савршенијом организацијом у продаји.

Као што видимо из овог кратког прегледа куповна снага народа у овом раздобљу показује повећање. |

ЈУ Циркулација добара.

Кад имамо представу о стању националне производње и националне потрошње, онда можемо логичним путем правити закључак о томе каква је била циркулација добара у тој периоди. Видели смо да утовар вагона показује један мали пораст, али нам недостаје статистика бродарства, које показује у овој периоди знатан пораст — према свима ранијим годинама.

Новчанични отпицај — а то је једино ефективно платежно сретство код нас — треба да буде један од врло изразитих показатеља стања националне производње. Код нас пак то није случај због тога што је велики део оптицаја имобилизиран, а други везан за операције, које су често потпуно независне од народног благостања, а каткад од великог утицаја на развиће народног благостања: то су кредитне операције с иностранством. Наш целокупан девизни саобраћај добија израза у нашем новчаничном оптицају тако да се може рећи да је један део оптицја независан од националне производње. Велико учешће државе у потраживању Народне банке је имобилизарало оптицај, те се не може преко меничног и ломбардног рачуна да зна кретање потребе за платежним средствима.

У осталом кредит подељен од стране Народне банке и осталих јавноправних установа не може да се узме за индекс потребе наше народне привреде за кредитима, догод се њихова каматна стопа не буде изједначила са каматном стопом на нашем новчаном тржишту. Тражња за њиховим кредитима биће велика и онда кад народна привреда буде имала мање потребе за кредитом, из разлога што су они јефтинији. Ту се врши само депласирање кредитора а не и повећање потребе за кредитом.

Чековни промет код Поштанске штедионице показује систематски пораст. Истина за прва четири месеца ове године „он је нешто мањи но што је био у прошлој години, почев од јула па до краја године, али као што знамо, то је била периода рекордне циркулације добара у земљи. Али је зато чековни промет за прва четири месеца несразмерно већи но у одговарајућем раздобљу прошле године. Ни ту појаву не смемо узети без резерве као индекс народног благостања све донде, док је код нас чековни саобраћај у развићу. Наша Поштанска штедионица је млада установа, а наше валутно стање је тек четири године консолидовано тако да се може рећи да је њено нормално функционирање почело тек од четири године на овамо. Све је већи број лица јавноправних и приватно-правних, која се зачлањавају у регистар чековних комитената: Поштанске штедионице ради обављања плаћања преко ње. Према томе и пораст њезиних депозита, као и чековског промета, резултат су и комерцијализације платежних узанса код нас и због тога нам ти подаци немогу служити без коректуре као индекс народног благостања. |

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Дуван, со и петролеј HO-. казују вишак према обема ранијим годинама. Жи-, "технички и економски моменти.

Страна 341

Стара је ствар да код проучавања економских појава највећа опасност лежи у томе, што се бркају Лајици највише и греше, при проучавању економског живота, у томе што придају већи значај техничким но економским категоријама.

Бољу претставу о стању народног благостања кроз податке о капиталу као елементу производње, имали бисмо, кад бисмо имали статистистику месечних стања наших кредитних установа, које су главни лиферант капитала нашој националној производњи.

један податак је врло интересантан; не само за трговину, већ и за све облике подузетништва; то је кретање стечајева. Првих четири месеца 1930. године показују рекордно повољно стање. Међутим не може се узети да је стање тако повољно, како изгледа. Кад у једној кући изумру сви укућани, онда не може бити у њој смртних случајева. Ова истина. претерана фигура, може да се примени на стечајеве; у 1928. а нарочито у 1929. години пало је и сувише много трговачких фирми „тако да оно што је остало, довољно је отпорно те следствено нема више много кандидата за статистику стечајева.

Ми знамо из других многобројних чињеница, да стање наше трговине није најповољније. Али не у целој земљи: трговина у западним деловима наше отаџбине налази се у врло повољном положају. Војводина и предкумановска Србија показују најнеповољнију слику. То знамо на основу података, које добијамо помоћу анкете, коју ми тако исто ревносно гајимо као што прикупљамо статистичке податке. У поменутим крајевима сељак јејако резервисан. Изгледа да чува веће количине робе непродате услед и сувише ниске цене, или очекујући да је уновчи преко сточарства и других облика производње. То се потврђује и статистиком утоварених вагона. Факт да је број утоварених вагона готово исти као и у прошлој години, није повољан знак с обзиром на то, да је остало још много житарица непродато. Тај податак казује да сељак још није кренуо на тржиште робу коју чува. Као што рекосмо то важи за извесне крајеве. Наша индустрија је пролазила кроз кризу до 1925, Данас је у кризи пољопривреда, а и трговина источног и јужног дела наше земље пролази кроз кризу.

О стању нашег народног благостања, у колико се оно изражава у новчаном оптицају, нећемо говорити, пошто се ми на то питање враћамо редовно у нашим недељним анализама стања Народне банке, на које обраћамо пажњу и оних читалаца који мисле да нису у стању да је прате. Ми је подешавамо за свакога. Што се тиче нашег народног благостања у колико „се оно изражава на новчаном тржишту и тржишту ефеката остављамо то за другу прилику, да бисмо. могли. опширније да се тим стањем позабавимо. М. Народно благостање. и државни приходи.

Остаје још: да видимо како се наше народно благостање изражава на државним приходима.

У 1929. и :30. буџетској години наплаћено је на име државних прихода 8463 милиона динара, од чега је. 217 милиона у боновима. У новцу је дакле наплаћено 8.245 мил. динара. Таксе показују вишак од 81 милион, трошарине од 25 милиона, царина 56,7 милиона, а монополи 22,6 милиона динара. Укупан вишак износи 663,6 милиона динара; а како је 217,8