Narodno blagostanje

14, јуни 1930.

POLJOPRIVREDA

— Иницијативом Пољопривредног одељења Савске бановине основана је нарочита комисија при истом одељењу, чији је циљ унапређење сточарства у Савској бановини. Да би се посао који је предвиђен у програму рада те комисије што лакше обављао, она је подељена на стручне секције, те су уједно за сарадњу ангажовани следећи стручњаци :

1. Секција за господарску управу (са задаћом да испитује рентабилност предложених мера) : проф. др. Стјепан Поштић.

2. Педолошко-метеоролошка секција (испитује земљу односно метеоролошке одношаје): проф. др. Стјепан Шкреб.

3. Ботаничка секција: Др. Иво Хорват, др. Стјепав Хорватић, проф. др. Иво Певалек, проф. др. Вале Воук.

4. Техничко-мелиорациона секција : инж. Брихта, професор инж. Павле Хорват, инж. Метуди, проф. инж. СеTHHCKH. 5. Секција за производњу биља : проф. Стјепан Јурић, доц. др. Шоштарић-Писачић, саветник инж. Томић, проф. др. Тавчар.

6. Сточарска секција: др. Каштелан, инсп. Позајић, инспектор др. Ритзофи, директор Ф. Штајнхаус, проф. др: Улмански.

7. Сточарско-хигијенска секција: проф. др. Хубаер, проф. др. Марокино, проф. др. Пласај, др. Рајчевић, инспектор Владо Вукови.

8. Агрикултурно-хемијска секција : саветник др. Кршњави, директор инж. Ожболт, проф. др. Строхал, проф. др. Шолаја.

9. Аграрно-правна секција: инспектор Ј. Кучић, саветник Малин, саветник Витковић.

— Према вестима из Херцеговине свиларство се тамо у последње време све више развија. Док је до скора гајење свилобуба у тим крајевима био поглавито посао жена, више као споредно занимање без великог рентабилитета, сада му се приступа са много већим интересовањем. Ове сезоне откупиће се из тих крајева око 4000 кг. чаура.

— Рођорпугедпа Котога јиготарадпе Мадагзке заорštava ,da je vrednost zemlje jako opala tokom prošle godine: od 800 do 1600 penga na 500 do 1000 penga po kat. jutru. Zakupnina je međutim ostala na staroj visini i iznosi protivvrednost od SO do 200 kilograma pšenice. Kamata pod kojom poljoprivreda dobija kredite još uvek iznosi 11 do 16%.

— Silosi za stočnu hrant. U ministarstvu poljoprivtede se proučava pitanje podizanja silosa za čitavu zemlju. Ovi silosi moraju biti jednaki naime: visina je određena na 5.30 m sa promerom 4.6 m, a svaki bi morao primiti oko 35 tona stočne hrane, kojom se može hraniti 12 komada krupne stoke kroz 180 dana.

— Naša proizvodnja duvana iznosiće u OVOJ godini, prema obaveštenjima, datim od strane monopolske uprave, oko 18 miliona kgr. Broj zasađenih strukova iznosi oko jedne i po milijarde .

INDUSTRIJA

— Између чехословачких ткаоница воде се поново преговори око склапања једног картела који не би имао за циљ одређивање продајних цена, већ ограничење производње. Досадашња продукција од 100 милиона кг. предива имала би да се сведе на највише 85 мил. кг. што би смањило број вретена у раду од садашњих 3,6 милиона на 3 милиона.

— Конференција произвођача сатова. Од 15. до 18. о. м. одржаће се у Цириху међународна конференција европскх произвођача сатова. На дневном реду су ова питања: услови и трајање гаранције за продате сатове; искључење

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 381

великих магазина из продаје сатова с маркама, забрана про“ даје сатова од стране фабриканта или гросисте директно потрошачу ; међусобно потпомагање у борби против нелојалне конкуренције.

— У Немачкој је образован картел произвођача кровне лепенке. За сада су утврђени подједнаки услови продаје и продајне цене, а када картелу буде приступио и онај мали део произвођача, који је за сада још изван њега, приступиће се контингентирању производње.

— Vrednost novih građevina uzeftih u posao u velikim gradovima Sjedinjenih država u mesecu maju 0. g. iznosi 457,42 miliona dolara što preistavlja opadanje prema aprilu 1930. (483,25 mil.) i prema maju 1929. (587,76 mil).

У II PABA Задужбине Николе Спасића

на основу своје одлуке од 3. јуна 1930. године, а у смислу тач. 21. тестамента пок. Николе Спасића, издаваће под трогодишњи закуп и то за време од !. новембра 1930. године па до 1. новембра 1933. године, — тридесет осам (38) станова у Задужбинској ново подигнутој палати, која постоји на углу Кнез Михаилове, Краља Петра и Трговачке ул. и то:

Тучетири стана на углу Кнез Михаилове и Краља Петра улице од по 4 собе, предсобља, две собе за млађе, соба за оставу, кујне са зиданим шпархетом, купатилом и

два клозета;

2) четири стана на углу Кнез Михаилове и Трговачке улице од по 4 собе и све остале принадлежности као под бр. 1;

3) осам станова из Кнез Михаилове улице од по 3 собе предсобља, једне собе за млађе и све остале принадлежности као под бр. !;

4) четири стана из Краља Петра улице од по 3 собе и све остале принадлежности као под бр. 3;

5) дванаест станова из Трговачке улице од по 2 собе, предсобља и све остале принадлежности као под бр: 3, шпархет емаљиран марка Хоман;

6) шест станова у авлији зграде од по 2 собе и све остале принадлежности као под бр. 5; |

ту Собе за млађе за станове од по 2 собе из Трговачке улице, налазе се на тавану и везане су електричним звонцем.

За све станове постоје лифтови за особе као и теретне електричне дизалице за дрва и угаљ.

У целој згради спроведено је централно грејање, а преко зиме уређај топле воде за купатило, лавабо за умивање и лавабо за прање судова. За време лета вода за купатило загрева се помоћу пећи у самом купатилу.

Лица која би желела узети под закуп који од поменутих станова, имају се писменом молбом обратити канцеларији Управе Задужбине Николе Спасића у Кнез Михаиловој ул. бр. 19, и то сваког радног дана од 10—12 сати пре подне, где ће моћи дознати цене појединих станова као и сва потребна обавештења добити.

Распоред станова може се видети из скица у канцеларији Задужбинској као и на самој грађевини.

МОЛБЕ ЗА СТАНОВЕ ПРИМАЈУ СЕ ЗАКЉУЧНО ; ДО 24. ЈУНА 1930. ГОДИНЕ.

Лица којима буде додељен стан, биће дужна придржавати се свих правила и услова, која буде прописала Управа Задужбине Николе Спасића.

Из канцеларије Управе Задужбине Николе Спасића, 5. јуна 1930. године у Београду.