Narodno blagostanje

21. јуни 1930.

биро преузеће фирма Вилхар а. д. Тиме је створен картел продаје, који има задаћу, да се цене дрва стабилизирају и да се свака несолидна конкуренција онемогући. У вези ове вести, сазнаје „југословенски Лојд“, да ће Јадранско-подунавска банка финансирати тај продајни биро.

— Производња челика у Сједињеним америчким државама опада; запосленост износи свега 69% целокупног капацитета. Цена челику има опадајући смер.

— Редукција код Опела. Из Опелових фабрика у Риселсхајму отпуштено је између априла и маја 30% од броја радника ; отпуштање се наставља. Број радних дана снижен је на пет недељно. Садашњи капацитет производње износи свега 52%.

— Алкохол у место бензина. Земље које немају властиту продукцију нафте баве се проблемом другог начина набавке погоног материјала за експлозионе моторе. Немачка је прва пошла решењу тог техничког проблема произвођењем вештачког бензина хидрирањем угља, који фабрицира по Бергиус-патентима Ј. Г. Фарбениндустри. У Француској већ дуго се проучава мешавина бензина и алкохола. У Швајцарској је основано посебно „Друштво за студију нових погоних средстава“ уз субвенцију државну. Из публикација тог друштва произилази да Швајцарска налази да је технички проблем погона моторних возила решен. Пробе су прављене и код војске па се показало да се сваки бензински мотор може без сваке измене кретати алкохолом, а без икаквог штетовања по мотор. Пређашњим слабим резултатима био је узрок јак проценат воде у алкохолу, која се новим једним проналаском лако даде екстрахирати. Швајцарска сад прелази на студију искоришћавања свог воћног алкохола за сврхе погона као а на проблем продукције алкохола из дрвета. Швајцарска је 1929. год. увезла 140,020 тона бензина за моторске сврхе за 20 милиона швајцарских франака.

Један нарочити одбор при немачком министарству финансија такође проучава питање мешања домаћег шпиритуса са увезеним бензином. Законска основа за ову меру утврђена је још приликом израде немачког аграрног програма у априлу ове године. За сада постоји мишљење, да би однос мешавине био 3 литра шпиритуса на 100 литара бензина. Тиме се мисли повећати продаја шпиритуса (који је у Немачкој монополски артикал) за 600.000 хектолитара годишње.

— Пољска лиферује угаљ за Шведску. Између горњошлеских угљенокопа и генералне дирекције шведских државних железница склопљен је уговор о лиферовању 176.000 вагона угља.

ТРГОВИНА

— Ликвидација предузећа. Прва југословенско-италијанска индустрија дрва д. д. Илок ступила је у ликвидацију, а завршена је ликвидација Даруварске фабрике кожа AL A. у Дарувару.

—- Немачка влада је изјавила да ће издавати увозне цертификате и за раж нове жетве и да ће употребити сва средства која јој стоје на расположењу, да цену новог ража одржи на потребној висини.

— У Министарству трговине и индустрије завршен је пројекат закона о стручним школама, који је упућен ради студија и евентуалних сугестија и примедаба свим занатским коморама и организацијама у земљи. з

— Јављају из Атине да су трговачке и индустријске организације одлучиле, да бојкотују француске производе као протест против најновијег француског закона о вину, ксјим су тешко погођени грчки произвођачи вина.

— У Бечу је одржана конференција продуктних берза југоисточне Европе на којој има да буде састављен про-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 395

грам рада и подела реферата за годишњи конгрес, који ће се одржати јесенас у Будимпешти. Конгресу ће присуствовати изасланици берза из Прага, Пожуна, Брна, Олмуца,

| Будимпеште, Загреба, Београда, Новог Сада, Сомбора, Љуб-

љане, Трста, Граца и Линца.

— Ауто — Оказион 1. д. У земљама засићеним аутомобилима скопчана је скоро свака купопродаја новог аутомобила са продајом старог. Потешкоће код пласмана нових кола силе продавца на концесије које иду често тако далеко, да изгуби на старим колима што би на новим зарадио. Због тога се оснивају специјална предузећа, основана од заступника великих аутомобилских фабрика, ради преузимања гаражирања и даље продаје старих аутомобила.

— Пошто трговински преговори између Румуније и Немачке још нису приведени крају, то је Румунија продужила важење минималне тарифе према Немачкој за даљих десет дана.

— У Паризу ће се одржати међународна конференција о питању регулисања шећерне продукције и продаје шећера на међународним тржиштима. Пре свега ће се тражити кључ контингентације производње за поједине државе. На конференцији биће заступана и наша држава. |

— У изгледу је добар принос свилених кокона. У иш. чекивању нове робе, на миланском тржишту је слаб посао. Свежи кокони плаћани су 6,50—6,70 по килограму ; органцин и трама потпуно без посла; на миланским лагерима било је 4. јуна 324.430 кг. свиле (5. јуна 1929. : 261.195 кг.) и 804.890 кг. кокона (567.373 кг.). Потрошња вештачке свиле у Сједињеним америчким државама превазишла је у мају са 40.800 бала сва очекивања. У Шангхају и Кантону посао је потпуно застао због промене вредности сребра. Изгледи за нову робу одлични како у Европи тако и у Азији.

__ Стање хмеља у Чехословачкој. Према вестима из „Прагер Пресе“, стање усева хмеља је испод просечног. Цена за прошлогодишњи жатечки износила је на дан 14. јуна 725—800 ч. к. за 50 кг., не рачунајући 2% обртне порезе.

— На конференцији Новосадске трговачко-индустријске коморе која је одржана у Оџацима, а којој су присуствовали сви заинтересовани фабриканти, произвођачи и извозници кудеље, стручњаци су утврдили девет разних типова кудеље. На истој конферевцији изабрана је комисија која има да изврши све предрадње око стварања једног савеза произвођача и трговаца кудеље Краљевине Југославије.

— Изједначење меничног права. У Женеви ради таква конференција под изузетно добрим ауспицијама. Како је познато поставила је конференција у Хагу 1910. и 1912. год. принципе, чију је ратификацију омео Светски рат. У Женеви се ради на томе, да се постигне споразум за тзв. континентални систем. Данас су два сасвим разна система На снази и то застарели француски, коме су налик закони Грчке, Хаити-а, Румуније и Шпаније, и тзв. германски, који је ушао од год. 1847. у законодавства Аустрије, Белгије, Италије, Русије, Скандинавских земаља, Швајцарске и Угарске. Под енергичним вођством претседника Лимбурга (Холандија), постигнути су већ далекосежни резултати у смислу приближења германском законодавству, код чега се узело у обзир и англо-саксонско законодавство, које за сада остаје изван тог изједначења.

Мање изгледа на успех има рад конференције у погледу изједначења чековног права, тог млађег брата меничног права. Показало се да су ту разлике врло велике, те ће требати тај посао одложити за доцније.

—- Знаци опадања коњунктуре у Сједињеним америчким државама. Чисти приходи код 173 железничких друштава износе у априлу 6,23 милиона долара или за 3,19 ми-